Surt show: Sur smiley til bager trods styr på rengøring

En ny EU-regel medfører, at en bager i Ishøj har fået en bøde og en sur smiley for noget, der intet har med hygiejne at gøre.

Foto: Sara Gangsted / Scanpix

Et skilt med teksten: "Kunderne kan få oplysninger om allergener ved at henvende sig til personalet" skulle have været hængt op synligt for kunderne hos Centerbageren i Ishøj, men det havde ejeren Samar Rashdan ikke fået gjort. Det får nu konsekvenser.

En bøde på 5.000 kroner og en sur smiley, som nu i stedet skal op og hænge synligt for alle kunderne til trods for, at der har været styr på rengøring og opbevaring af fødevarer, som normalt er det smileyordningen bedømmes ud fra.

Det er ikke rimeligt. Min hygiejne er i top, men hende fra Fødevarekontrollen sagde, at hun ikke havde andre muligheder.

Samar Rashdan, Ejer, Centerbageren

- Det er ikke rimeligt. Min hygiejne er i top, men hende fra Fødevarekontrollen sagde, at hun ikke havde andre muligheder, Samar Rashdan til Ekstra Bladet.

Bøden og den sure smiley fik bageren på baggrund af en ny lov i EU, Mærkningsforordningen, som ved årsskiftet 2016-2017 blev direkte gældende i dansk ret.

Loven indebærer, at enhver fødevarevirksomhed altså skal hænge et tydeligt skilt om med information om, at 'kunderne kan få oplysninger om allergener ved at henvende sig til personalet'.

Læs også Lukket bagerkæde gør comeback efter bare en måned

Fordi Centerbageren i Ishøj havde glemte det, er den nu blevet en af de første i landet til at blive straffet under den nye EU-regel.

Samar Rashdan fortæller til Ekstra Bladet, at hun faktisk havde informationerne om allergener i en mappe. Hun havde blot glemt at skilte med, at det havde hun.

Det er ude af proportion. Vi støtter smiley-ordningen, men når man kan uddele negative smileyer for forhold, der ikke direkte har noget med fødevaresikkerhed at gøre, så udhuler det ordningen.

Kirsten Munch, Politisk Direktør, HORESTA

Hun har nu fået skiltet op, men hun synes, at straffen er hård, og det bakker hotel- og restauranterhvervets brancheorganisation HORESTEA op om.

- Det er ude af proportion. Vi støtter smiley-ordningen, men når man kan uddele negative smileyer for forhold, der ikke direkte har noget med fødevaresikkerhed at gøre, så udhuler det ordningen, siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch til Ekstra Bladet.

Fødevarestyrelsen oplyser til avisen, at allergener i værste fald kan medføre døden for allergikere - og at pligten til at oplyse om allergener derfor har med fødevaresikkerhed at gøre.

Læs også Bager politianmeldes efter fund af kakerlakker

Samar Rashdan havde af Fødevarestyrelsen fået en advarsel - en såkaldt indskærpelse, hvori hun fået besked på at hænge skiltet op.

Ved næste kontrolbesøg var det stadig ikke synligt, og derfor eskalerede sanktionen til en bøde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik