Bivenlige kommuner boomer

De bivenlige kommuner har gjort deres indtog, og Ishøj Kommune kan nu også kalde sig for bivenlig. Det glæder Danmarks Biavlerforening.

De har travlt i Ishøj Kommune. Nye beboere står nemlig højt på kommunens ønskeliste. Med 70.000 hektar jord er man nemlig i gang med at anlægge blomster, som skal tiltrække de vilde bier i samarbejde med Danmarks Biavlerforening.

quote Der mangler blomster i vores landskab. Lige nu hvor det er forår er der masser af blomster at se i landskabet, men når vi kommer lidt længere hen på sommeren, så bliver det hele meget grønt og der er ikke mange blomster tilbage

Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder, Danmarks Biavlerforening

Ishøj er nemlig blevet en af de kommuner, som er blevet en såkaldt bivenlig kommune, og det forpligter.

- Der skal være plads til alle i kommunen, også de hårdtarbejdende bier, siger Erkan Yapici, som er formand for Klima- og Miljøudvalget i Ishøj Kommune, til TV 2 Lorry.

Dermed er kommunen nu nummer 21 på listen over bivenlige kommuner på landsplan. I TV 2 Lorrys sendeområde er der nu otte kommuner, som kan kalde sig bivenlige, og flere er på vej.

Der graves og arbejdes på højtryk på støjvoldende i Ishøj Kommune. Altsammen for at kunne så vilde blomsterenge til bierne.
Der graves og arbejdes på højtryk på støjvoldende i Ishøj Kommune. Altsammen for at kunne så vilde blomsterenge til bierne.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det, vi ser, der sker, når en kommune bliver bivenlig, er, at det skaber en bevægelse i kommunen. Vi ser i kommunerne, at man begynder at kigge på, hvad der kan gøres af andre initiativer, og i det hele taget lade det hele blive mere vildt, så der bliver plads til flere blomster, siger Rune Havgaard Sørensen som er sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, til TV 2 Lorry.

quote Bierne kender jo ikke til de grænser, som mennesket har sat, så derfor håber vi, at det her får smitteeffekt i forhold til vores nabokommuner

Erkan Yapici (S), formand for Klima- og Miljøudvalget i Ishøj Kommune

Netop diversiteten af blomster er vigtig for de vilde biers overlevelse, og derfor er Danmarks Biavlerforening også behjælpelig med at finde blomster, som blomstrer på forskellige tidspunkter, så bierne har nok føde.

- Der mangler blomster i vores landskab. Lige nu, hvor det er forår, er der masser af blomster at se i landskabet, men når vi kommer lidt længere hen på sommeren, så bliver det hele meget grønt, og der er ikke mange blomster tilbage. Så det, det handler om, er, at vi skal have blomsterne tilbage i landskabet, siger Rune Havgard Sørensen.

Det kræves der for at blive bivenlig kommune:

  • Så og plant bivenligt - Flere blomster i parkerne og blomstrende alléer
     

  • Klip bivenligt - Tilrettelæg plejen af vejkanter så blomsterrigdom øges
     

  • Skab bivenlig plads - Hold kommunale områder fri for pesticider og hav skolebigårde
     

  • Det er et krav, at der etableres mindst en hektar bivenlige planter for at få Danmarks Biavlerforenings certifikat. Af certifikatet fremgår det, at kommunen har ydet en særlig indsats for bierne.
     

  • Man kan læse mere om at blive bivenlig kommune på biavl.dk

Kilde: Danmarks Biavlerforening

I Ishøj Kommune glæder udvalgsformand Erkan Yapici sig over, at naturen bliver mere vild og dermed mere bivenlig. Og allerede nu er store områder med støjvolde forvandlet fra græsområde til et spisekammer for de små honningmagere. Og selvom alvoren er til at tage at føle på med områder på i alt 70.000 hektar, som skal omsættes til bispisekamre, er interessen for at lave honning vokset blandt borgerne i Ishøj.

- Der er mange borgere, som har fået hobbyer i forhold til at være biavlere, og den honning kan jeg kraftigt anbefale. Det smager rigtig godt, siger Erkan Yapici.

På Ishøj skole har man fast tilknyttet en vaskeægte biavler, som underviser børnene på skolen i bier, og hvordan man laver honning.

På Ishøj skole underviser en bialver skolens elever i bier. Derfor står der også faste bistader på skolens grund.
På Ishøj skole underviser en bialver skolens elever i bier. Derfor står der også faste bistader på skolens grund.
Foto: TV 2 Kosmopol

Og viden og hjælp til biernes overlevelse er vigtig, for den er på nuværende tidspunkt truet, og bestanden er faldende, oplyser Danmarks Biavlerforening.

Ifølgfe foreningen er vilde bier et vigtigt led i biodiversiteten, og ensartet beplantning i landbruget og sprøjtegift har resulteret i en markant tilbagegang af bier.

Selvom nogle opfatter den lille gule og sortstribede flyver som en generende flyver, som kan stikke, er den ifølge Danmarks Biavlerforening vigtig for at sikre bestøvning af nødvendige afgrøder.

Der findes 292 arter af bier i Danmark, men 40 procent af dem er truet, og ifølge Rune Havgaard Sørensen kan det kun gå for langsomt med at få skabt et bedre fødegrundlag og flere levesteder for bierne.

- Det er vigtigt, at vi gør alt det, vi kan for at opretholde alle arter af bier. De har hver især deres lille rolle her i naturen, fortæller Rune Havgaard Sørensen.

80 Procent af alle afgrøder og planter i naturen har brug for bestøvning for at kunne danne frugt og frø, og den lille arbejdsomme bi udgør en stor del af den proces. En proces som Ishøj Kommune nu for alvor bakker om ved at så blomsterblandinger ni forskellige steder på store arealer rundt omkring i kommunen, som så omdannes til vilde blomsterenge.

- Bierne kender jo ikke til de grænser, som mennesket har sat, så derfor håber vi, at det her får smitteeffekt i forhold til vores nabokommuner, siger Erkan Yapici.

På nuværende tidspunkt er Glostrup, Ballerup og Helsingør ved at anlægge bivenlige områder, og dermed kan også de komme med på listen over bivenlige kommuner.

Den første bivenlige boligforening er også netop lanceret og er beliggende i Rødovre Kommune.

Man kan læse mere om hvordan man bliver bivenlig på biavl.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik