Ishøj Kommune afviser groft rygte: Chefer snød sig ikke foran i vaccinekøen

Ishøj Kommune ser sig nu nødsaget til at kommentere løse Facebook-rygter. Chefer fik kun vaccine, fordi de var frivillige, og fordi der var en rest tilbage, lyder det.

Chefer fra Ishøj Kommune "snød" sig foran i vaccine-køen, da beboerne på plejehjemmene Kærbo og Torsbo blev vaccineret den 27. december.

Lyder det for mærkeligt til at være sandt? Det er det også. Ikke desto mindre er det et ordlyden af et rygte, der har floreret på Facebook den seneste tid.

quote Det var en pludselig mulighed, som opstod på stedet, fordi vaccinen ellers ville blive kasseret

Kommunaldirektør i Ishøj Kommune, Kåre Svarre Jacobsen

Rygtet får nu Ishøj Kommune til blankt at afvise den alvorlige anklage og i en pressemeddelelse at beskrive, hvad der i virkeligheden skete den dag, cheferne angiveligt skulle have snydt sig foran i vaccine-køen.

De faktuelle omstændigheder er nemlig, at i alt 16 frivillige medarbejdere fra Ishøj Kommune deltog i vaccinationen den 27. december. Heriblandt personer, der normalt sidder i chefstillinger.

De frivillige er en del af et korps af frivillige kommunale medarbejdere, som har meldt sig til at hjælpe de ansatte på plejehjemmene i Ishøj i pressede situationer under vaccinationerne.

De frivilliges opgave på selve dagen for vaccinationerne var at hjælpe de ældre til og fra vaccinationsrummet og observere de ældre, som var blevet vaccineret, for at holde øje med, om der skulle opstå allergiske reaktioner.

Ekstra doser til overs

Da alle planlagte vaccinationer var blevet udført, var der en rest af ubrugt vaccine til overs, fordi der var flere doser i hver ampul, end sundhedsmyndighederne først havde antaget.

Noget, der netop har overrasket i Region Hovedstaden, hvor meldingen i forbindelse med de første vaccinationer netop lød, at der kan være op til to ekstra doser i hvert glas.

quote Vi er nødt til at reagere på denne påstand, fordi den sætter spørgsmålstegn ved vores troværdighed i denne svære tid, hvor borgerne skal kunne stole på, at vi gør vores bedste

Kommunaldirektør i Ishøj Kommune, Kåre Svarre Jacobsen

Både Sundhedsstyrelsen og den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har også anbefalet, at også de ekstra doser bruges.

Den ubrugte vaccine kan ikke gemmes og skal kasseres, hvis den ikke bliver brugt med det samme, og derfor blev resterne tilbudt til de frivillige medarbejdere.

- Det var en pludselig mulighed, som opstod på stedet, fordi vaccinen ellers ville blive kasseret. Så det var ikke på forhånd planen, at de frivillige skulle vaccineres, og ingen af dem havde tilmeldt sig, fordi de troede, at de skulle vaccineres, forklarer Kåre Svarre Jacobsen.

Og blandt modtagerne af vaccineresterne var der derfor rigtigt nok nogle kommunale ledere, men Ishøj Kommune afviser fuldstændig, at disse skulle have snydt sig foran i køen til vaccinerne, som det falske facebook-rygte ellers påstår.

- Jeg synes, at det er meget uheldigt, at vores frivillige medarbejdere bliver mistænkeliggjort. De forlod deres familier midt i deres juleferie for at gøre en ekstra indsats for vores ældre borgere, og nu bliver der sat spørgsmålstegn ved deres motiver. Som kommunaldirektør forventer jeg, at mine ledere går foran, når det brænder på, og så skal de altså ikke have kritik for at melde sig som frivillige, siger Kåre Svarre Jacobsen.

Kommunaldirektøren siger videre, at kommunen kun yderst sjældent forholder sig til rygter, der florerer på de sociale medier, men:

- Jeg føler, at vi er nødt til at reagere på denne påstand, fordi den sætter spørgsmålstegn ved vores troværdighed i denne svære tid, hvor borgerne skal kunne stole på, at vi gør vores bedste, siger han og fortsætter:

- Vi er nødt til at tage denne fejl-information i opløbet, så der ikke bliver tvivl om, at vi naturligvis altid følger myndighedernes anvisning og forsøger at gøre det bedste for vores borgerne.

Borgmesteren, kommunaldirektøren og lederen af kommunens kommunikationsafdeling var også til stede ved Kærbo den 27. december. De blev ikke vaccineret, da de ikke var en del af det frivillige korps.

Ishøj Kommune meddeler TV 2 Lorry, at opslaget onsdag eftermiddag er fjernet fra Facebook.