25-årige Afrah er vant til diskrimination: "Skrid hjem!"

Hver fjerde unge københavner med anden etnisk baggrund oplever diskrimination i offentlig transport.

25-årige Afrah Jabouri er vant til sætninger a la "Skrid hjem, hvor du kommer fra." Hun er opvokset i Danmark, hendes forældre er fra henholdsvis Iran og Irak, hun er muslim og bærer tørklæde. Hun er en af de mange københavnere, der har oplevet diskrimination i den offentlige transport. 

En ny undersøgelse fra Københavns Kommune, som i dag fremlægges for beskæftigelses- og intregrationsudvalget viser, at hver fjerde københavner med ikkevestlig baggrund har været udsat for diskrimination. Og det forekommer oftest i busser, toge og metro. Det skriver Politiken i dag. 

Afrah Jabouri har været ude for flere ubehagelig episoder, men særligt én husker hun tydeligt. En mand i S-toget overfusede hende. Han gjorde grin med, at hun troede på Gud og begyndte at pege fingre ad hende. 

- Jeg frøs fuldstændig. Det gjorde mig virkelig ked af det og utryg. Især fordi han var så agressiv og ikke ville stoppe med at tale til mig, selv om jeg ikke havde lyst til at diskutere med ham, siger den 25-årige kvinde til Politiken, der understreger, at hun jo ikke går med tørklæde for at genere nogen. 

Trist udvikling

Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsminister Anna Mee Allerslev, Rad. V ser alvorligt på tallene og har i samarbejde med DOT (sammenslutning af Movia, DSB og Metroselskabet), taget initiativ til en kampagne mod diskrimination i den offentlige transport.  

Kampagne skal være med til at opfordre passagererne til at sige fra, når de oplever diskriminerende adfærd. 

- Vi vil gøre folk bevidste om, hvor stor en forskel det gør for den, der udsættes for diskrimination, hvis de griber ind. Vi skal tage fælles ansvar som by for at sige fra over for diskrimination, siger Anna Mee Allerslev til Politiken. 

Og Afrah Jabouri er enig. Hun fortæller, at det ville betyde meget for hende, hvis folk havde grebet ind, da hun blev overfuset i S-toget.