Katrine er døv, laborant og måske løsningen på et akut problem

Virksomheder efterlyser arbejdskraft. 49.000 mennesker med handicap står klar til at tage et job med kort varsel.

Katrine Niman Abildgaard er udannet laborant, og så er hun født døv på begge ører.

En kombination, der for mange spænder ben for en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Men Katrine Niman Abildgaard lod sig ikke slå ud af sit handicap, ansøgte og fik drømmejobbet som laborant hos landets største medicinalvirksomhed Novo Nordisk.

- Jeg synes, det fungerer rigtigt godt. Alle er så søde og åbne. Samarbejdet går godt, også når jeg ikke har tegnsprogstolk, som jeg jo kun har 20 timer om ugen. Men vi klarer det alligevel rigtigt fint, siger hun til TV 2 Lorry.

quote Hvis virksomheder modtager en ansøgning, og der står et eller andet om et handicap, så skal de lade være med at tænke på handicappet i første omgang, men se om kompetencerne er gode

Katrine Niman Abildgaard, laborant hos Novo Nordisk

Men så let går det ikke for alle. På trods af historisk lav ledighed har mange mennesker med et handicap fortsat svært ved at finde et arbejde. Ifølge beregninger fra Danske Handicaporganisationer på baggrund af en rapport fra VIVE står 49.000 mennesker med et handicap klar til at tage et job indenfor de næste to uger.

Artiklen fortsætter efter billedet

Katrine Niman Abildgaard er døv, men har trods sit handikap arbejdet som laborant hos Novo Nordisk de seneste tre år.
Katrine Niman Abildgaard er døv, men har trods sit handikap arbejdet som laborant hos Novo Nordisk de seneste tre år.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Katrine Niman Abildgaard oplevede, at kollegaerne fra første færd gjorde sig umage med at finde gode måder at arbejde sammen med hende på.

- I starten skulle de vænne sig til at bruge tegnsprogstolken, finde ud af om de skulle se på tolken eller på mig. Men alle var åbne, så vi fandt hurtigt ud af det. Vi fandt også hurtige andre måder at kommunikerer på.

Tiden er til at ansætte flere med handicap

Når manglen på arbejdskraft er stor, er det tid til at få flere mennesker med et handicap ind på arbejdsmarkedet. Det mener forskningsdirektøren hos Vive, Torben Tranæs:

Artiklen fortsætter efter videoklippet

Hos Novo Nordisk er det en klar prioritering af ansætte mennesker med et handicap. Det fortæller Liselotte Hyveled, som er Vice President hos Novo Nordisk. Hun håber, at andre virksomheder også vil ansætte flere mennesker med handicap:

- Der er mangel på arbejdskraft i rigtig mange virksomheder. Hvis de åbner sig op og er lidt fleksible, lidt rummelige, og siger: Hvordan kan vi skabe en arbejdsplads, der kan imødekomme de her mennesker. Og hvis dem, der søger arbejde, de også har denne her fleksibilitet og siger: Vi vil faktisk rigtigt gerne. Jamen så tror jeg også, det vil lykkes. Så er tiden til det lige nu.

Katrine Niman Abildgaard mener også, at arbejdsgiverne skal blive bedre at ansætte mennesker med handicap og har en klar opfordring.

- Hvis virksomheder modtager en ansøgning, og der står et eller andet om et handicap, så skal de lade være med at tænke på handicappet i første omgang, men se om kompetencerne er gode, om cv’et ser godt ud. Og hvis det gør, så indkalde til en samtale. Virksomhederne er jo ikke bundet til noget ud fra den samtale. De skal bare være åbne, og så se hvordan går det der, matcher man, kan man finde på løsninger. Måske bliver de positivt overrasket.

Artiklen fortsætter under billedet 

Kampen-om-de-ledige-hænder-2-Thumbnail
Serie

Kampen om de ledige hænder

Hvad betyder den historisk lave ledighed for vores arbejdsmarked? Både for de virksomheder, der forsøger at tiltrække arbejdskraft, og de for ledige på kanten af arbejdsmarked, der fortsat forsøger at få en fod indenfor. 

 Se serien her

Godt for kreativiteten

Novo Nordisk har stort fokus på at ansætte mennesker med handicap. De har endda et specielt program, som uddanner deres ledere til at også ansætte mennesker, som de har sværere ved at relatere til personligt.

quote Hvis du har medarbejdere, der ikke ligner hinanden, en forskellig skare af medarbejdere, så bidrager det til, du får et mere kreativt, innovativt og spændende arbejdsmiljø

Liselotte Hyveled, Vice President, Novo Nordisk

- Vi har selvfølgelig anerkendt, at der er rigtig mange ledere, som er utrygge ved at ansætte mennesker, der ikke ligner dem selv. Så derfor kører vi projekter, der fjerner noget af utrygheden, fortæller Vice President Liselotte Hyveled.

Novo Nordisk anser det for en del af deres sociale ansvar at ansætte personer med handicap, men de har også opdaget nogle positive sideeffekter.

- Hvis du har medarbejdere, der ikke ligner hinanden, en forskellig skare af medarbejder, så bidrager det til, du får et mere kreativt, innovativt og spændende arbejdsmiljø. Og det får man gladere medarbejdere af, siger Liselotte Hyveled.

I Katrine Niman Abildgaards afdeling har de haft brug for at tænke kreativt. For når hun skulle på aftenvagt alene, var det et problem, at hun ikke kunne høre brandalarmen. Men ved en fælles indsats fandt de en løsning.

- Vi fandt ud af, at det var muligt at lave et system, så brandalarmen sendt en sms til min mobil, som blev koblet til mit smartwatch, som så kunne vibrere, hvis det var der var en brandalarm.

Kender du løsningen: Plads til alle

  • Medicinalkoncernen Novo Nordisk er en af de arbejdspladser, som I har anbefalet i vores søgen efter virksomheder, der har plads til alle

  • I den her tid besøger vi arbejdspladser, der har knækket koden og har succes med både at drive virksomhed og skabe værdi sammen med ansatte, der har forskellige udfordringer og normalt ikke kommer i betragtning til et arbejde - selv i en tid, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft


Se mere om 'Kender du løsningen' her

Behov for bedre information

Der er generelt gode støtteordninger til hjælpemidler og personlig assistance, men mange virksomheder kender ikke mulighederne. Hos forskningscenteret VIVE er de eksperter i tendenser i velfærdssamfundet. Forskningsdirektør Torben Tranæs mener at det vigtigt at informere bedre om de muligheder, der er for at ansætte mennesker med handicap:

- Det er sådan, at de virksomheder, som har erfaring med det, er meget mere positive end dem, der ikke har erfaring med det. Så det handler i høj grad om at få udbredt en praksis, og der er meget at gøre endnu i forhold til at få det bredt fuldt ud.

Det har stor personlig gevinst for de mennesker med handicap, der kommer i arbejdet. Men det kommer også med nogle store udgifter for samfundet. Eksempelvis har Katrine Niman Abildgaard tegnsprogstolk 20 timer om ugen, en udgift som kommune afholder. Så er det også en gevinst for samfundet? Det mener forskningsdirektøren fra VIVE.

- Hvis folk arbejder bare lidt, gør det det offentlige tilskud mindre. Overførselsindkomsten, man ellers ville få, den får man stadigvæk, men man får mindre af den, hvis man for eksempel arbejder halv tid. Så det offentlige får lavere udgifter, hvis man bidrager med at arbejde lidt selv. Og dertil kommer at man selv tjener en indkomst jo, som man forbruger, og det giver efterspørgsel til andre. Så samfundsøkonomien stiger, fortæller Torben Tranæs.

Katrine Niman Abildgaard har været hos Novo Nordisk i tre år, og hun er rigtigt glad for samarbejdet med kollagerne. Og det er gengældt - for flere af dem har lært tegnsprog i deres fritid. Det kom alligevel bag på hende

- Jamen, jeg blev så glad og overrasket. Jeg følte mig virkelig velkommen. Jeg følte mig som en del af kollegagruppen og afdelingen. Jeg følte mig virkelig heldig over at her er det rigtige sted for mig.

Gode støttemuligheder

  • Der er generelt gode støtteordninger til hjælpemidler og personlig assistance

  • Mange virksomheder kender ikke mulighederne

  • Virksomheder med udfordrede medarbejder er mere positive overfor idéen end virksomheder uden de erfaringer 


Kilde: VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd 





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik