Nyrup: Vi skal hjælpe søskende til børn med psykiske diagnoser

I 5. afsnit af serien Klemt og Glemt er der fokus på, hvordan man bedst hjælper de tusindvis af børn, som vokser op med en bror eller søster med en psykisk diagnose.

I løbet af de sidste ti år er antallet af børn og unge, der får en psykisk diagnose som ADHD, autisme, angst eller spiseforstyrrelse fordoblet. Med serien "Klemt og Glemt" har TV 2 Lorry i de seneste uger sat fokus på de diagnosticeredes søskende. Serien undersøger, hvad det vil sige at vokse op i skyggen af en diagnose. I en familie, hvor ens bror eller søster kræver rigtig meget af forældrenes opmærksomhed.

I Landsforeningen Autisme støtter man også søskende til autister, for de har det ofte svært.

- Typisk oplever vi, at der er svære perioder når man er søskende, og at mange har tanker omkring, hvad andre tænker. Hvad tænker mine kammerater, når jeg tager dem med hjem i min familie, og de ser, hvor meget kaos man har hjemme hos mig, siger landsformand Landsforeningen Autisme Heidi Thamestrup

I 1. afsnit af Klemt og Glemt fortæller Hope Winther Andersen, hvordan hun som stor teenager helt stoppede kontakten til sin søster og stadig føler sig svigtet af sin far. Sådan en situation skal helst undgås, siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som i mange år har været protektor for foreningen Det Sociale Netværk/Headspace Danmark.

- Man skal forstå, at kærlighed er lig med at forholde sig og give hvert af ens dyrebare børn det rigtige knus, siger han.

Heidi Thamestrup ved fra sit arbejde med søskende, at forskelsbehandlingen i familien kan være svær at leve med.

- Vi hører tit fra de her søskende, når de vokser op, bliver teenagere og begynder at reflektere, at de bliver vrede på deres forældre i en periode. Der tænker jeg, at som forældre skal man lægge sig flat ned. Forklare at der har været en masse ting man har skullet i familien, fortælle hvordan man selv har oplevet situationen – og så anerkende det som man får at vide fra den her søskende, som man ikke har været der for.

Du kan sidste afsnit af Klemt og Glemt på vores tv-kanal i aften kl. 19.55

Du kan se hele serien her

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere