I Ishøj er der ingen madtvang for de ældre

I København, Helsingør og Ishøj kan man godt melde sig fra den fælles madordning på plejehjemmene. Man skal ikke betale for mad, man ikke spiser

Der er frit madvalg på plejehjemmene i Ishøj. I modsætning til Allerød, hvor de ældre er tvunget med i kommunens madordning. Foto: TV2 Lorry

Irene Jensen bor på Kærbo Plejecenter i Ishøj kommune. Hun er med i den fælles madordning. Det er hun glad for.

- Der er ikke noget at klage over, siger Irene Jensen til TV 2 Lorry.

Irene Jensen har frit valg. Udover den fulde pakke med måltider hele døgnet, kan de ældre også nøjes med at købe enkelte måltider fra ordningen. Hvis man ikke er tilfreds med dagens menu i fællesrummet.

Hvad man putter i munden, om man så må sige, det er jo ens eget valg.

Per Tostenæs, Centerchef, Ældreplejen, Ishøj Kommune

 

Men hvad der er allervigtigst - de ældre kan melde sig HELT ud af ordningen og selv lave mad, hvis de lyster. 

- Det kan de sagtens, så vælger de bare maden fra og så betaler de selvfølgelig ikke for den mad. Det er ikke det store problem at administrere, siger plejehjemmets leder, Susanne Jørgensen.

Det er dog ikke på alle hovedstadsområdets plejehjem, at der er frit valg. I Allerød er de ældre tvunget til at betale til kommunens madordning.

Læs også Willy tvunget til at betale for "uspiselig" plejehjemsmad

I Ishøjs ældrepleje er det derimod en kongstanke, at borgerne på plejehjemmene har et frit valg - også når det gælder mad.

- Man er herre i eget hus, også under kommunens tag. Det handler om, at man selv skal kunne bestemme, hvad man spiser i dagligdagen. Det handler om rettet til selvbestemmelse, uanset hvor man er i sit liv. Det siger centerchefen i Ishøj Kommunes ældrepleje, Per Tostenæs til TV 2 Lorry.

I Allerød, siger borgmester Jørgen Johansen, at de har tvungen madordning, fordi det giver kommunen mulighed for at sikre, at de ældre får nok næringsrig kost.

Men den udlægning er Ishøjs centerchef ikke enig i.

- Ansvaret er jo dybest set ens eget. Vi kan råde og vejlede og det gør vi også og det gør vi for alle. Men hvad man putter i munden, om man så må sige, det er jo ens eget valg, siger Per Tostenæs.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik