20 år med Bjørstorp: Her er bykongens op- og nedture

Med to årtier som borgmester, har Ole Bjørstorp prøvet lidt af hvert. Snart er hans tid med borgmesterkæden om halsen – efter alt at dømme - slut. Vi tegner et portræt af manden, der både har modtaget ridderkors og været i vælten for ulovlig kørsel.

Denne artikel er udgivet første gang i begyndelsen af oktober 2021. Den er genudgivet torsdag i forbindelse med, at Ole Bjørstorp har meddelt, at han går på pension ved årets udgang

Man forstår godt, hvis Ole Bjørstorp har ondt i nakken. Han har trods alt båret borgmesterkæden længere end de fleste.

Bjørstorp, der blev borgmester inden terrorangrebet på World Trade Center i USA, inden København fik sin metro, og inden Danmark fik sin første kvindelige statsminister, indtog nemlig borgmesterkontoret på Ishøj Rådhus i januar 2001. Og siden da har han siddet tungt på magten. 

Eller i hvert faldt ind til for et par år siden.

Bjørstorps blå bog

  • Født: 8. juli 1946.


  • Uddannet økonom fra Aarhus Universitet i 1974.


  • Har blandt andet arbejdet for LO-Skolen og i Ingeniørforeningen, inden han for alvor kastede sig ind i kommunalpolitik.


  • Blev i 1982 medlem af byrådet i Ishøj.


  • Blev i 1994 valgt som 1. viceborgmester.


  • Tabte i 2020 kampen som Socialdemokratiets spidskandidat til borgmesterposten og stiftede herefter partiet Ishøjlisten, som han nu er medlem af. 

Nu tyder meget på, at manden med de gyldne kæder snart må lade dem gå videre til sin tronfølger.

En videreførelse der også indebærer en kæmpe arv. For den nuværende borgmester har haft stor betydning for vestegnskommunen. Det mener Bjørstorps mangeårige kollega Steen Skovhus.

- Man kan sige mange ting om Ole (Bjørstorp red.) - både godt og skidt. Men en ting er sikkert: Han har været god til at få landet de ting, som Per Madsen (Ishøjs tidligere borgmester, red.) igangsatte.

Ole Bjørstorp har været borgmester i Ishøj Kommune siden 2001.
Ole Bjørstorp har været borgmester i Ishøj Kommune siden 2001.
Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix

Steen Skovhus fremhæver især Bjørstorps evne til at tale med folk, som noget, der har haft stor effekt. Særligt på udlændinge- og integrationsområdet.

- Han har om nogen – og det er virkelig hans fortjeneste – formået at binde en bro til vores mange etniske minoriteter i kommunen, fortæller Steen Skovhus til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi har stort set ingen problemer – ingen ghettoer, ingen bandekriminalitet etc. Det har Ole været facilitator for blandt andet ved at gå i dialog med folk.

Selvom han sender mange roser mod borgmesteren, så er der alligevel et sted, hvor han mener, det er gået galt

- Hvis Ole skal have en over næsen, så har han ikke været god til at håndtere den konflikt, som opstod efter valget i 2017.

En situation der eskalerede i 2019. Det kan du læse mere om i boksen herunder.

Internt S-kaos i Ishøj

  • Den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


  • TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand. Det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


  • Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenterne for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry. Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med".


  • En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat. I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.” Ole Bjørstorp mente dog ikke, at Merete Amdisen hverken egnede sig til at være gruppeformand eller borgmester.


  • Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler. Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


  • Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos. Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


  • 24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen. Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt".


Ulovlig bilkørsel

Den interne strid er dog ikke det eneste, der har givet anledning til spændingshovedpine hos den 75-årige borgmester. I februar 2020 besluttede byrådet nemlig at indlede deres egen undersøgelse af borgmesteren.

Det skete efter, at Ekstra Bladet kunne afsløre, at borgmesteren havde anvendt kommunens bil til kørsler til og fra sit hjem, selv om bilen ifølge regler fra Indenrigsministeriet skal holde på arbejdspladsen og ikke må blive brugt til privat kørsel. 

Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.

Ole Bjørstorp tager sig til hovedet.
Ole Bjørstorp tager sig til hovedet.
Foto: TV 2 Lorry

Coronaproblemer

Og så var der corona, hvor hele Ishøj gang på gang måtte trække trælse overskrifter, fordi de havde et tårnhøjt antal smittede. 

Det var dog ikke det, der blev det største problem for borgmesteren. Det var i stedet en høstfest, der skabte panderynker blandt flere kritikere.

Ole Bjørstorp blev nemlig beskyldt for at spille hasard med ældre borgeres ve og vel, fordi han under pandemien ville gennemføre høstfesten for 100 pensionister. 

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, (S) og borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp under doorstep pressemøde om COVID-19 situationen på Vestegnen, i Ishøj mandag den 2. november 2020.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, (S) og borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp under doorstep pressemøde om COVID-19 situationen på Vestegnen, i Ishøj mandag den 2. november 2020.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er uforsvarligt og unødvendigt at samle 100 ældre mennesker til fest og bespisning, lød kritikken, mens Bjørstorp holdt fast i, at arrangementet kunne gennemføres forsvarligt. 

En uge efter fik tonen dog en anden lyd. Her valgte borgmesteren nemlig at aflyse arrangementet med ordene:

- Først og fremmest skal vi naturligvis passe godt på vores ældre og sårbare medborgere. Derfor har jeg efter nøje overvejelser fundet, at vi desværre er nødt til at aflyse den planlagte høstfest for at forebygge yderligere smittefare.

Royal hyldest

Selvom det kan virke som om, at bykongen har været badet i dårlige historier, så har han alligevel formået at klare to årtier som Ishøjs mest magtfulde mand.

Det er ikke noget, der går ubemærket hen. Heller ikke hos den royale familie.

I 2017 modtog Ole Bjørstorp det ærefulde ridderkors af Dannebrogsordenen. Ordenen uddeles typisk til officerer, diplomater, embedsmænd og politikere for tro tjeneste. 

Og det var altså begrundet med sidstnævnte, at Bjørstorp modtog sit ridderkors.

- Jeg betragter det som en stor ære, sagde han dengang til TV 2 Lorry

Dannebrogordenen er en dansk ridderorden, som blev oprettet i 1671 af kong Christian 5.
Dannebrogordenen er en dansk ridderorden, som blev oprettet i 1671 af kong Christian 5.
Foto: Ishøj Kommune

Fast mand ved roret

Ole Bjørstorp har da heller ikke kun modtaget opbakning fra dronningen. I sine 20 år som Ishøjs styrmand, har langt størstedelen været med et fast flertal bag sig. 

Bjørstorp har dog ikke kun været en markant stemme i Ishøj. Også blandt Christiansborg-politikerne har han ikke været bleg for at sige sin mening.

Han var for eksempel højlydt modstander af den såkaldte håndtrykslov, der blev vedtaget af et flertal i folketinget under den borgerlige VLAK-regering i 2018. 

Loven gjorde et håndtryk på rådhuset obligatorisk for dem, der vil være dansk statsborger. Og Bjørstorp kvittede med at udtale, at det var grundlovsstridigt og imod hans etiske principper at give hånd til nogen, som ikke selv ønskede det.

Til dr.dk fortalte han dengang, at han var klar til at komme i fængsel for at omgå loven.

- Der er flere, der har spurgt mig 'hvad hvis du bliver sendt i fængsel for det?' Jamen, så gør jeg det. Typisk får man vel dagbøder i sådan en sammenhæng, men dem betaler jeg så gerne.

Sat uden for

De seneste år er meget dog gået galt for bykongen. Og i dag - mandag - med lidt over en måned til kommunalvalget, blev det igen tydeligt, at Bjørstorp med stor sandsynlighed er færdig som borgmester i Ishøj Kommune.

Mandag blev valgforbundene i de enkelte kommuner nemlig offentliggjort. Det gælder også for Ishøj Kommune, hvor et bredt flertal af partierne nu er enige om én ting: De vil ikke på forhånd samarbejde med Ishøjlisten og Ole Bjørstorp.

Således har Ishøjlisten med bykongen Bjørstorp i spidsen den seneste tid spurgt samtlige partier i byrådet og De Radikale og De Konservative, der ikke sidder i byrådet, om de vil indgå i et såkaldt valgforbund eller andet politisk samarbejde. 

Men seks ud af syv partier har takket nej. Det drejer sig om Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF. Kun løsgængeren Annelise Madsen i Liste M har valgt at takke ja. Det oplyser partierne til TV 2 Lorry. 

Den historie kan du læse her.

Ole Bjørstorp er borgmester for lokallisten perioden ud. Ved kommunalvalget 16. november vil det vise sig, om han kan samle stemmer nok til endnu en periode med borgmesterkæden i Ishøj.

Ole Bjørstorp er borgmester for lokallisten perioden ud.
Ole Bjørstorp er borgmester for lokallisten perioden ud.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik