Efter opgør: Amdisen ny borgmester i Ishøj

Socialdemokratiet tager magten tilbage i Ishøj Kommune.

Merete Amdisen (S) er valgt som ny borgmester i en konstitueringsaftale med Venstre, De Konservative, Enhedslisten og SF. 

Venstre får viceborgmesterposten. 

Efter 21 år på posten må bykongen Ole Bjørstorp - der har skiftet fra Socialdemokratiet til Ishøjlisten - dermed forlade borgmesterkontoret.

- Det er en stor dag og en stor drøm for mig, siger Ishøjs nye borgmester, Merete Amdisen.

- Vi tager gerne en snak med Ishøjlisten i morgen, men som sagt er der allerede indgået aftaler, og de aftaler står ikke til genforhandling.

quote Det er en stor dag og en stor drøm for mig

Merete Amdisen

Ole Bjørstorp siger til TV 2 Lorry, at han ikke er skuffet. 

- Vi er det næststørste parti. Vi ville gerne have haft flere mandater, siger Ole Bjørstorp. 

- Jeg har ikke tænkt over min nye rolle. Nu skal jeg hjem og slappe af, siger den afgående borgmester.

Merete Amdisen, Ishøjlisten og Annelise Madsen var ikke med i lokalet - er de holdt ude?

- Det har været udgangspunktet, at dem, der ville gå med i konstitueringen, ville pege på mig. Og det har de sagt, at de ikke ville. Men hvis de vil tage samtalen i morgen...

Så er døren åben?

- Ja, når jeg siger, jeg vil det brede samarbejde, så mener jeg det. 

Blodigt opgør

Kommunalvalget i Ishøj Kommune kommer efter to kaotiske år med heftige personopgør for Socialdemokratiet i Ishøj. Dramaet kulminerede, da Merete Amdisen blev valgt som spidskandidat til kommunalvalget og Ole Bjørstorp siden da brød ud af partiet og stiftede Ishøjlisten.

Internt S-kaos i Ishøj

Et opsigtsvækkende, internt opgør har martret den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune.


Gruppen blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand, og det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenter for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry.


Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med".


En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat.


I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen."


Og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”


Til det sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry:

- Men det har hun ikke.

Merete Amdisen egnede sig hverken til at være gruppeformand eller borgmester, mente Bjørstorp.

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i december sidste år til TV 2 Lorry.


Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler.


Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


I sommeren 2020 var Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune i coronakrisen.


Den interne splid var dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der trak overskrifter i 2020. Ekstra Bladet kunne således i afsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.


Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.


Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos.


Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen.


Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt".


I december 2020 truede Ole Bjørstorp med at ville forlade Socialdemokratiet, men skiftede siden mening. I februar gjorde han alvor af tankerne og stiftede Ishøjlisten sammen med to andre socialdemokrater - 1.viceborgmester Sengül Deniz og gruppeformand Johnna Stark - ligesom også formand for Ungerådet, Milishia Moradi, og bestyrelsesmedlem i Socialdemokratiet i Ishøj Steen Skovhus meldte sig under Bjørstorps faner.


Socialdemokratiet i Ishøj ekskluderer i juni 2021 medlemmet Michael Broström for partiskadelig virksomhed. Han står bag en Facebook-gruppe, der er kritisk over for Merete Amidsen. Få dage efter melder Annelise Madsen, der også var med i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat, sig ud af partiet med anklager om magtcentralisering.


I september måned blev Ole Bjørstorp desuden kritiseret for, at han med længder var den politiker, der havde optrådt mest på den kommunale tv-kanal TV Ishøj, hvor han ved flere lejligheder havde udlagt en politisk tekst på vegne af andre partier. Siden er kanalen blevet omlagt.


mandater i alt
0 % optalt
liveblog  Opdateres om 0 sekunder