100 år med Christiansborg: 4. klasse inviteret som fødselsdagsgæst

En 4. klasse fra Østerbro besøgte demokratiets vugge på 100-årsdagen for det første folketingsmøde på det nuværende Christiansborg.

En 4. klasse fra Øster Farimagsgade skole i København fejrede i dag demokratiet. Nærmere bestemt 100 året for Folketingets tilbagevenden til et genopbygget Christiansborg.

Der fnises og pludres løs om, hvad der skal ned på det flotte papir med fortrykt mønster fra frisen i Christiansborgs Vandrehal.

4.V.  skulle blandt andet tegne deres bud på et af de mange ordsprog, der hænger på den over 200 meter lange frise i vandrehallen. 

- Jeg tegner et glashus og skriver, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i glashus, siger Naja Senja Pedersen.

quote - Det her er den første Grundlov, der blev lavet og derovre er det den Grundlov, hvor kvinderne fik lov til at stemme

Kaya Nora Børlund Bjerre fra 4.V. på Øster Farimagsgades Skole

Hun har lige fået gennemgået og forklaret, hvad der er tegnet og skrevet af kloge ord, der hedder "fynd-ord", på væggene omkring hende.

- Jeg har lært meget af det her besøg, fortæller Naja Senja Pedersen. 

34 års hjemløshed efter brand

Rundvisningen er en af de aktiviteter, der resten af året markerer det første møde i Folketingssalen efter at Christiansborg brændte i 1884.

Først 34 år efter. d. 28 maj 1918, kunne politikerne igen indtage folketingssalen. Derfor var det tiltrængt at få Folketinget på plads på Borgen for 100 år siden.

Siden den anden brand på slottet havde Folketinget nærmest været hjemløs. Det boede og mødtes i en kaserne i Fredericiagade, mens opbygningen af Christiansborg trak ud og trak ud.

Da Foketinget mødtes i 1918 kunne de også indrette sig under den nye Grundlov, der var vedtaget nogle år før på Christiansborg.

4. klasse fra Øster Farimagsgade Skole fra København var i dag på besøg i Folketinget mandag klokken 10. De får en rundvisning, ser grundloven og skal lave nogle politiske satiretegninger, som bliver hængt op en uge i Folketinget.
4. klasse fra Øster Farimagsgade Skole fra København var i dag på besøg i Folketinget mandag klokken 10. De får en rundvisning, ser grundloven og skal lave nogle politiske satiretegninger, som bliver hængt op en uge i Folketinget.
Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

Jubilæet fejres resten af året

Børnenes besøg, hvor de lærer om de første statsminister og om demokratiet dengang og nu, er en af mange aktiviteter i anledning af 100-års jubilæet.

Udstillingen ”Hofnar eller folkestyrets vagthund – politiskesatiretegninger gennem 100 år”, åbnede i dag i Rigsdagsgården. Og så var der reception på bogen "Folketinget", skrevet af historiker Hanne Rasmussen.

- Det her er den første Grundlov, der blev lavet og derovre, der er den Grundlov, hvor kvinderne fik lov til at stemme, fortæller Kaya Nora Børlund Bjerre fra 4.V. på Øster Farimagsgades Skole. 

Fremtidens vælgere kender til grundstenen i demokratiet og syntes tydeligvis, at Folketingets rundvisere er nogle gode fortællere. For der er helt stille blandt børnene under turen, og alle ser imponerede ud over de smukke omgivelser.

Børnenes tegninger med frisen fra Vandrehallen bliver udstillet i en uge i Vandrehallen - og bagefter kommer de hjem i klasseværelset og pynte.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere