10.590 krammebamser til indlagte børn i Region H.: "Det hjælper, når de er kede af det"

Det kan være skræmmende at blive indlagt på et hospital - særligt, hvis man er barn. Nu uddeler TrygFonden 4.400 krammebamser, som skal være en ven i nøden, til indlagte børn på Riget.

Det lugter anderledes, der er lyst hele døgnet, personalet går i hvide kitler, og du ved ikke hvad, der skal ske.

Sådan er virkeligheden for mange børn, der bliver indlagt. Uvisheden og de mange nye indtryk kan være særligt hårde for de yngste.

Erfaringen viser dog, at en del af usikkerheden, frygten og nervøsiteten ved lægeundersøgelser og -behandlinger kan afhjælpes med en krammebamse. 

På Rigshospitalet hedder isbjørne-bamserne Thea og Theo, og ligesom det indlagte barn har de et armbånd på med deres navn.

- De er rigtig gode at bruge, hvis børnene er nervøse, til at vise, hvad det er, der skal ske. Man kan komme en lille forbinding på eller et plaster, fortæller Sarah Greve Fredskov, der er behandlersygeplejerske på Gentofte Hospital Akutklinik.

quote "Thea kan heller ikke lide, hvad der skal ske - nu skal du vise hende, hvor hun skal hen"

Sarah Greve Fredskov, behandlersygeplejerske på Gentofte Hospital Akutklinik

På Gentofte Hospital lander 600 af de bløde, hvide bamser. Hun er ikke i tvivl om virkningen, som krammebamsen kan have for børnene.

- Jeg synes, det hjælper rigtig meget. Især med de børn, som er kommet slemt til skade. Der er det rigtig rart at kunne hive en bamse med ind, som kan være med til at trøste dem og aflede dem en lille smule, siger Sarah Greve Fredskov og tilføjer:

- Og så kan man bruge bamserne til at aflede dem og forklare, hvad det er, der skal ske. Hvis de er nervøse, når de skal over og have taget et røntgen, så kan man forklare det lidt med bamsen: "Thea kan heller ikke lide, hvad der skal ske - nu skal du vise hende, hvor hun skal hen." 

- På den måde medinddrager det barnet en lille smule i sin egen behandling. Og så er de jo søde - og det hjælper, når børnene er kede af det, fortæller hun.

Siden 2007 har TrygFonden uddelt 550.000 krammebamser på hospitaler og specialklinikker i hele landet.

De 4.400 bamser er blot en del af TrygFondens uddeling, som i alt tæller 10.590 bamser på hospitalerne i Region Hovedstaden område. 

Sådan fordeles 10.590 krammebamser på hospitalerne i Region Hovedstaden


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget