Kommunes kamp mod vandspild viste overraskende sidegevinst: "Det er godt set"

Ishøj har sparet flere hundrede tusinde kroner i kampen mod vandspild.

Løbende vandhaner og toiletter er måske ikke kilde til de helt store ekstraregninger i den enkelte husstand.

Men i Ishøj Kommune har man i den grad fået øjnene op for, hvad utætheder har af økonomisk betydning i de kommunale bygninger.

quote Men læksikringen har faktisk vist sig have andre store sidegevinster også

Poul Rikardt Jørgensen (O), formand for Teknik- og Bygningsudvalget, Ishøj Kommune.

I de seneste år har Ishøj Kommune arbejdet målrettet med at reducere vandspild i de kommunale bygninger. Det har man gjort med såkaldt læksikring, der forebygger vandskader ved at lukke for vandet ved unormalt stort vandforbrug, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Egentlig var årsagen til, at kommunen opsatte læksikringen at lukke for vandet ved f.eks. brud på vandrør, så kommunen kunne få bedre forsikringsaftaler for bygningerne, men læksikringen har vist sig at have en ikke helt ubetydelig sidegevinst.

- Men læksikringen har faktisk vist sig have andre store sidegevinster også, for vi kan spare rigtig mange penge på det daglige vandforbrug i vores bygninger. Det er godt set af vores dygtige tekniske medarbejdere, siger Poul Rikardt Jørgensen (O), formand for Teknik- og Bygningsudvalget i Ishøj Kommune.

Gjorde det "umulige"

For udover at forhindre vandskader i de kommunale bygninger, så har de tekniske medarbejdere også kunne bruge læksikringen til at finde små utætheder i toiletter og vandhaner.

- Da vi satte systemet op på Vejlebroskolen, viste det, at vi havde et vandforbrug på 10 m3 om dagen, når skolen stod tom. Efter første gennemgang fik vi det reduceret til 6m3, hvilket var rigtig godt, for vi havde fået at vide, at forbruget aldrig ville komme ned på 0.

- Men vi blev dog ved med at lede meget grundigt efter utætheder, og nu er vi helt nede på omkring 1 m3, fortæller Jan Ærtmann Frederiksen, teknisk serviceleder på Vejlebroskolen.

Omregnet i kroner og ører sparer Vejlebroskolen nu 200.000 kroner om året på vandforbruget. Det svarer til 90 personers daglige forbrug.

- Og det er godt gået - især når læksikringen oprindeligt blev sat op med et helt andet formål, siger Poul Rikardt Jørgensen.

Skolen var heller ikke selv opmærksom på, hvor mange penge de i blinde betalte ekstra for de løbende vandhaner og toiletter, og derfor kom opdagelsen som en overraskelse.

Det viste sig nemlig, at toiletterne løb så svagt, at det ikke kunne ses med det blotte øje. Men ved at sætte et stykke toiletpapir på indersiden af kummen, lykkedes det medarbejderne at finde frem til selv meget små vandspild på skolen.

Ishøj Kommune oplyser, at i alt 10 kommunale ejendomme i dag har fået opsat læksikring, og at vandspildet i flere af bygningerne nu er så lavt, at det ikke kan måles.