Præst ville ikke begrave ensom mand alene - 11 fremmede kom

Præst Sophie Nielsen tog utraditionelle midler i brug, da hun skulle bisætte en 90-årig mand, som ikke havde nogen pårørende.

03:41

- Jeg er stolt over at have sådan en fed menighed. Jeg er stolt over, at være præst for sådan nogle gode mennesker, der tænker: 'Det skal vi da - vi skal da over og sige farvel.'

Sådan lyder det fra sognepræst Sophie Nielsen efter, at 11 Ishøj-borgere for nylig deltog i begravelsen af en mand, de aldrig havde mødt. 

Mit hjerte kunne ikke have, at han skulle afsted alene.

Bettina, deltog i begravelse

Sophie har gennem årene gennemført flere begravelser alene med en kiste i en helt tom kirke - og hun har været plaget af den meningsløse følelse af at tage afsked med et ensomt menneske uden pårørende.

- Det er rigtig trist og en følelse af, at nu udfører man bare sin pligt og gør, hvad der skal gøres, siger Sophie Nielsen til TV 2 Lorry.

Læs også Kirke giver gravsteder liv - husk telefonen

I september blev hun igen konfronteret med situationen. Hun skulle bisætte 90-årige Poul, som var død uden pårørende.

Heldigvis fik hun en idé, der forhindrede at endnu en ensomt menneske endte i graven uden et ordentligt farvel.

Hun annoncerede Pouls begravelse i Facebook-gruppen Vores Ishøj, og til sognepræstens store glæde blev opslaget positivt modtaget.

- Jeg skrev, at jeg håbede, at nogen ville komme. Det var en meget overvældende oplevelse at i løbet af et par dage, så var der rigtig mange, der havde skrevet: Jeg kommer, fordi ingen skal herfra alene, siger Sophie Nielsen til TV 2 Lorry. 

En af dem, der læste præstens opslag i Facebook-gruppen for borgere i Ishøj, var Bettina Søndergaard. Hun dukkede kort tid efter op til Pouls begravelse.

- Mit hjerte kunne ikke have, at han skulle afsted alene, siger hun til TV 2 Lorry. 

Bettina hjalp også med at bære kisten, og hun er klar til at gøre det igen, hvis det bliver aktuelt. 

- Det er bare noget, jeg mener, man bør gøre, hvis man har tiden. Det viser, at man ikke kun kan rumme sig selv, men også kan rumme sine medmennesker, siger Bettina Søndergaard til TV 2 Lorry. 

Læs også Til kamp mod ensomheden: Vi skal spise sammen

Historien om begravelsen startede i lokalavisen, men har nu også bredt sig til både svenske og norske medier.

I Vejleå Kirke er sognepræst Sophie Nielsen bare glad for, at hun ikke skulle gennemføre endnu en bisættelse i en tom kirke.  

- Jeg synes, historien siger noget om Ishøj og hvilket sammenhold, der er i byen. Ved at de dukker op til hans bisættelse, anerkender de, at selv om han har levet et helt ensom liv, så er han alligevel en borger i byen, siger hun til TV 2 Lorry.

Se interview med Sophie Nielsen i afspilleren ovenforTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik