Ishøj stadig ramt af restriktioner: Særligt ét sted provokeres borgmesteren af adfærden

Alle kommuner i landet har nu åbnet op for liberale erhverv - undtagen Ishøj, som stadig kæmper med et tårnhøjt smittetal.

Mens det meste af Danmark åbnes op, er Ishøj Kommune stadig underlagt skrappe restriktioner.

Frisørerne og andre liberale erhverv skal være lukket, og der er heller ingen udsigt til, at børnene i Ishøj foreløbig kan vende tilbage i skole.

Restriktionerne gælder fortsat i Ishøj, fordi det er den kommune i Danmark, der har flest smittede per 100.000 indbyggere. 

Og sådan har det været meget længe.

Både kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor gennem længere tid sat massivt ind med informationskampagner på flere sprog, der er blevet stemt dørklokker for at få alle til at lade sig teste, og kommunen tilbyder sågar at handle ind for nogle af de smittede borgere.

- Jeg ved ikke, om vi kan gøre mere, men vi kan blive ved med at gøre det, vi gør nu, helt intensivt, siger Bente Møller, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2 Lorry.

Nogle borgere nægter at følge restriktioner

Mandag var der i Ishøj Kommune registreret 90 smittetilfælde indenfor de sidste syv dage, og det giver et incidenstal på 393,7 - altså smittede per 100.000 indbygger.

Til sammenligning har Høje-Taastrup, som lige nu har det næsthøjeste incidenstal i Danmark, 254,9 smittetilfælde. 

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er en af årsagerne til det høje smittetal, at Ishøj er en lille kommune, og det betyder, at der ikke skal mange smittede til, før andelen af smittede er høj.

Borgmesteren i Ishøj, Ole Bjørstorp, påpeger også, at der er en lille gruppe af Ishøj-borgerne, som af den ene eller anden årsag bevidst vælger ikke at følge restriktionerne.

- For nu at nævne et sted, hvor der er problemer. Ishøj Bycenter er ganske vidst lukket delvist ned, men der er stadig mange, som går igennem, og det gør nogen af dem uden mundbind og uden at holde afstand til hinanden. Hvis de støder på nogen, der er smittet, bringer de så smitten med hjem, fortæller han til TV 2 Lorry.

Man kan være fritaget fra kravet om at bære mundbind af helbredsmæssige årsager, men ledelsen af Ishøj Bycenter siger, at de har oplevet, at antallet, der siger, de er fritaget, er forbløffende højt.

- Vi har undret os over, at så mange siger, at de er fritaget fra at bære mundbind. Derfor har vi nu lavet en ordning med politiet og Ishøj Kommune om, at der kan blive udstedt bøder til dem, som vi finder i centeret, der ikke har mundbind på, og som ikke kan dokumentere, at de er fritaget, siger Vibeke Lønborg, der er marketingschef for bycenteret.

Ifølge Ole Bjørstorp har Bilka i centeret også valgt at sætte ekstra corona-vagter ind mandag.

Borgmesteren mener, ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed, at kommunen skal blive ved med at informere borgere om vigtigheden af ikke bare at lade sig teste, men også at overholde restriktionerne og isolere sig, hvis man er smittet.

- Vi er jo ikke politiet, der kan udskrive bøder. Det kunne ellers have været dejligt, for så kunne vi sætte mere ind. Men det kan vi ikke som kommune, så vi kan i stedet gå ud og sige, at folk skal huske at overholde restriktionerne, for ellers får vi ikke smittetallet ned, siger han.