17-årig pige skyldig i plan om terror mod københavnsk skole

Et enigt nævningeting i Holbæk finder 17-årig pige skyldig i den såkaldte Kundbysag.

Retten i Holbæk kender en 17-årig pige skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskole i København, skriver Ritzau.

- Samtlige dommere og nævninger er enige om dette resultat, siger retsformand Peder Christensen tirsdag formiddag i et stuvende fyldt retslokale.

Fra sit pigeværelse i den vestsjællandske by Kundby forsøgte den dengang 15-årige pige i efteråret 2015 at tage kontakt med Islamisk Stat og organisationens leder. Hun fik hul igennem til flere militante islamister, og i løbet af ganske kort tid blev hun radikaliseret.

Det skete efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015. 

Nåede ikke at lave bomben

Hun satte sig siden for at gennemføre et bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle. Angrebet skulle rettes mod en gallafest på skolen i januar 2016. Bomben skulle angiveligt indeholde sprængstoffet TATP.

Stoffet har optrådt i flere terrorsager og er kendt under navnet Satans Mor på grund af sin ustabilitet. Pigen havde købt både brintoverilte og acetone. I to forskellige Matas-forretninger.

Kemikalierne indgår i sprængstoffet, og pigen lå også inde med manualer til fremstilling af bomber.

Gallafesten på Sydskolen i Fårevejle løb af stablen 8. januar. Angrebet blev aldrig til noget. Pigen nåede ikke engang frem til at fremstille en funktionsdygtig bombe.

Carolineskolen var næste mål

Herefter ændrede pigen planer og udså sig et nyt mål, den jødiske Carolineskole i København. Hun har søgt på skolens navn på nettet, og der er fundet sedler, som handler om skolen.

13. januar blev pigen anholdt, og siden har hun siddet fængslet. Først på den sikrede institution Grenen og siden i Vestre Fængsel. På institutionen stak hun en pædagog ned med et skår fra et knust spejl - det her hun gennem hele sagen erkendt.

Senere tirsdag skal anklager Kristian Kirk og forsvarer Mette Grith Stage fremlægge deres påstande om, hvad der vil være en passende straf.

Anklagemyndigheden har allerede meldt ud, at pigen i stedet for en fængselsstraf bør idømmes forvaring, som er en tidsubestemt foranstaltning.

Forvaring kan idømmes i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses som meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet. I dette tilfælde nye planer om terror.

Få et overblik over Kundbysagen

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Masseslagsmål

Fem personer anholdt efter masseslagsmål med knivstikkeri

IMG_1276

Bilist stak af fra uheld - nu er han fundet

kokain.jpg

Kæmpe kokainfælde i Hedehusene - firma vidste ingenting

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere