Valg i Ishøj: Bittert magtopgør kan detonere bombe under absolut flertal

Bykongen brød ud af Socialdemokratiet, efter at han blev vraget som spidskandidat. Han truer nu sit gamle partis absolutte flertal, mens ældreområdet bliver et varmt politisk emne op til kommunalvalget i Ishøj den 16. november.

Intriger og personangreb, et borgmesterskifte, et absolut flertal, der kan smuldre og et udfordret ældre- og beskæftigelsesområde. 

Det er ingredienserne til et sprængfarligt kommunalvalg i Ishøj Kommune den 16. november. 

Hvad er der på spil? 

Socialdemokratiet risikerer at miste deres absolutte flertal i Ishøj Kommune. Det helt store spørgsmål bliver nemlig, hvordan efterdønningerne af det brutale, interne opgør i Socialdemokratiet vil præge valgresultatet. 

  • Med borgmester Ole Bjørstorps nye parti, Ishøjlisten, som en ny og væsentlig faktor ved kommunalvalget, kan det være svært at se Socialdemokratiet opnå det absolutte flertal, som partiet har haft siden 1985. Mister de to mandater i forhold til 2017, skal de finde opbakning fra andre partier.
  • Ishøjlisten høster sandsynligvis mandater hos Socialdemokratiet, mens der også kan tabes mandater til andre partier, fordi vælgerne har fået nok og hverken orker Merete Amdisen (S) eller Ole Bjørstorp (L). Og så er alt i princippet muligt.
  • Får Socialdemokratiet ikke absolut flertal, kan det tænkes, at Ole Bjørstorp vil strække sig meget langt for at bryde samarbejdet mellem de øvrige partier. Han vil ikke selv blive borgmester, men det kan blive en sejr i sig selv at sikre, at Socialdemokratiet heller ikke får posten. 

Borgmester:

Ole Bjørnstorp (L)

1. viceborgmester:

Sengül Deniz (L)

2. viceborgmester:

Poul Rikardt Jørgensen (DF)


Hvem er favoritten og hvorfor? 

48-årige Merete Amdisen (S) er favorit. Hun endte som sejrherre efter det interne magtopgør i Socialdemokratiet mellem hende og Ole Bjørstorp. Hun er dermed den nye frontfigur i partiet og borgmesterkandidat ved valget.

  • Socialdemokratiet fik 51,5 procent af stemmerne ved seneste valg, og står traditionelt helt utroligt stærkt i kommunen.
  • Socialdemokratiet har denne gang indgået et valgforbund med Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative med ambitioner om et bredt samarbejde. Det er svært at se det være andet end en platform for en bred konstituering bag Socialdemokratiet - selv hvis det igen bliver til et absolut flertal. 
  • Samtidig virker det heller ikke usandsynligt, at valgforbundet med Enhedslisten, SF og De Radikale kan indgå i en konstituering. 


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance? 

Den siddende borgmester gennem snart 21 år, 74-årige Ole Bjørstorp, er den største udfordrer til Merete Amdisen. 

  • De seneste to års store drama i Socialdemokratiet kulminerede, da Ole Bjørstorp smækkede med døren til sit gamle parti og stiftede Ishøjlisten i februar i år, efter at han blev vraget som borgmesterkandidat.
  • Nu er spørgsmålet, om Ole Bjørstorp kan udnytte at have haft en borgmesterplatform til at profilere sig over for vælgerne. Han har dog også haft sine møgsager om ulovlig bilkørsel, kritik af hans brug af den lokale tv-station og kritik af coronahåndteringen i vestegnskommunen. 
  • Ole Bjørstorp fik mere en 18 procent af samtlige afgivne stemmer ved kommunalvalget i 2017.
  • Selv med et godt valg til både Bjørstorp og de øvrige kandidater virker det allerede nu utænkeligt, at borgmesteren kan fortsætte i embedet. I begyndelsen af oktober kunne TV 2 Lorry således fortælle, at Ishøjlisten har spurgt samtlige partier i byrådet og De Radikale og De Konservative, der ikke sidder i byrådet, om de vil indgå i et såkaldt valgforbund eller samarbejde på anden politisk vis. Seks ud af syv partier har takket nej. Kun Annelise Madsen fra partiet Annelise Madsen har valgt at takke ja.
  • Og vigtigere: Med de mange afvisninger fra partierne fulgte der fra flere sider også klare proklameringer om, at Ole Bjørstorp ikke skal være borgmester igen - og at hans tid som borgmester langtfra har været tilfredsstillende.


Men hvorfor kan Ishøjlisten gøre ondt på Socialdemokratiet? 

  • De øvrige kandidater fra Ishøjlisten tæller flere erfarne og kendte navne som blandt andet den nuværende viceborgmester, Sengül Akbal Deniz, den nuværende gruppeformand, Johnna Stark, og formanden for den lokalhistoriske forening, Steen Skovhus.
  • Fem ud af ti kandidater fra Ishøjlisten har indvandrerbaggrund, mens fire ud af 16 kandidater i Socialdemokratiet har indvandrerbaggrund. 40 procent af indbyggerne i kommunen har indvandrerbaggrund, og Ole Bjørstorp høster traditionelt mange stemmer fra denne vælgergruppe.
  • Ishøj Kommune bøvler med en lav stemmeprocent, og særligt de unge tosprogede har været svære at lokke til valglokalerne. Ishøjlisten har dog et stærkt kort i kandidaten Milishia Moradi, formand for kommunens ungeråd, og det kan få betydning for valgresultatet, hvis hun kan få de unge til at stemme.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Intriger i byrådet

    Det bliver interessant at se, hvordan vælgerne reagerer på to års internt opgør, og hvor mange der vil følge Ole Bjørstorp. Det skal også blive spændende at se, hvor mange vælgere der ser bort fra det politiske indhold for at skifte til et parti med ro på bagsmækken.

    Hvis Socialdemokratiet taber det absolutte flertal, skal Ishøjlisten forsøge at samle de øvrige partier til et alternativt flertal rundt om Socialdemokratiet. Men spørgsmålet er, om de vil arbejde med Ole Bjørstorp fremfor Merete Amdisen.

  • Integration og beskæftigelse

    Ishøj Kommune har i flere år samarbejdet med Vallensbæk Kommune på området, men fra 1. januar får Ishøj Kommune deres eget jobcenter. Hvordan vil politikerne drive det fremover – og kommer borgerne til at kunne mærke forskel til det bedre?
    Samtidig kæmper Ishøj Kommune helt generelt med en høj ledighed og har gjort det i mange år. Corona-krisen gjorde det ikke bedre. Det bliver interessant at høre, hvordan partierne forholder sig til problemerne. .  

  • Ældrepolitik

    Socialdemokratiet har fået kritik for at have underprioriteret området. Partiet har afvist anklagerne, men erkender, at ældreområdet har været og er under pres.

    Alle partier er enige om, at der skal gøres noget ved ældreområdet, og derfor var det da også et meget bredt flertal, der i budgettet for 2022 - hvor der ellers skulle spares - valgte at sætte flere penge af til ældreområdet. Nu vil valgkampen afsløre, om alle partier også er enige om, at problemerne nu er løst.

    Og nå ja, selv når det handler om politik går der drama og intriger i den:
    Et medlem af den socialdemokratiske vælgerforening i Ishøj blev ekskluderet for - ifølge partiet - at have udøvet partiskadelig virksomhed, da han fremsatte påstande og kritik af Merete Amdisens ældrepolitik i en Facebook-gruppe.
    Annelise Madsen forlod Socialdemokratiet for at blive løsgænger i juni - det skete blandt andet efter uenigheder om ældrepolitik, siger Madsen.

Hvad handler problemerne på ældreområdet om?



Og hvad er så seneste nyt i sagen? 

  • Ishøjlisten har siden partiets fødsel i februar haft ældreområdet som central mærkesag. Listen fremlagde i august deres helt eget budgetforslag for 2022 med fokus på ældre.
  • 15 ud af 16 partier - kun Anneliste Madsen stod uden for - blev dog i oktober enige om en budgetaftale, hvor der blandt andet oprettes 36 nye SOSU-elevpladser, normeringerne på plejehjemmene forøges og 30 nye plejeboliger ved plejehjemmet Kærbo bliver etableret.

  • Pengene bliver blandt andet hentet ved at nedbarbere administrationen på rådhuset. 


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik valgforbund forud for valget i 2017 og konstituerede sig sammen ti dage efter valget uden større dramatik. Socialdemokratiet fik absolut flertal for 10. valg i træk.


Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Ole Bjørstorp (S) 18,5% af alle afgivne stemmer 1.898
2. Lennart Hartmann Nielsen (V) 476
3. Sengül Deniz (S) 378
4. Merete Amdisen (S) 347
5. Erkan Yapici (S) 331



Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

  • Socialdemokratiet har indgået brede forlig i både 2019, 2020 og 2021. De to første år bød på besparelser for 13,8 millioner kroner og 8,5 millioner kroner på blandt andet social- og sundhedsområdet og børne- og ungeområdet. Ældre fik mindre rengøring og skoletiden på to helhedsskoler blev sat ned.
  • I budgettet for 2021 betød flere penge fra den kommunale udligningsordning et budget uden besparelser og penge til blandt andet klima, skole- og ældreområdet. Ældreboliger blev blandt andet omdannet til plejeboliger for at imødekomme et stigende behov fra en større gruppe ældre. 
  • I budgettet for 2022 blev et bredt flertal som tidligere omtalt enige om at sætte et større pose penge af til ældreområdet. Det kan du læse mere om ovenfor. 


Hvem har indgået valgforbund? 

  • De Radikale, Enhedslisten og SF i det såkaldte BØF-forbund
  • Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti
  • Ishøjlisten og Annelise Madsen


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?

  • Ved valget i 2017 blev Venstre det næststørste parti. Ægteparret Pia Skourup og Ole Beckmann skal forsøge at tage handsken op efter den tidligere spidskandidat Lennart Hartmann Nielsen, der nu udtræder af byrådet efter 17 år. Det kan blive svært at fastholde tre mandater.
  • SF gik tilbage ved sidste valg, men sikrede sig alligevel to pladser i byrådet. De er ved kommunalvalget 16. november i valgforbund med Enhedslisten, der fik et flot valg i 2017 og fastholdt deres ene mandat. Sidste parti i BØF-valgforbundet er Radikale Venstre, der ikke har været i byrådet siden 1980’erne.
  • Ved valget i 2017 konstituerede Ole Bjørstorp sig med Dansk Folkeparti, hvor Poul Rikardt Jørgensen blev 2. viceborgmester. DF er dog presset af dårlige meningsmålinger og Nye Borgerlige - der stiller med René Quist - på landsplan, og det må formodes, at de mister i hvert fald et af deres to mandater i byrådet.
  • Annelise Madsen, der er datter af den yderst populære bykonge fra 1974 til 2000, Per Madsen, har også meldt sig ud af Socialdemokratiet. Det skete efter uenigheder i gruppen - og efter et mislykket forsøg på selv at blive partiets spidskandidat. Hun har nu dannet partiet Annelise Madsen.
  • Det Konservative Folkeparti fik fire procent af stemmerne ved sidste valg, men kom ikke i byrådet. Partiet stiller med en ung kandidat og kan i år skimte et mandat, hvis man ser på de nationale meningsmålinger. 

  • Frihedslisen stiller med Anne Marie Svenningsen. 


Forudsigelsen:

Alt tyder på, at Merete Amdisen bliver ny borgmester efter kommunalvalget. Selv hvis Socialdemokratiet mister det absolutte flertal, bør det være muligt at konstituere sig med støtte fra flere andre partier. 


Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Ishøj Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Ishøj Kommune. Velkommen til Debat under uret.’

Her er kandidaterne i Ishøj Kommune:


Valgforbund:

  • Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre
  • Radikale Venstre, SF, Enhedslisten
  • Ishøjlisten, Annelise Madsen


Liste A - Socialdemokratiet

1. Merete Arndisen

2. Kasper Bjering Søby Jensen

3. Jeannette Merklin

4. Thomas Hjorth Rasmussen

5. Henrik Olsen

6. Jørn Højmark

7. Betina Havmand Demir

8. Erkan Yapici

9. Anita Boulier

10. Mikkel weng Nielsen

11. Henriette Flindt Madsen

12. Bayram Yuksel

13. Aase Bagger

14. Murat Kutuk

15. Henriette Ritz Kylmann

16. Selcuk Mehmet Ozcan


Liste B - Radikale Venstre

1. Ali Guvercin

2. Helle M.Olesen

3. Wala Alshahayib


Liste C - Det Konservative Folkeparti

1. Rasmus Ørvad Bone

2. Uffe Andersen

3. Mogens Everdahl

4. Benny Hansen


Liste D - Nye Borgerlige

1. Rene Quist

2. Poul Erik Christensen

3. May Wold


Liste F - SF

Kalbiye Yuksel

Sami Deniz

Natasha Carstens

Henrik Mikkelsen

Ibrahim Ozdemir


Liste L - Ishøjlisten

Ole Bjørstorp

Sengul Deniz

Johnna Stark

Steen Skovhus

Milishia Moradi

Seyit Ahmet Ozkan

Alija Ganic

Sara Younesi

Thorbjørn Jensen

Hans Jellingholt


Liste M - Annelise Madsen

Annelise Madsen

Flemming Andersen

Kjeld Hildebrandt Hansen

Henriette Tybjerg Madsen

Michael Brostrøm


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Poul Rikardt Jørgensen

2. Charlotte Jørgensen

3. Thomas Nimholm

4. Henrik Lund


Liste V - Venstre

1. Pia Skourup

2. Ole Beckmann

3. Tina Nielsen

4. Ulrik Bjørn Nielsen

5. Maria Ronild

6. Birgit Kampp

7. Kjeld Neumann

8. Flemming Gylling


Liste Æ - Frihedslisten

Anne Marie Svenningsen


Liste Ø - Enhedslisten:

1. Ole Wedel-Brandt

2. Anja Skjoldborg Hansen

3. Martin Patrong Haspang

4. Ebbe Neuchs Sørensen

_