Politiker om høj ledighed i kommune: Det handler også om vilje fra de arbejdsløses side

I TV 2 Lorrys valgdebat Under Uret, diskuterede kommunalvalgskandidaterne torsdag blandt andet ledighed.

Ishøj Kommune på den københavnske vestegn bøvler med en af de højeste ledighedsprocenter i Danmark - og det kan løses ved at ændre på borgerens egen motivation for arbejde, mener den konservative spidskandidat til kommunalvalget i kommunen, Rasmus Ørvad.

- Det handler vel også om vilje fra de arbejdsløses side af. Jeg kommer selv fra foodservice-branchen, og der ved jeg, at vi har masser af arbejde til udfaglærte. Jeg forstår heller ikke helt, hvordan det kan lade sig gøre ikke at have et arbejde, sagde Rasmus Ørvad under TV 2 Lorrys valgdebat, Under Uret torsdag.

Herefter spurgte TV 2 Lorrys vært, om det var borgernes egen skyld, at de ikke havde et arbejde.

- Nej det er selvfølgelig ikke kun deres skyld. Men jeg mener, at de også har et ansvar for det. For det handler også om, at man selv kan stå op om morgenen og kan komme på arbejde, sagde Rasmus Ørvad under debatten på Københavns Hovedbanegård.

quote Jeg forstår heller ikke helt, hvordan det kan lade sig gøre ikke at have et arbejde

Rasmus Ørvad, De Konservative

Her var en række spidskandidater samlet til at debattere blandt andet ledighed. I august 2021 var 6,6 procent af arbejdsstyrken i Ishøj Kommune ledige. I hele landet var tallet 3,6 procent. Man blev også ramt hårdt under coronakrisen

Ikke forskel på mennesker

Rasmus Ørvads udtalelse blev kort efter samlet op af SF’s radikale byrådsmedlem, Sami Deniz.

- Det er en forkert antagelse, når Rasmus siger, at vores ledige borgere ikke ønsker at komme i beskæftigelse. Alle ledige vil gerne i arbejde. Men vi skal have lavet håndholdte indsatser over for nogle bestemte grupper. Det kan være etniske kvinder, hvor der er stor ledighed, sagde Sami Deniz.

Dertil svarede den konservative spidskandidat hurtigt:

- Jeg sagde ikke, at de ikke ville i arbejde, men vi har den største ledighed i Danmark i Ishøj. Der er vel i bund og grund ikke forskel på et menneske i Ishøj, Vallensbæk og Varde? Det er mennesker som du og jeg. Så hvorfor er det, at vi har så høj en ledighed, når arbejdsmarkedet hungrer efter ledighed? spurgte Rasmus Ørvad retorisk.

Fordi de er dovne i Ishøj?

- Nej nej nej nej. Men det handler også om, at man lærer at tage på arbejde og stå op om morgenen, sagde Rasmus Ørvad.

Nyttejob kan være vejen frem

Herefter erklærede Dansk Folkeparti, at det er vigtigt, at de ældste skoleelever skal motiveres til at tage sig en læreplads, mens Socialdemokratiets spidskandidat erklærede, at det er vigtigt, at unge får sig et fritidsjob.

- Vi som kommune kan facilitere, at unge i folkeskoler og gymnasier bliver sat sammen med nogle af vores virksomheder på en årlig jobdag, så vi er med til at understøtte, at man får noget arbejdsmoral. Det er sundt, sagde Merete Amdisen.

Rasmus Ørvad fra De Konservative mener, at man kan motivere ledige til at søge arbejde ved at benytte sig af nyttejob, som blandt andet kan være at hjælpe til i en børnehave eller samle skrald på en strand.

Den nuværende borgmester fra Ishøjlisten, Ole Bjørstorp, hæftede sig dog ved, at nyttejob havde været prøvet i en periode i kommunen - uden succes tilsyneladende. Han håber i stedet på, at flere ledige vil komme i job, når Ishøj Kommune atter får sit eget jobcenter efter nytår. Man har de senere delt beskæftigelsesindsatsen med Vallensbæk Kommune.

Venstre i Ishøj var imod beslutningen om at hjemtage jobcenteret, da man mente, at man i stedet skulle bruge pengene på indsatser for de ledige. Venstres spidskandidat, Pia Skoutrup mener, at man skal sætte flere penge at til at finde ud af, hvilke forudsætninger de ledige har, og hvordan man kan hjælpe dem med at finde motivation.  

Du kan se hele debatten om Ishøj Kommune øverst i artiklen. 

Her kan du læse en fyldig analyse af kommunalvalget i Ishøj Kommune.


Og er du i tvivl om, hvem du skal stemme på, så kan du tage vores store kandidattest lige her.