31 adresser ransaget: Politi kobler eksplosioner til bandekonflikt

Politiet har torsdag morgen og formiddag udført ransagninger i bandemiljøet. Det sker efter flere alvorlige hændelser den seneste tid.

00:29

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) ankommer torsdag formiddag med Rullemarie til en opgang i en beboelsesejendom i Rovsingsgade på Nørrebro. Video: Presse-fotos.dk

Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi har torsdag ransaget 31 række adresser i København og på den københavnske vestegn i forbindelse med en koordineret politiaktion mod bandemiljøet. 

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Ud over 31 adresser er flere baggårde og grønne områder også blevet ransaget.

I forbindelse med ransagningerne blev der fundet tre knive, et slagvåben, en peberspray, samt kontanter og narkotika, men ingen skydevåben eller eksplosivstoffer.

En enkelt person er blevet anholdt, men ellers hæfter politiet sig ved at ransagningen er foregået i god ro og orden.

Læs også Opfordring fra politiet: Del ikke video fra skuddrab

Siden februar har der været 13 sprængninger i Storkøbenhavn, og aktuelt udspiller der sig en konflikt mellem banderne NNV og Brothas.

Desuden beslaglagde politiet i sidste uge 57 skydevåben og en stor mængde ammunition, der blandt andet var beregnet til brug i bandemiljøerne.

Og det er på den baggrund, at politiet har lavet ransagningerne torsdag, lyder det fra politiinspektør Torben Svarrer fra Særlig Efterforskning Øst - en efterforskningenhed, som består af et stort antal efterforskere, analytikere, specialister og anklagere, som er dedikeret til at efterforske og retsforfølge tung organiseret kriminalitet..

- Vi begynder at se, at der er en kobling mellem nogle af de her sprængninger i bandemiljøet. Det viser vores efterretninger, siger han.

- Det er dog vigtigt at understrege, at det langt fra er alle sprængningerne, hvor vi ser den kobling, siger leder af SEØ, politiinspektør Torben Svarrer. 

03:39

Efter de seneste uger skyderier og sprængninger, kræver boergenre nu tryghedn tilbage i Ishøj.

Luk video

Bomberyddere på Nørrebro

Op ad morgenen og formiddagen ransagede politiet adresser på Sigynsgade og Rovsingsgade og i området omkring Mjølnerparken på Nørrebro.

Bandeaktion igang på Nørrebro torsdag morgen. Foto: Presse-fotos.dk

Hele Rovsingsgade blev i den forbindelse spærret midlertidigt af, da bomberyddere fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) ankom med Rullemarie til en opgang i en beboelsesejendom i gaden. Det oplyste TV 2s reporter på stedet.

Dagens aktion betyder blandt andet, at politiet til stede med deres mobile politistation i Mjølnerparken på Nørrebro.

Her ankommer Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) med den fjernstyrede robot, som kaldes Rullemarie. Foto: Presse-fotos.dk

Voldsomme uroligheder og drab

Gennem den seneste måneds tid har hovedstadsområdet været præget af voldsomme uroligheder i det kriminelle miljø.

Det kulminerede den 15. september, da en 22-årig mand blev dræbt i en byge af skud i Ishøj.

Baggrunden og motivet for drabet har politiet ikke løftet sløret for, men en række dokumenter hos politiet, som Ritzau har fået aktindsigt i, viser, hvordan banderne Brothas og NNV bekriger hinanden.

Læs også Politi bekræfter bandekonflik, men afviser overdramatiseret SMS i omløb

Hvad bandekonflikten går ud på, tør Torben Svarrer ikke sige noget om.

- Det er altid det store spørgsmål i bandemiljøet. Det er så svært at vide. Mange af de her mennesker er vokset op sammen, og så kan de pludselig være uvenner. Det kan være alt muligt, siger han til Ritzau.

Skal københavnerne til at vænne sig til at bo midt i en bandekrig igen?

- Jeg håber det ikke. Vi har set voldelige ting ske, og derfor har vi etableret visitationszoner. Men jeg håber bestemt ikke, at vi skal have en konflikt, som vi så i 2017 og 2018. Jeg håber bestemt ikke, at vi er der, siger Torben Svarrer.

Læs også Politiet: Skyderi i Ishøj kan være opgør mellem to bander

NNV-gruppen består af personer, som har brudt med Brothas. Bruddet har ført til en konflikt med flere skyderier på åben gade.

For at rydde eventuelle misforståelser af vejen oplyser Københavns Politi på Twitter, at der i dag vil være filmoptagelser på Guldbergsgade på Nørrebro, hvor der bliver brugt ambulance og patruljevogne med blå blink tændt. Skuespillerne vil bære attrapvåben.

Blodigt splid mellem tidligere bandefæller

Der har gennem længere tid hersket en betændt bandekonflikt i Københavns-området.

 

Konfliktens to parter er bandegrupperingen Brothas og NNV, hvor sidstnævnte står for 'Nørrebro. Nordvest'.

 

NNV-gruppen består af personer, som har brudt med banden Brothas. Bruddet har ført til en konflikt med flere skyderier på åben gade i det forgangne år.

 

NNV-gruppen har base i miljøet omkring det almene boligbyggeri Mjølnerparken på Ydre Nørrebro.Det var her banden Brothas i sin tid blev stiftet i tilbage i 00’erne. Men i kølvandet på den blodige bandekonflikt i 2017 mellem Loyal To Familia og Brothas, opstod der intern splid i Brothas, hvorfor banden blev delt i to fraktioner.

 

Den anden gruppering, som man kan kalde det ’nye’ Brothas, rykkede ud af København og ned mod Greve-bydelen Hundige.

Se mere

Bandeaktion igang på Nørrebro torsdag morgen. Billedet her er fra Mjølnerparken. Foto: Presse-fotos.dk

Bandeaktion igang på Nørrebro torsdag morgen. Foto: Presse-fotos.dk

Bandeaktion igang på Nørrebro torsdag morgen. Foto: Presse-fotos.dk

Bandeaktion igang på Nørrebro torsdag morgen. Foto: Presse-fotos.dk

Bandeaktion igang på Nørrebro torsdag morgen. Foto: Presse-fotos.dkTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik