17-årig pige skyldig i plan om terror mod københavnsk skole

Et enigt nævningeting i Holbæk finder 17-årig pige skyldig i den såkaldte Kundbysag.

Retten i Holbæk kender en 17-årig pige skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskole i København, skriver Ritzau.

- Samtlige dommere og nævninger er enige om dette resultat, siger retsformand Peder Christensen tirsdag formiddag i et stuvende fyldt retslokale.

Fra sit pigeværelse i den vestsjællandske by Kundby forsøgte den dengang 15-årige pige i efteråret 2015 at tage kontakt med Islamisk Stat og organisationens leder. Hun fik hul igennem til flere militante islamister, og i løbet af ganske kort tid blev hun radikaliseret.

Det skete efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015. 

Nåede ikke at lave bomben

Hun satte sig siden for at gennemføre et bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle. Angrebet skulle rettes mod en gallafest på skolen i januar 2016. Bomben skulle angiveligt indeholde sprængstoffet TATP.

Stoffet har optrådt i flere terrorsager og er kendt under navnet Satans Mor på grund af sin ustabilitet. Pigen havde købt både brintoverilte og acetone. I to forskellige Matas-forretninger.

Kemikalierne indgår i sprængstoffet, og pigen lå også inde med manualer til fremstilling af bomber.

Gallafesten på Sydskolen i Fårevejle løb af stablen 8. januar. Angrebet blev aldrig til noget. Pigen nåede ikke engang frem til at fremstille en funktionsdygtig bombe.

Carolineskolen var næste mål

Herefter ændrede pigen planer og udså sig et nyt mål, den jødiske Carolineskole i København. Hun har søgt på skolens navn på nettet, og der er fundet sedler, som handler om skolen.

13. januar blev pigen anholdt, og siden har hun siddet fængslet. Først på den sikrede institution Grenen og siden i Vestre Fængsel. På institutionen stak hun en pædagog ned med et skår fra et knust spejl - det her hun gennem hele sagen erkendt.

Senere tirsdag skal anklager Kristian Kirk og forsvarer Mette Grith Stage fremlægge deres påstande om, hvad der vil være en passende straf.

Anklagemyndigheden har allerede meldt ud, at pigen i stedet for en fængselsstraf bør idømmes forvaring, som er en tidsubestemt foranstaltning.

Forvaring kan idømmes i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses som meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet. I dette tilfælde nye planer om terror.

Få et overblik over Kundbysagen

2016:
  • 13. januar:
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion kemikalier på en adresse på Trønningevej i Kundby i Vestsjælland. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
En 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
  • 14. januar:
Pigen bliver fremstillet i et grundlovsforhør i Retten i Holbæk, hvor hun bliver varetægtsfængslet. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
Det kommer senere frem, at sigtelsen drejer sig om besiddelse af sprængstoffer og for at planlægge angreb mod to skoler.
  • 15. januar:
En 24-årig mand fremstilles i grundlovshør, der - ligesom pigens - foregår for dobbeltlukkede døre. Han bliver varetægtsfængslet.
Manden har tidligere været i Syrien og har her lært at håndtere våben. Han meldte sig selv til politiet.
  • 8. marts:
Både den 16-årige pige og den 24-årige mand bliver ved Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.
  • 21. april:
Det kommer frem, at en amerikansk kaptajn stationeret på en base i Irak har fået en medalje af det danske forsvar. Ifølge USA var hans tip årsag til, at et angreb mod en skole i Danmark blev forpurret.
2017:
  • 10. februar:
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand. Han løslades efter at have siddet fængslet i knap et år. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
  • 17. februar:
Anklageskriftet mod pigen om forsøg på terror bliver frigivet. Her hævdes det, at pigen ventede på at få ordre til at udføre angrebet på den ene skole.
Desuden anklages hun for vold af særlig farlig karakter. Under opholdet på en institution skal hun efter et halvt års varetægtsfængsling have stukket en pædagog i maven med et stikvåben. Det var fremstillet af knust spejlglas.
  • 23. marts:
Anklagemyndigheden oplyser, at pigen kræves idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker, efter at sagen har været forelagt Retslægerådet.
Efter straffeloven kan en person idømmes forvaring på ubestemt tid, hvis vedkommende bliver fundet skyldig i meget alvorlig kriminalitet og vurderes at være farlig for sine omgivelser. Samtidig skal retten vurdere, at forvaring vil være en mere passende foranstaltning end almindelig fængselsstraf.
  • 9. april:
Retssagen mod den tiltalte pige begynder.
  • 5. maj:
Retten skulle efter planen have afsagt kendelse om skyldsspørgsmålet. I stedet begærer anklagemyndigheden bevisførelsens genoptaget.
I pigens celle er der blandt andet fundet et brev fra en terrordømt mand, som anklagemyndigheden ønsker fremlagt for retten. Retten efterkommer begæringen og udsætter skyldskendelsen til 16. maj.
Kilde: Ritzau

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik