Bykonge isoleret og afvist: "Vi ønsker ikke, at han skal være borgmester"

Alle partier i Ishøj Byråd har fået en invitation til samarbejde fra Ole Bjørstorp og Ishøjlisten. Men de har næsten alle sagt nej. Det er tid til fornyelse, lyder det.

Lidt over en måned før kommunalvalget er et bredt flertal af partierne i Ishøj Kommune nu enige om i hvert fald én ting: De vil ikke på forhånd samarbejde med Ishøjlisten og borgmester gennem snart 21 år, Ole Bjørstorp.

Således har Ishøjlisten med bykongen Bjørstorp i spidsen den seneste tid spurgt samtlige partier i byrådet og De Radikale og De Konservative, der ikke sidder i byrådet, om de vil indgå i et såkaldt valgforbund eller samarbejde på anden politisk vis.

Men seks ud af syv partier har takket nej. Det drejer sig om Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF. Kun løsgængeren Annelise Madsen i Liste M har valgt at takke ja.

Det oplyser partierne til TV 2 Lorry. Samtidig er valgforbundene i Ishøj Kommune netop offentliggjort

Socialdemokratiet har denne gang indgået et opsigtsvækkende og bredt valgforbund med Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative. Samtidig har det længe stået klart, at Enhedslisten, SF og De Radikale danner valgforbund på venstrefløjen.

Valgforbund

Hvis et parti, der er i valgforbund med et eller flere andre partier, lige nøjagtigt ikke får stemmer nok til at få en kandidat stemt ind i byrådet, så vil det pågældende partis stemmer normalt være spildt. Men med et valgforbund går disse stemmer i stedet til et eller flere af de andre partier i valgforbundet, der dermed får chancen for at få en ekstra kandidat valgt ind.

Ishøjlisten er altså gået sammen med Liste M og har på forhånd afvist at ville samarbejde på nogen måder med Socialdemokratiet, som de tre byrådsmedlemmer fra Ishøjlisten som bekendt brød ud af i februar måned i år.

Med de mange afvisninger fra partierne følger der fra flere sider også klare proklameringer om, at Ole Bjørstorp ikke skal være borgmester igen - og at hans tid som borgmester langtfra har været tilfredsstillende.

Det mener blandt Charlotte Majbrit Jørgensen fra Dansk Folkeparti, som Ole Bjørstorp ellers konstituerede sig med ved seneste valg i 2017 - dengang som socialdemokrat.

- Ole Bjørstorp skal ikke tegne kommunen – han har haft nogle kedelige sager, blandt andet den med hans bil. Han burde have sat sig ned og erkendt fejlen, det gjorde han ikke. I stedet brød han ud af sit parti og arbejdede videre for at fortsætte som borgmester. Vi har lavet en budgetaftale, så vi kan godt samarbejde, men vi ønsker ikke, at han skal være borgmester, siger Charlotte Majbrit Jørgensen til TV 2 Lorry.

Hans tid har været

I Enhedslisten kan spidskandidat Ole Wedel-Brandt heller “ikke forestille sig at pege på Ole Bjørstorp som borgmester.”

- Vi mener, at hans tid har været der. Det klogeste, han kunne have gjort, var at træde tilbage og efterlade pladsen til en værdig efterfølger, siger Ole Wedel Brandt.

Han mener samtidig, at valgforbundenes sammensætning taler sit tydelige sprog.

- Det sender et signal om, at han (Ole Bjørstorp, red.) i hvert fald i politisk sammenhæng står forholdsvis isoleret. Og man kan også, når man følger med i debatter, se, at der er en gruppe, der er meget pro Ishøjlisten, og så er der en gruppe - stort set alle andre - der siger det er tid til fornyelse, siger Ole Wedel-Brandt.


Borgmester:

Ole Bjørstorp (Ishøjlisten)

1. viceborgmester:

Sengül Deniz (Ishøjlisten)

2. viceborgmester:

Poul Rikardt Jørgensen (DF)


I Venstre mener Ole Beckmann, at man i valgforbund med blandt andet Socialdemokratiet kan “lave gode og bæredygtige løsninger.”

- Det har man ikke kunnet før. Vi ønsker ikke mere af det samme. Det har borgmesteren været garant for tidligere, siger Ole Beckmann, der heller ikke mener, det er “så opportunt” at pege på Ole Bjørstorp som borgmester igen.

Ole Beckmann mener, at de mange afvisninger af Ishøjlisten viser, at byrådet og borgerne vil noget nyt.

- Han har siddet som kransekagefiguren for Socialdemokratiet, og dem, der har siddet i den socialdemokratiske gruppe, har ikke gjort indsigelser. De har også en skyld i det. De kunne være gået imod. Når han går i byrådssalen, har han vidst, at han bare kunne stemme sine ting igennem, fordi han havde absolut flertal. ‘Det er mig, der sidder med flertallet og kan bestemme’, siger Ole Beckmann.

Ekspert: Bykonge er blevet solkonge

Ifølge Noa Redington, der er politisk kommentator for TV 2 Lorry, er det opsigtsvækkende, at en siddende borgmester ikke er i stand til at finde samarbejdspartnere i et byråd.

- Der er ingen tvivl om, at Ole Bjørstorp i en årrække har været en dygtig politiker, der har stået stærkt som bykonge i Ishøj. Men spørgsmålet er, om han er gået fra at være bykonge til solkonge. Det er i hvert fald sådan, mange af de andre partier ser det. Det er tydeligt, at der er en vis træthed fra de andre politikere omkring Ole Bjørstorp, siger han.

Redington forudser dog, at Bjørstorp ”nok skal blive valgt ind i byrådet”.

- Men hvis det var vanskeligt for ham at samle opbakning før, så er det nu mildt sagt meget svært at se for sig, at han kan finde et flertal omkring sig, siger Noa Redington.

Og det kan smitte af på den kommende valgkamp i kommunen, spår kommentatoren.

- Jeg forudser, at det bliver en meget rå valgkamp, hvor der ikke vil blive lagt fingre imellem, og hvor der vil komme en del personangreb.

Ole Bjørstorp (tv) tabte et kampvalg om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat til Merete Amdisen (th). Siden brød borgmesteren ud af partiet og stiftede Ishøjlisten.
Ole Bjørstorp (tv) tabte et kampvalg om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat til Merete Amdisen (th). Siden brød borgmesteren ud af partiet og stiftede Ishøjlisten.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Dialog og respekt

De mange afvisninger af Ole Bjørstorp kommer efter to kaotiske år med heftige personopgør for Socialdemokratiet i Ishøj. Dramaet kulminerede, da Merete Amdisen blev valgt som spidskandidat til kommunalvalget og Ole Bjørstorp siden da brød ud af partiet og stiftede Ishøjlisten.

I Socialdemokratiet har spidskandidat og favorit til at blive ny borgmester, Merete Amdisen, valgt at gå i valgforbund med tre borgerlige partier, fordi man vil “stå i spidsen for et bredt samarbejde, fordi vi tror på dialog og gensidig respekt,” siger hun til TV 2 Lorry.

Merete Amdisen, handler det her også om at sikre, at Ole Bjørstorp bliver holdt uden for indflydelse?

- Det her valgforbund handler om at få det bedst mulige valgresultat Socialdemokratiet.

Hvilket signal synes du, at det sender, at Ole Bjørstorp står næsten helt alene?

- Socialdemokratiet har indgået et valgforbund, hvor det det tegner til, at de øvrige partier har tillid til, at vi står for åbenhed, dialog og samarbejde også efter et valg.

Er det dig eller de andre partier i valgforbundet, der har taget initiativ?

- Det er sket i en løbende dialog, som er foregået over en længere periode.

Men er det dig eller dem, der har taget initiativ?

- Det er sket i løbende dialog.

Ville det ikke klæde Socialdemokratiet at tage Ishøjlisten med i et bredt valgforbund?

- Jo, men Ishøjlisten har brudt med Socialdemokratiet, fordi de ikke ønskede at samarbejde med os, så længe jeg stod i spidsen for partiet. Så det var kuldsejlet på forhånd.

Men kan I lægge de stridigheder til side til gavn for Ishøjs borgere?

- Helt bestemt og hvis de var kommet til os med ønske om dialog, så havde vi taget imod med fremstrakt hånd og taget dialogen.

Vil ikke afvise samarbejde

SF har også afvist valgforbund med Ishøjlisten, men vil dog ikke afvise at pege på Ole Bjørstorp som borgmester i en konstituering, hvis det er der, man kan komme igennem med mest SF-politik.

Konservatives spidskandidat Rasmus Ørvad Boné mener, at Ole Bjørstorp har været “rimelig styrende,” men vil ikke forholde sig til, om man vil pege på ham som borgmester.

Annelise Madsen fra Liste M, peger på, at Ishøjlisten har en såkaldt sideordnet opstilling.

- Så det er ikke Ole Bjørstorp, jeg har lavet et valgforbund med, det er Ishøjslisten som sådan, siger hun til TV 2 Lorry.

Bjørstorp: Sådan er det bare

Ole Bjørstorp er glad for valgforbundet med Annelise Madsen og Liste M, som er dem, “der ligger tættest på os.“

Hvad synes du om, at I er blevet afvist hele vejen rundt?

- Jeg ved det ikke. Det er ikke mig, der har noget med det at gøre. Vi har valgt at gøre det på den her måde, siger den siddende borgmester.

Men hvad synes du om det?

- Jeg har ingen kommentarer til det, for sådan er det jo bare. Det kan man gøre, som man vil. Vi kører vores løb, og sådan er det. Det ville selvfølgelig have været rart, hvis nogle flere ville være med. Men det ændrer jo ikke på, at man skal ud at samle stemmer nu, siger Ole Bjørstorp og understreger:

- En ting er et valgforbund, noget andet er kendsgerningerne efter et valgresultat. Man kan godt have været uenige med nogle partier, som man så ender med at gå sammen med.

Flere partier siger til os, at de ønsker fornyelse og ikke vil have mere af det samme med dig. Nogen siger, du har været meget styrende og ikke været så god til at inddrage andre partier. Hvad siger du til det?

- Det, synes jeg, ikke er rigtig. Vi har lavet budget hver eneste år med næsten samtlige partier. Det er sådan noget, man siger i valgkampen.

Ole Bjørstorp pointerer også, han under andre omstændigheder måske kunne have lavet flere aftaler med enkelte kandidater.

- Der er flere enkelte kandidater, der har sagt, at de gerne vil stille i valgforbund for os, men at de ikke må for deres moderparti.

Hvilke partier drejer det sig om?

- Det vil jeg ikke sige.

Hvor mange har sagt det?

- Det ved jeg ikke, det er ikke mig, der sidder med det. Det må du spørge vores formand om. 


Internt S-kaos i Ishøj

Et opsigtsvækkende, internt opgør har martret den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune.


Gruppen blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand, og det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenter for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry.


Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med".


En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat.


I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen."


Og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”


Til det sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry:

- Men det har hun ikke.

Merete Amdisen egnede sig hverken til at være gruppeformand eller borgmester, mente Bjørstorp.

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i december sidste år til TV 2 Lorry.


Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler.


Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


I sommeren 2020 var Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune i coronakrisen.


Den interne splid var dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der trak overskrifter i 2020. Ekstra Bladet kunne således i afsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.


Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.


Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos.


Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen.


Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt".


I december 2020 truede Ole Bjørstorp med at ville forlade Socialdemokratiet, men skiftede siden mening. I februar gjorde han alvor af tankerne og stiftede Ishøjlisten sammen med to andre socialdemokrater - 1.viceborgmester Sengül Deniz og gruppeformand Johnna Stark - ligesom også formand for Ungerådet, Milishia Moradi, og bestyrelsesmedlem i Socialdemokratiet i Ishøj Steen Skovhus meldte sig under Bjørstorps faner.


Socialdemokratiet i Ishøj ekskluderer i juni 2021 medlemmet Michael Broström for partiskadelig virksomhed. Han står bag en Facebook-gruppe, der er kritisk over for Merete Amidsen. Få dage efter melder Annelise Madsen, der også var med i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat, sig ud af partiet med anklager om magtcentralisering.


I september måned blev Ole Bjørstorp desuden kritiseret for, at han med længder var den politiker, der havde optrådt mest på den kommunale tv-kanal TV Ishøj, hvor han ved flere lejligheder havde udlagt en politisk tekst på vegne af andre partier. Siden er kanalen blevet lagt i graven.

_