For 100 år siden angreb demonstranter Børsen: I dag hyldes de

En gruppe demonstranter er søndag på gaden for at mindes en voldelig episode mellem demonstranter og politi for 100 år siden.

Foto: Arbejdermuseet

Den 11. februar 1918 angreb en gruppe arbejdsløse og revolutionære Børsen, der også dengang var et finansielt centrum.

Demonstranterne stødte sammen med politiet og kæmpede med køller, knipler og sten. 55 vinduer i Børsen blev ødelagt.

Her ses plakaten, som demonstranterne bruger på Facebook. Foto: Stormen på Børsen

Den historiske kamp går under navnet "Stormen på Børsen", og selvom det er 100 år siden, så har det søndag trukket demonstranter på gaderne, oplyser Københavns Politi. Det anslås, at omkring 100 mennesker deltager.

Københavns Politi meddeler, at man er til stede, man at det indtil videre foregår fredeligt. 

Tæv en børshøj-pinata

Præcis hvem, der står bag demonstrationen, der går under navnet "Stormen på Børsen", er uvist, men formålet er at mindes de revolutionære for 100 år siden. 

"Fortællingen om de antiautoritære og revolutionære kræfter i arbejderbevægelsen er siden blevet tysset ned og glemt. Det vil vi med denne demonstration og række andre tiltage og begivender i 2018 rode bod på!", står der på "Stormen på Børsens" Facebook-side.

Sådan så demonstrationen ud søndag eftermiddag. Foto: TV 2 Lorry

Demonstrationen starter ved Jagtvej 69, ligesom den gjorde for 100 år siden, bevæger sig ned over Kultorvet og stopper foran Børsen, skriver arrangørerne på Facebook-eventet.

"Når vi når Børsen spiller Følsom Front, og børnene slår Børsen af tønden og tæver en ond børshaj-pinata", står der på Facebook-eventet.

Udover en Facebook-side og et -event har arrangørerne også lavet en hjemmeside, hvor man dykker ned i historien bag "Stormen på Børsen".

Det skete der for 100 år siden

Den 11. februar for 100 år siden, gik demonstranterne gik Folkets Hus på Jagtvej 69 og Arbejdernes Forsamlingsbygning i Rømersgade.

Vi besluttede derfor, at vi en dag efter et møde ville storme Børsen, jage alle børsherrerne ud derfra og hænge et skilt op på døren, hvorpå der stod: »Spillebulen er lukket af de arbejdsløse.

Andreas Fritzner, demonstrant under Stormen på Børsen i 1918

Da de nåede Kultorvet, opfordrede en af lederne folk til at forsyne sig med våben og gå mod Børsen.

"Idag er det alvor, og hvis politiet lægger os hindringer i vejen for vort forehavende, vil vi gøre brug af de våben, vi har forsynet os med…hvis nogle ikke er forsynet med våben, så forsyn jer nu, thi alle hindringer må og skal bortryddes", sagde en af lederne ifølge Rigsarkivet, der har gravet i gamle politirapporter.

Sådan så en demonstration ud for 100 år siden. Foto: Rigsarkivet

Demonstranterne gik under navnet Syndikalisterne - Danmarks revolutionære, der kæmpede for de arbejdsløses rettigheder efter 1. verdenskrig.

Arbejdermuseet har gemt personlige erindringer fra Andreas Fritzner, der var til stede under demonstrationerne for 100 år siden:

- Børsen var jo på dette tidspunkt samlingspunkt for hele den klike, der tjente tykt på krigen: børshajer, skibsredere, aktiehavere, vekselerere osv., og vi besluttede derfor, at vi en dag efter et møde ville storme Børsen, jage alle børsherrerne ud derfra og hænge et skilt op på døren, hvorpå der stod: »Spillebulen er lukket af de arbejdsløse, sagde han til Arbejdermuseet.

Rigsarkivet har set politirapporterne igennem for dagen for 100 år siden. Se med her:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?