Trafikstøj i Hvidovre: Mafia baner vejen for nyt og billigt forslag

Trafikstøj er et generelt problem i hovedstadsområdet, men nogle områder er naturligvis mere udsatte en andre. Et nabolag i Hvidovre har nu engageret vestegnens trafikmafia i deres området.

Mere end 295.000 ejendomme i hovedstadsområdet lever i en støjbelastning som er usund.

En lokal 'antitrafikstøjgruppe' i Hvidovre kastede sig for flere år siden ind i kampen mod trafikstøj og nu er de på banen igen.

De foreslår en hastighedsnedsættelse på Holbækmotorvejens første strækning ud af København. Foreslaget møder opbakning fra folketingsmedlem Morten Bødskov fra Socialdemokratiet, som er en del af den såkaldte 'trafikmafia' på vestegnen.

Han besøgte fredag talsmand for Støjgruppen Allingevej, Svend Sørensen, der bor mindre end 60 meter fra motorvejen. Sammen tog de op på gangbroen, der krydser den tresporede motorvejsstrækning, for at diskutere støj i støjen.

- Det er helt forfærdeligt, så meget trafikstøj der er, siger Morten Bødskov, Soc. Dem.

Sammen med socialdemokraten Morten Bødskov foreslår de at støjdæmpe mellem Folehaven og Avedøre ved at ændre på hastighedsbegrænsningerne.

Voldsom acceleration

Støjgruppen Allingevej har før været ude at kæmpe for en støjmur langs med Ringstedbanen. I foråret 2017 smagte de sejren sødme, da muren blev besluttet og det gav dem altså blod på tanden.

- Nu fortsætter støjen fra motorvejen og det skal vi også have gjort noget ved. Det er vores næste hurdle herude, sagde Svend Sørensen dengang.

quote Særligt om eftermiddagen efter klokken 15, når trafikken tager til, så kan vi ikke sidde herude i haven og drikke kaffe

Svend Sørensen, beboer på Allingevej

Støjen er ikke blevet mindre og den er til stor gene for talsmanden.

- En sommerdag, særligt om eftermiddagen efter kl. 15, når trafikken tager til, så kan vi ikke sidde herude [i haven red.] og drikke kaffe, siger han.

Med Svend Sørensen i spidsen, foreslår Støjgruppen Allingevej nu, at man sætter en langsomt stigende hastighedsbegrænsningen på motorvejsstrækningen fra Folehaven til Avedøre Havnevej. Fra 60 km/t til 110 km/t.

Forslaget er både realistisk og beror på et logisk fundament, mener talsmanden. For på den anden side af motorvejen, det stykke som fører ind mod København, falder hastighedsbegrænsningen allerede længere ud fra 110 til 90 km/t og tættere ind mod afkørslen helt ned til 60 km/t.

Alligevel har forslaget ikke haft medvind endnu.

- Jeg har tidligere prøvet med kommunen, men de har skrevet tilbage: det er en statsvej - den har de ingen magt til at lave hastighedsbegræsning på. De kan spørge Vejdirektoratet, om de vil være behjælpelige, men så langt er vi ikke kommet endnu. Nu prøver vi den anden vej fra [oppefra red.], siger Svend Sørensen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Svend Sørensen, talsmand for Støjgruppen Allingevej, bor mindre end 60 meter fra motorvejen.
Svend Sørensen, talsmand for Støjgruppen Allingevej, bor mindre end 60 meter fra motorvejen.
Foto: TV 2 Lorry

Trafikmafiaen

Vestegnens trafikmafia er et tværpolitisk og tværkommunalt samarbejde, der i fællesskab vil tage kampen op med blandt andet trafikstøj på Christiansborg.

Morten Bødskov, Soc.dem., er en del af trafikmafien og han hilser beboernes forslag varmt velkomment.

- Det gode ved deres forslag er, at det er meget simpelt. Udgifterne til det vil være tre nye vejskilte og med en relativ beskeden udgift, vil du kunne få en meget stor reduktion af trafikstøjen, siger han.

Ifølge en hvidbog om netop trafikstøj fra Gate 21 og Rambøll, udgivet i 2016, kan man reducere trafikstøj med op mod 1,5 db per 10 km/t, når man hastighedsbegrænser.

På Holbækmotorvejens strækning langs Allingevej forventer man en reduktion i trafikstøjen på mindst 2 db. Morten Bødskov ser ikke et problem i at pålægge strækningen en hastighedsbegrænsning.

Artiklen fortsætter efter billedet..

Trafikmafiaboss Morten Bødskov mødtes med borgere i Rødovre for at diskutere mulige løsninger på problemet med trafikstøj fra motorvej såvel som Ringstedbanen.
Trafikmafiaboss Morten Bødskov mødtes med borgere i Rødovre for at diskutere mulige løsninger på problemet med trafikstøj fra motorvej såvel som Ringstedbanen.
Foto: TV 2 Lorry

- Det er en håndfuld sekunder man kommer langsommere frem. Hvis vi kan hjælpe indbyggerne i det her område ved at folk ikke kan speede så hurtigt op som de kan nu, så synes jeg vi skal gøre det, siger han.

Morten Bødskov vil nu tage nu forslaget med til transportminister Ole Birk Olesen og stille spørgsmål ved de to forskellige hastighedsbegrænsninger for motorvejstrækningen. Med forslaget på rette hylde, er Svend Sørensen og Støjgruppen Allingevej fortrøstningsfulde ved, at der sker noget.

- Jeg tror helt og holdent, at med Morten Bødskovs hjælp og at han tager det op til ministeren, så sker der noget nu, siger Svend Sørensen.