50.000 ensomme ældre: "Følte ikke jeg duede til noget..."

Hans Olof Rendfors kæreste blev dement og flyttede på plejehjem.Han følte sig alene. Se hvad din kommune gør i kampen mod den ensomhed, der rammer mange ældre.

Hans Olof Rendfors kender ikke så mange mennesker. Han føler han sig alene. Når han går rundt nede på gaden, og når han sidder hjemme i stuen på Amager.

quote Jeg gør jo ikke tilstrækkeligt - jeg duer ikke til noget og så videre... 

Hans Olof Rendfors, pensionist

-  Man kan jo komme til at sidde fast i et billede af sig selv i retning af :" Jeg gør jo ikke tilstrækkeligt - jeg duer ikke til noget og så videre ", siger Hans Oluf Rendfors.  

Tal fra Ældresagen viser, at omkring 50.000 ældre i Danmark føler sig ensomme. Det kræver ofte en særlig indsats fra kommunerne at få ældre som Hans Olof Rendfors ud af ensomheden. Når vennerne og kæresten forsvinder. Og når familien bor langt væk. 

- Jeg har en søster og en svoger i Stockholm, som jeg ser to gange om året, siger Hans Olof Rendfors. 

quote Jeg har en søster og en svoger i Stockholm, som jeg ser to gange om året

Hans Olof Rendfors, pensionist

Klik ind på kortet og se, hvad din kommune gør i kampen mod ensomhed blandt ældre: 

København har et "Tigerspringsprojekt"

Ensomhed blandt ældre er et stort og meget konkret problem overalt i hovedstadsområdets kommuner. Og vores rundspørge til kommunerne viser, at det er noget, som kommunerne arbejder målrettet og vedholdende på at bekæmpe.

quote Der gik ikke lang tid, før folk begyndte at snakke med hinanden

Hans Olof Rendfors, pensionist

I København kalder de indsatsen for "Tigerspringsprojektet". Det er det projekt, som Hans Olof Rendfors kom med i, da han første gang blev opfordret af en såkaldt "ensomhedsambassadør" til at tage på en udflugt med andre ældre. 

- Det viste sig at være en meget god idé. For der gik ikke lang tid, før folk begyndte at snakke med hinanden, siger Hans Olof Rendfors.  

I "Tigerspringsprojektet" er det særligt uddannede social - og sundhedshjælpere, der går forrest, når det handler om at få øje på  ældre som Hans Olof Rendfors. Folk der ikke har ret meget netværk. Og give dem lyst og mod til at møde nye mennesker. 

-  Vi kørte med bus ud og så de forskellige steder. Folk åbnede sig mere og mere på turen, siger Hans Olof Rendfors.

quote Pludselig har jeg fået lyst til at  gå ud i solen. Jeg nyder det. Og jeg er helt forbavset over mig selv.  Men OK - man kan jo forandre sig. Selv i min høje alder  

Hans Olof Rendfors

Gitte er Ensomhedsambassadør

Gitte Schnedler er social - og sundhedshjælper i Københavns Kommune. Hun er netop en del af "Tigerspringsprojektet". Hun er "ensomhedsambassadør". Det er hende, der går forrest og hjælper kollegerne. Så de bliver bedre til at afkode, om de står overfor en ældre, der er ensom. For det er sjældent noget, som de ældre siger selv. 

- Man sætter sig ned og snakker med dem. Og spørger dem direkte: "Er du ensom ?" Så siger de "ja" eller "nej". Og "måske". Så bliver jeg ved med at bore lidt i det.  Så man får et klart svar. Og så siger jeg, at der er muligheder..og at de ikke er alene, siger Gitte Schnedler.

Herreværelset og Ensomhedsbesøg

Vores rundspørge til hovedstadsområdets kommuner, viser at der er flere forskellige værktøjer, når kommunerne skal få øje på de ensomme ældre - og hjælpe dem. 

I Høje-Taastrup har de bl.a. "Herreværelset", der er socialt samvær kun for ældre mænd. I Albertslund er der samværsgrupper for ældre enker og enkemænd. Og i Roskilde er der særlige "Ensomhedsbesøg" med fokus på socialt liv.

Solen, luften og altanen 

Hans Olof Rendfors fik hjælp til at komme ud af ensomheden og fik langsomt smag for det udadvendte liv. Han begyndte i det små med lidt gymnastik en gang om ugen. Og et par besøg på det lokale mødested for ældre. Her så han nye mennesker og fik talt med dem. Det holder hjernen i gang. Det giver ham inspiration. Og det giver ham mod og energi til at opleve alt det, der venter uden for hans lejlighed. Nu vil han gerne ud. 

-  Ja det kom jo helt bag på mig. For jeg har jo aldrig kunnet li´solen. Som barn var jeg så bleg om sommeren, siger Hans Olof Rendfors.  

quote Ja, det kom jo helt bag på mig. For jeg har jo aldrig kunnet li´solen. Som barn var jeg så bleg om sommeren

Hans Olof Rendfors 

Og så kommer han faktisk også en hel del mere ud på sin altan. 

- Pludselig har jeg fået lyst til at  gå ud i solen.  Jeg nyder det.  Og jeg er helt forbavset over mig selv.  Men OK - man kan jo forandre sig. Selv i min høje alder.    

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere