Millioner til nye lægehuse vækker glæde: Forhindrer lægemangel

Flere kommuner får nu millioner af Sundhedsministeriet til nye lægehuse.

Borgmesteren i Ishøj var en glad mand, da han mandag fik nyheden om, at næsten hele kommunens nye lægehus finansieres af Sundhedsministeriets pulje til nye lægehuse. Foto: TV 2 Lorry

I Ishøj mangler man lige nu op til seks læger for at kunne tilse alle kommunens borgere.

Men mandag landede der godt nyt på den socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorps bord.

Det er en menneskeret, at man har sin læge

Ole Bjørstorp, borgmester i Ishøj, Socialdemokratiet

Ishøj er én af de kommuner, der har fået bevilget en pose penge til et nyt lægehus fra Sundhedsministeriet.

Næsten 12 millioner bliver det til - og de lander på et tørt sted. 

Læs også Nye praksisser skal forhindre lægemangel: Så mange deler du læge med

- Det betyder meget, for det er jo næsten 5.000 patienter, der kan komme ind og få en egen læge i Ishøj Kommune. Det løser dog ikke hel problemet, for vi skulle faktisk have yderligere tre læger, hvis alle borgere i Ishøj skulle have egen læge, siger han til TV 2 Lorry.

- Det er en menneskeret, at man har sin læge, hvis ikke lige om hjørnet, men så i den kommunen, hvor man bor. Vi har ikke kunne opfylde det indtil nu, men jeg tror, vi nærmer os nu, siger han. 

00:18 Luk video

Lægefællesskab

Han forventer, at lægehuset åbner allerede til november i Ishøj Bycenter, hvor der også nu ligger et lægehus.

Til at starte med vil der være to læger og en sygeplejerske, og senere vil endnu en læge og flere sundhedsmedarbejdere af forskellig art komme til. 

Læs også Mangel på praktiserende læger i Hovedstaden: Kun tre åbne for tilgang

Og netop det at pengene går til et lægehus og ikke enkelte praktiserende læger gør forskellen i Ishøj, hvor det fortsat er svært at lokke læger til.

- Yngre læger vil ikke sidde ude i et boligselskab - de vil sidde i et fællesskab, hvor der også indgår andre sundhedsfunktioner. Det er dét, dem der bliver uddannet i dag, vurderer deres kommende arbejdsplads på, siger han.

Syv kommuner tager del i glæden

Kommunen er ikke alene om at få penge tildelt til læge- og sundhedshuse. På landsplan er der uddelt 200 millioner, mens der i TV 2 Lorrys område gives omkring 76 millioner kroner.

Læs også Køge får ny lægeuddannelse: "Vi har brug for flere læger"

- Med nye og moderne læge- og sundhedshuse kan vi fastholde flere læger i yderområderne, og bare én læge i kombination med for eksempel den kommunale hjemmesygepleje kan sikre et trygt sundhedstilbud tæt på den enkelte borger, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby, Venstre, i en pressemeddelelse.

Se, hvor mange penge den enkelte kommune har fået her:

Greve, Ishøj, Helsingør, Fredensborg, Gladsaxe, København og Hillerød er blandt de kommuner i TV 2 Lorrys område, der har fået penge til læge- og sundhedshuse.

De 200 millioner kroner kommer fra finansloven for 2017, hvor der er afsat 800 mio. kr. over 4 år til en pulje til læge- og sundhedshuse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik