Den røgfri arbejdsdag breder sig

For femten år siden udløste det et ramaskrig, da de første kommuner introducerede røgfri arbejdsdag for alle kommunens ansatte. I dag er begrebet for alvor kommet på dagsordenen i adskillige kommuner - senest i Ishøj, som med sin ambitiøse rygepolitik er gået et skridt videre.

Flere kommuner i Lorryland indfører røgfri arbejdstid - senest har Ishøj Kommune gjort det. Foto: TV 2 Lorry

Rengøringsassistent Dzhengiz Mehmed er en ud af i alt 2300 kommunalt ansatte i Ishøj Kommune.

Han forsøger fortsat at vænne sig til en ny form for arbejdsdag. En arbejdsdag helt uden røg.

Læs også Ketchupeffekt: Flere og flere kommuner vil indføre røgfri arbejdsdag

- Det er hårdt, men der er ikke så meget at stille op, når nu det er blevet sådan. Nu ryger vi lidt ekstra, før vi møder på arbejde og må så vente til fyraften, inden vi tænder en cigaret igen, siger Dzhengiz Mehmed.

Læs også Roskilde går i krig mod smøgerne

Ishøj Kommune er den seneste af en række kommuner i Lorryland, som har indført røgfri arbejdsdag for alle medarbejdergrupper. Det betyder ingen røg i løbet af hele arbejdsdagen - hverken inde eller ude - inklusive, hvad der måtte være af pauser. 

- Det er hårdt, men der er ikke så meget at stille op, når nu det er blevet sådan. Nu ryger vi lidt ekstra, før vi møder på arbejde og må så vente til fyraften, inden vi tænder en cigaret igen.  

Dzhengiz Mehmed, Rengøringsassistent, Ishøj Kommune

Der er stor forskel på rygeregler i arbejdstiden for kommunalt ansatte. Klik på den enkelte kommune på kortet nedenfor for at se, hvilke regler der gælder.

Ishøj Kommune er dog gået et skridt videre end mange andre kommuner. Som udgangspunkt gælder rygeforbuddet også medarbejdere, som selv betaler deres frokostpause. 

Kommunalt ansatte skal vise vejen

- Vi er ved at sætte et stort sundhedsprojekt i gang, som i hele kommunen skal forbedre folks sundhed. Og i den forbindelse skal vi foregå borgerne med et godt eksempel - ved at personalet holder op med at ryge, siger Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, Soc.dem.

At rygeforbuddet også gælder medarbejdere, som selv betaler frokostpausen, har skabt en del protester.

Læs også Se kortet: Røgfri skoletid for lærere og elever breder sig

- Jeg mener, at min selvbetalte pause er min fritid. Og der mener jeg, at jeg har lov til at gøre, hvad jeg har lyst til. Hvad så i næste uge? Må jeg så ikke køre i banken i min selvbetalte fritid? Må jeg ikke køre i Netto? Det synes jeg er urimeligt. Det er lige før, det er lidt formynderi, siger teknisk serviceleder og tillidsrepræsentant ved Ishøj Skole, Henrik Wolsing Jensen.

Rygere skal helt ud af kommunen

Hvis medarbejdere insisterer på at ryge i deres selvbetalte frokostpause betyder det, at medarbejderen på under en halv time skal skifte tøj, forlade kommunens matrikler (inkl. kommunale veje, pladser, skove mv.), ryge, spise frokost, vende tilbage til kommunen og skifte tøj igen.  

Og at sende folk helt ud af kommunen er langt over grænsen mener fagforbundet FOA:

- Vi taler om fritid - og når man har fri - også i de 30 minutter - så må man gøre, hvad man vil. Og så længe man ikke har logo på tøjet og de ting - og ikke kan henføres, hvor man kommer fra - ja, så man jo være, hvor man er, siger Næstformand i FOA, Thomas Enghausen.

Ishøj Kommune har ingen planer om at indføre et kommunalt rygepoliti, men står fortsat fast på sin ambitiøse rygepolitik. Og opfordrer alle medarbejdere til at være solidariske.

- Altså vi har jo sagt i kommunen, at hvis nogle vil køre det op som en sag - jeg holder fast i mine 29 minuttter, der skal jeg - hvis jeg har en selvbetalt frokost - have lov til at ryge. Fint, så skal man bare udenfor vores matrikel - det kan vi jo ikke forhindre. Og det er ret langt - da vejen jo også hører med til Ishøj Kommunens matrikel, siger Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, Soc.dem.

God anledning til at stoppe helt

Der er også medarbejdere, som bruger den nye røgfri arbejdsdag til et forsøg på helt at kvitte cigaretterne - en af dem er rengøringsassistent Dzhengiz Mehmed:

- Ja, faktisk er jeg i gang med at prøve at stoppe. Det burde være ret nemt - hvis du ikke må ryge i syv timer, så går der kun et par timer, før du ikke længere tænker på det. Alt i alt synes jeg, det er positivt, siger Dzhengiz Mehmed.

Flere og flere kommuner melder sig klar

I de senere år har også Gladsaxe, Vallensbæk og Dragør indført røgfri arbejdstid. Senest har Ishøj altså også gjort det og fra 1. oktober følger Brøndby trop.

I 2020 indfører Helsingør, Hillerød, Halsnæs, Albertslund og Glostrup kommuner også røgfri arbejdsdag, mens en række andre kommuner har indført røgfri arbejdsdag med undtagelser. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik