Syv gode råd: Sådan kan du bo mere klimavenligt

Der er meget, du selv kan gøre for at få en mere bæredygtig bolig. Få syv gode råd her.

- Flere og flere danskere tænker mere over, hvordan de kan få en mere bæredygtig bolig.

Det fortæller Henrik Bisp, som er fagekspert hos Bolius i København, hvilket er et videnscenter for danske boligejere. 

I denne uge sætter TV 2 Lorry fokus på bæredygtighed, hvor vi både har besøgt en ny såkaldt 'Ecovillage', som er på vej til Lejre, Circle House, som er et hus lavet på genbrugsmaterialer og en etageejendom, der er gået fra energimærke G til A+. 

Se hele serien her.

quote Vi har alle et ansvar. Vi bør stå sammen og alle sammen tænke på bæredygtighed for at sikre, at vi har en verden, der lever i lang tid endnu.

Henrik Bisp, fagekspert hos Bolius

For der er både små og store ændringer, der kan være med til, at man kan bo mere bæredygtigt.

Selvom nogle af ændringerne kan kræve en større pengepung til at starte med, er der ifølge fageksperten en gevinst i det lange løb. Derudover pointerer han også, at mange af ændringerne er gratis og handler om adfærd:

- Vi har alle et ansvar. Vi bør stå sammen og alle sammen tænke på bæredygtighed for at sikre, at vi har en verden, der lever i lang tid endnu, siger han og fortsætter: 

- Det kan godt være, at man som boligejer tænker: 'Hvilken forskel gør det, hvis det bare er mig?' Men hvis alle langsomt begynder at tænke mere over det og laver nogle små ændringer, så kan man mærke det, siger han.

Få syv gode råd til, hvordan du bo mere bæredygtigt fra Bolius' fagekspert, Henrik Bisp, herunder:

Husets klimaskærm

Vægge, tag, døre, vinduer og gulv er hvad, man betegner som husets klimaskærm:

- Jo nyere, dine døre og vinduer er, jo mindre varmetab er der også. Derfor mindre opvarmning og mindre CO2-udledning. 

Varmekilde af huset 

Overvej hvordan du opvarmer dit hus:

- Man skal se på alderen af det varmeapparat, man har. Hvis man udskifter et apparat af ældre dato, vil man optimere forbruget. 

Forsyning af huset med egen produktion 

Man kan forsyne huset med energi selv enten via solceller, som producerer strøm, eller solvarme:

- Det kan være med til at sænke husets elforbrug. Og så er der solvarme, det er en forsyning, der kan bidrage med varmt vand primært til brugsvandet. 

Reguler temperaturen - små forskelle 

Sænk temperaturen en eller to grader i alle rummene: 

- Bare det vil have en stor effekt på den samlede udgift. Det er måske ikke den store forskel i huset, men det gør det for miljøet. 

Invester i nyt 

- Man skal sikre, at man har nogle nye hårde hvidevarer, som bruger så lidt strøm som muligt. Det vil også kunne sænke strømforbruget.

Spar på strømforbruget

Sørg for at slukke elektronik, du ikke bruger:

- Det kan godt være, at det ikke giver meget, hvis du bare slukker computeren, men hvis du både husker at slukke fjernsynet, spillekonsolen og computeren, så kan man se en gevinst. Det handler om helheden. 

Vedligholdelse 

- Løbende vedligeholdelse af huset sikrer en lang levetid på materialerne. Hvis man skal udskifte noget, er det vigtigt, at der bliver investeret i gode materialer, der kan leve længe. Jo sjældender vi udskifter vores materialer, så mere vil vi vi sænke forbruget. 

Se første afsnit i serien om klimakasserne her:

På en mark uden for Lejre vokser et bofællesskab op – med svanemærkede huse, papiruld i væggene og fuld fokus på fællesskabet. Mød Louise og Kaleb, der er blandt pionérerne på Skråningen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik