18-årige Denise arbejdede for 7 kroner i timen: "Jeg følte mig til grin"

Denise Johnsen fra Amager havde set frem til sit første fuldtidsjob med en minimumsløn på 22.000 kroner. Da lønsedlen kom fik hun et chok.

18-årige Denise Johnsen blev tidligere på året fristet af et jobannonce fra virksomheden Handelsgruppen Aps, hvor hun som telefonsælger kunne se frem til en attraktiv lønseddel med det samme.

- Der stod, at jeg kunne optjene 22.000 kroner efter fem ugers oplæring. Og det var gode penge, tænkte jeg, siger Denise Johnsen. 

Pengene skulle blandt andet bruges til et kørekort og en ferie med hendes storesøster, men sådan skulle det ikke gå. Efter 22 dage af den 25 dage lange prøveperiode med salg af Oister-abonnementer tog en af cheferne fat i hende med en noget uventet besked. 

quote Der er jo ikke nogen mennesker, der arbejder gratis. Det vil jeg næsten selv sige, jeg har gjort.

Denise Johnsen

- Jeg blev kaldt med udenfor døren en time før arbejdsdagen var gået, og så sagde chefen til mig, at han ikke kunne se samarbejdet fortsætte. Jeg blev fyret, siger hun.

Én ting var at blive opsagt blot nogle få dage før prøveperioden udløb, men det helt store chok kom først for Denise, da hun efterfølgende modtog sin lønseddel.

Chok på lønsedlen: Arbejdede til 7 kroner i timen

- Jeg følte mig meget til grin. Jeg var sur og har stadigvæk ikke så mange ord at sige om det, fordi det er kommet så meget bag på mig, siger Denise Johnsen. 

Selvom hun havde arbejdet 160,33 timer for Handelsgruppen havde hun kun tjent 1.319,5 krone i løn som provision fra sine salg. Efter diverse bidrag fik hun derfor kun udbetalt sølle 1.126 kroner og 85 øre for de 22 dages arbejde i prøveperioden.

Et beløb, der svarer til en løn på 7 kroner i timen.

- Jeg synes ikke, man kan behandle andre mennesker på den måde. Der er jo ikke nogen mennesker, der arbejder gratis. Det vil jeg næsten selv sige, jeg har gjort.

Ifølge kontrakten havde Denise Johnsen ikke arbejdet i de 25 dage, som hun skulle, for at få udbetalt de 22.000 kroner, hvorfor hun kun blev aflønnet med sin provisionsløn.

Fagforening: Virksomheden har handlet ulovligt

quote Man kan ikke bare bede folk om at gå hjem og forlade pladsen. Der skal man sige dem op med det varsel, der nu står.

Jeanette Hahnemann, HK Hovedstaden

Men hos HK Hovedstaden er man gået ind i sagen, da man mener, at Denise Johnsen ikke bare er blevet snydt, men også, at virksomheden har ageret ulovligt, da hun som telefonsælger har været ansat som funktionær. 

- Man kan ikke bare bede folk om at gå hjem og forlade pladsen. Der skal man sige dem op med det varsel, der nu står i forhold til funktionærlovens bestemmelser. Og det er minumum 14 dage, hvis der er aftalt prøvetid, siger Jeanette Hahnemann fra HK Hovedstaden og fortsætter:

- Så det kan man ikke bare gøre. Hun skulle have haft løn, og selvom hun blev bedt om at gå hjem, så skulle hun have haft løn i sin opsigelsesperiode. 

Ifølge HK Hovedstaden har Denise Johnsen en god sag - men hun er langt fra den eneste, der haft den slags lønproblemer med lignende virksomhedstyper.

- Det er simpelthen grotesk. Altså det er simpelthen at bondefange og snyde de unge mennesker i den grad. Og det ser vi faktisk desværre meget ofte, siger Jeanette Hahnemann.

Virksomhed: Noget er skævt

Hos virksomheden Handelsgruppen Aps ønskede administrerende direktør Lasse Hougaard i dag ikke at udtale sig til TV 2 Lorry så længe der fortsat er advokater på sagen. Men han medgiver dog, at noget ikke er helt korrekt i lønudbetalingen til Denise Johnsen.

Indtil en nærmere afgørelse er på plads, har hovedpersonen Denise Johnsen selv et par gode råd til andre unge, der skal ud og finde deres første fuldtidsjob.

- Jeg håber, de vil tænke over det, hvad de går ind til. Og får tjekket deres kontrakter. Og at de bliver medlem af en fagforening, før det er for sent. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Jacob Himmelstrup

playVirtual reality blev løsningen på firmas coronakrise

Flyselskabet Airseven

playNyt flyselskab bygger nye kabiner under nedlukning

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere