Sådan hjælper du hjemløse i kulden: Her kan du donere tøj

Kulden er over os, og det kan få livsfarlige konsekvenser for dem, som ikke har noget hjem. Herberger efterspørger soveposer og varme vinterjakker.

Herberg har brug for soveposer og varme vinterjakker. Hvis du har nogle af dem i overskud, kan du aflevere dem hos herberg. Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Den bidende kulde kan mere end bare at bide. Den kan være dødbringende for dem, som ikke kan trække indendørs om natten.

Men det er desværre ikke alle hjemløse, der kommer i ly for vinteren. Heldigvis er den gode nyhed, at man kan gøre noget for at sikre, at den sibirske kulde ikke tager liv denne vinter.

- Vi har brug for soveposer, der kan holde til frostgrader og nogle vinterjakker, siger Bo Heide-Jørgensen, der er gadechef i Projekt UDENFOR, der arbejder for at forbedre forholdene for hjemløse, og fortsætter:

- Det er meget sværere for os at gøre vores arbejde, fordi de hjemløse er meget mere pressede. De får sovet mindre, og de er sværere at komme i kontakt med, fordi det er så koldt. De tænker kun på overlevelse. De ting, vi gør, er meget mere akutte i forhold til, hvordan vi kommer gennem den her uge på bedste vis.

De seneste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at 49 procent af alle hjemløse i Danmark befinder sig i TV 2 Lorrys sendeområde.

En af dem er Stig Dahl Jørgensen, der har været hjemløs i 11 vintre. Han er en af de heldige, der har ly for vind og vejr.

- Det gælder om at komme ind og finde et sted, hvor der er læ for vinden, og hvor der er tørvejr. Nu er jeg så meget heldig, at jeg har en båd til en krone. Den ligger nede ved Holmen. Der overnatter jeg. Så jeg har både læ og tørvejr, siger han.

Læs også Socialminister: ”Vil ikke vågne op til død hjemløs”

Hvis man har lyst til at hjælpe, men ikke ved hvordan, har vi udarbejdet et lille overblik over, hvordan hjælpen bedst er givet ud. 

Det kan du gøre

Man kan aflevere soveposer, liggeunderlag, ski-undertøj, uldsokker, vinterstøvler eller andet varmt påklædning, som dem uden hjem skal iføre sig, når kropsvarmen ikke er tilstrækkelig.

De varme genstande kan oftest afleveres på de lokale herberg.

Læs også Herberger i nødråb: Trækker lod om senge og frygter lukning

Længere nede i artiklen har vi samlet en liste over de herberg, der tager imod tøj. På Københavns Kommunes hjemmeside kan du læse mere.

Har man ikke så meget tøj at videregive, kan man også hjælpe med at give sin tid. Herberget Grace KBH har nemlig i høj grad brug for din hjælp, for at sikre at værestedet har natåbent i de kommende dage. Hvis du har tid til at give en hånd, kan du læse mere om projektet her.

HER KAN DU AFLEVERE VARMT TØJ TIL HJEMLØSE

 • Reden Kbh, Gasværksvej 24, 1656 København V
  • Modtager gerne kvindetøj der passer til sæsonen. Tøjet kan afleveres, hvor der står “Gæster til Reden”.
 
 • ​Morgencafeen/Hjælperiet, Theklavej 48, 2400 Kbh NV tlf. 20102127
  • Modtager gerne tøj (primært herretøj), mobiltlf. soveposer og tæpper. Tøj kan afleveres alle hverdagen mellem klokken 07-13. Hvis man vil lave anden aftale om aflevering skriv da til kontakt@morgencafeen.dk.
 
 • ​Kirkens korshær Fedtekælderen, Ovengaden over vandet 6, 1415 Kbh K. Tlf. 32545609
  • Modtager soveposer, liggeunderlag og tøj til sæsonen.
 
 • ​Frelsens hær Pakhuset, Wildersgade 66, 1408 Kbh K. Tlf. 32544410
  • Modtager soveposer, liggeunderlag og tøj til sæsonen.
 
 • ​Bo-centret Sundholm, kvindeafdelingen. Sundholmsvej 14 A 2300 Kbh S. Tlf. 33176695
  • Modtager alt kvindetøj.
 
 • ​Kofoeds skole. Nyrnbergsvej 1, 2300 Kbh S. Tlf. 32680200
  • Åben 08-16. Ring først og hør om de aktuelt har plads til tøj.
 
 • Mændenes hjem, Lille Istedgade 2, 1706 Kbh V. Tlf 33243904
  • Modtager både herre og dametøj. Hvis der er mange sække kan parkeres foran porten mens der læsses af.
 
 • Kafe Klaus, Store Højbrøndsstræde 4, 4000 Roskilde
  • Kafé Klaus tager gerne imod varme jakker, frakker, huer, handsker, halstørklæder, skiundertøj, varme støvler og tæpper. Til gengæld er der ikke behov for soveposer.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik