- Kim Larsen var indbegrebet af den københavnske folkesjæl

Underhundenes og københavnernes København blev besunget i Kim Larsens tekstunivers. Alligevel kunne hele landet relatere til det, siger ekspert.

Christianshavns Kanal, Herstedvester, Rundetårn, Bagsværd Sø, Langebro, Jyllingevej, Kofoeds Skole.

Og Absalon med mågelort på hatten.

Med et tekstunivers, der igen og igen tog sit udgangspunkt i hovedstadsområdet, var Kim Larsen personificeringen af den københavnske folkesjæl, københavnernes København, forklarer ekspert.

Alligevel kunne hans tekster samle landet, og selv folk, der end aldrig havde oplevet hovedstaden kunne relatere sig til det.

- Han er indbegrebet af den københavnske folkesjæl.

Det siger Rasmus Rosenørn, museumsinspektør på rockmuseet Ragnarock. 

- Han besynger et folkeligt København – det er ikke turistattraktioner, men lokale og tit hårde steder som betyder noget lige præcis for københavnere, men som lyriker formåede han at sangskrive på en måde, som hele landet kunne relatere til, siger han.

- Selvfølgelig var han først og fremmest en dansk rockmusiker, men dernæst og nærmest sidestående med det var han københavnsk rockmusiker. Hele hans tekstunivers er jo fyldt med københavnske referencer, siger museumsinspektøren.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kim Larsen - her ved en støttekoncert til fordel for Christianshavns Beboerhus - havde et tekstunivers, der cirklede om København.
Kim Larsen - her ved en støttekoncert til fordel for Christianshavns Beboerhus - havde et tekstunivers, der cirklede om København.
Foto: Pierre Sales - Ritzau Scanpix

Underhundenes København

Listen over Larsens sange, der omhandler steder i og omkring København, er lang.

Men også som manuskriptforfatter og soundtrack-komponist var Kim Larsen en fanebærer for de skæve eksistenser i hovedstaden.

- Midt om Natten står jo også som en milepæl i underhundenes København. Både filmen og pladen er inspireret af Larsens egne oplevelser fra dengang, han boede som slumstormer i på Christianshavn og blev smidt korporligt ud af politiet, siger Rasmus Rosenørn.

I 90'erne valgte Kim Larsen dog at rykke teltpælene op og flytte til Odense.

- Mange mennesker har lært et særligt København at kende gennem Kim Larsen. Han er vigtig figur i den københavnske folkesjæl, og jeg tror, det var et hårdt slag for København at han flyttede til Odense. Man kunne møde ham på gaden. Han boede jo i en helt almindelig lejlighed, siger han og peger på, at en lang række af Larsens sange omhandler samfundets svageste.

Gaden poet

Hos sangskriverforeningen DJBFA, danske sangskrivere og komponister, begræder man også tabet af Kim Larsen. Her var Kim Larsen medlem frem til sin død.

- Kim Larsen sang nutidens salme. Vi vil gerne synge hans sange til dåb, bryllup og ved begravelser. Fordi vi kan relatere til dem, fordi de er fortæller noget eksistentielt. Han fortalte historier vi godt kendte.

Det siger foreningens formand Susi Hyldgaard i et mindeord udsendt i dag.

- Gadens poet er her ikke mere. Og ser man på teksterne, så er de fleste jo romantiske. Måske var det det han var; en romantisk nationalskjald.

Artiklen fortsætter under billedet...

Med bandet Gasolin var Kim Larsen med til at danne fundamentet for dansk rockmusik.
Med bandet Gasolin var Kim Larsen med til at danne fundamentet for dansk rockmusik.
Foto: Allan Moe - Ritzau Scanpix

Kan ikke overvurderes

På rockmuseet i Roskilde har man allerede en udstilling dedikeret bandet Gasolin, som Kim Larsen var forsanger for i en årrække.

- Kim Larsens betydning kan på ingen måde overvurderes. Både med Gasolin i 1970’erne, som jo blev det største danske rockband og er i popularitet aldrig overgået siden, men også som solist. Nutidige musikere bliver jo stadig inspireret af ham og synger hans sange, siger Rasmus Rosenørn.

Museet har længe haft en Kim Larsen-udstilling stående højt på ønskelisten - et punkt, der med sikkerhed skal drøftes på morgenmødet mandag, fortæller museumsinspektøren.

- Han er en samlende figur. Han kunne samle på tværs af lag, fordi han med sin musik og sine tekster kunne indfange noget, som alle høj som lav kunne relatere til, lyder det fra museumsinspektøren.

- Hvis vi kan komme til det, så vil vi helt klart markere Kim Larsen på vores museum, for hans betydning er kæmpestor.

Kim Larsen besøgte TV 2 Lorry for efterhånden nogle år siden. Det kom der en del guldkorn ud af. Du kan se hele udsendelsen i videoen her.