16 kroner splitter taxa-selskaberne

Det er den pris Københavns Lufthavn kræver for at en taxa kan hente kunder i lufthavnen. Fra efteråret indfører lufthavnen et nyt taxa-bomsystem.

Men hvem skal betale? Det er spørgsmålet og taxa-selskaberne er ikke enige. Fire taxaselskaber i hovedstadsområdet har skrevet under på en aftale med Københavns Lufthavn om at være blandt de fire, der i fremtiden skal hente og bringe rejsende til lufthavnen.

Men hvem, der skal betale de 16 kroner er der stor uenighed om internt i taxabrancen.

Som det er nu skal vognmændene betale de 16 kr. som en lufthavnstur kommer til at koste.

Hos DanTaxi, ser man betalingsbomme til lufthavenen som et nødvendigt onde i branchen, men man synes, det er kunderne som burde betale.

- Vi havde selvfølgelig gerne set at det var kunden, der betalte de 16 kr. Men tre fjerdedele er forretningsfolk og jeg tror ikke de syntes det er dyrt at betale de 16 kr., siger formand for DanTaxi, John Lindbom til TV 2 Lorry.

DanTaxi og Dansk Taxi Råd med John Lindbom i spidsen har ansøgt Taxinævnet om lov til at lægge noget af betalinge over på kunderne.

Men de har fået nej af Taxinævnet, fordi aftalen med lufthavnen ses som et fordel for branchen, da man skønner, at taxaerne vil komme til at holde mindre i kø, og derfor kan køre flere ture - og dermed tjene mere.

Jens Jørgen Nygaard, der er formand for Taxinævnet i region Hovedstaden, siger at det ikke er kunderne der skal pålægges en ekstra takst.

DanTaxi vil efter ferien forsøge at gå i dialog med Taxinævnet for at få dem til at skifte holdning.

- Vi må jo finde en kattelem til politikerne, siger John Lindbom.

I taxaselskabet Amager Øbro, har man også skrevet under på aftalen med Lufthavnen - dog under store protester, for her mener man ikke, at der er behov for en betalingsbom - et system, der blandt andet skal lue ud i taxachauffører, der ikke yder en ordentlig service.

-Det kan vi ikke acceptere - hele humlen er, at chaufførerne ikke opfører sig ordentligt derude. Bare fordi branchen har problemer, så skal det ikke være kunderne, der skal betale for det, siger Claus Jørgensen, formand for Amager Øbro Taxi.

 Han foreslår i stedet en ændring af taxaloven, som han mener vil gøre det nemmere at komme af med dårlige chauffører - og der med gøre en betalingsbom overflødig.

Og samtidig frygter man, hvis betalingen lægges over på kunderne - at idéen med betalingsbomme vil at brede sig andre steder i København fx på Hovedbanegården eller ved krydstogtsskibe.

Hos Amager Øbro frygter man, at ekstra bom-gebyrer vil skræmme kunderne væk.

- Det bliver et virvar af betaling. I sidste ende er der kun en til at betale. Og det er kunden, siger Claus Jørgensen.