Valg i Hvidovre: Socialdemokratisk højborg vakler

Det vil formentlig kræve et solidt politisk svendestykke af borgmester Helle Adelborg, hvis Socialdemokratiet fortsat skal stå i spidsen for Hvidovre Kommune.

I en ikke så fjern fortid fik Socialdemokratiet i Hvidovre stort set altid absolut flertal ved kommunalvalget. 

Sådan er det dog ikke længere. Nu kræver det andre partiers velvilje at fortsætte den ubrudte række af socialdemokratiske borgmestre, og her kan det måske komme til at knibe med opbakningen den 16. november.  


Hvad er der på spil?

Borgmesterposten slet og ret.

Det bliver spændende at se, hvordan Helle Adelborg fra Socialdemokratiet vil stable et flertal på benene, der bakker op om, at hun skal fortsætte som borgmester i de næste fire år.

Måske lykkes det ikke. Mange scenarier er nemlig i spil - herunder også at nogle af de andre partier slår sig sammen udenom Socialdemokratiet.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er nuværende borgmester Helle Adelborg, fordi Socialdemokratiet formentlig bliver størst og dermed får flest mandater i kommunalbestyrelsen.

Det er et godt kort at have på hånden, men Helle Adelborg får stadig brug for opbakning fra et eller flere af de andre partier.

Dansk Folkeparti har været en fast støtte i de seneste år, hvor partiets spidskandidat Mikkel Dencker har haft 1. viceborgmesterposten. Sammen har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti lige akkurat et flertal, som det ser ud i dag. Det er dog forventeligt, at Dansk Folkeparti vil gå tilbage ved kommunalvalget – ikke mindst på grund af de landspolitiske tendenser. Kun hvis Socialdemokratiet selv vinder, hvad Dansk Folkeparti taber, kan Helle Adelborg ånde lettet op. Ellers er det nok mest oplagt, at hun vender sig mod SF eller Hvidovrelisten, der med Kristina Young som ny spidskandidat kan ende med en nøglerolle i konstitueringen.


Hvem er førsteudfordrerne, og har de en chance?

Der er ikke en egentlig førsteudfordrer eller oppositionsleder i Hvidovre. Men mange kan spille sig i en vigtig position til kommunalvalget – herunder blandt andet Anders Wolf Andresen, der er ny spidskandidat for SF.

SF har tre mandater i kommunalbestyrelsen i dag, og det kan sagtens ske, at partiet går frem til kommunalvalget. Socialdemokratiet vil formentlig søge opbakning hos SF for at skabe et flertal bag Helle Adelborg som borgmester, men det er ikke sikkert, at det er nok for Anders Wolf Andresen.

Det er nemlig ikke utænkeligt, at der kan dannes et flertal udenom Socialdemokratiet, hvis der ellers kan opnås enighed mellem partierne.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Ved valget i 2017 kunne Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti med henholdsvis otte og tre mandater lige akkurat mønstre et flertal.

 • SF havde ligesom Dansk Folkeparti fået tre mandater og ville gerne indgå i en konstituering med Socialdemokratiet. Et krav var dog, at det så blev uden Dansk Folkeparti.
 • Kravet blev afvist af Socialdemokratiet, der altså valgte at satse på Dansk Folkeparti.
 • Derudover gik Venstre og Det Konservative Folkeparti også med i konstitueringen, hvor begge partier kom med to mandater.
 • Helle Adelborg generobrede altså borgmesterposten i Hvidovre med en rød-blå konstituering med opbakning fra 15 af de 21 medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Ved de første budgetforhandlinger i indeværende valgperiode blev konstitueringspartierne Venstre og Det Konservative Folkeparti efterladt på perronen. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti landede i stedet en fire-årig budgetaftale med SF og Hvidovrelisten. De fire partier har holdt fast i aftalen hvert år siden da. 

 • Budgettet for 2019 bød på besparelser for 55 millioner, hvoraf den største af mange små bidder blev fundet på det administrative område. 
 • Året efter var det hele noget lettere, og partierne vedtog et budget, hvor der blandt andet blev afsat penge til det specialiserede område, bedre normeringer i daginstitutionerne og en udbygning af et plejehjem.  
 • I budgetttet for 2021 blev anlægsarbejdet i Hvidovre Havn prioriteret, klippekortsordningen for ældre blev bevaret og forbedret, og det specialiserede område fik endnu engang en stor pose penge. 
 • I det nyeste budget - det der gælder for næste år - er der blandt andet afsat midler til at hæve børnehavealderen, forbedre rekrutteringen på ældreområdet og sætte vejtræer op på Hvidovrevej. 


Hvem har indgået valgforbund?

Der er indgået tre valgforbund i Hvidovre Kommune:

 • Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre.
 • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Hvidovrelisten og Enhedslisten.
 • Nye Borgerlige, Lokallisten 2650 og Liberal Alliance.


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • De to medlemmer af kommunalbestyrelsen i Hvidovre, der blev valgt for Det Konservative Folkeparti, har i indeværende valgperiode meldt sig ud af partiet og er blevet løsgængere. Den ene - Steen Ørskov Larsen - har siden stiftet Lokallisten 2650, som han genopstiller til kommunalvalget for.
 • Der er kommet ro på bagsmækken i Det Konservative Folkeparti, der har sat et nyt hold med Søren Friis Trebbien som spidskandidat.
 • Kommunalvalget i 2013 var dramatisk i Hvidovre. Der var på forhånd indgået et borgerligt valgforbund bestående af Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Hvidovrelisten og nogle andre lokallister. Valgforbundet endte med et snævert flertal og Socialdemokratiet stod dermed til at miste borgmesterposten. Sådan gik det dog ikke, for Dansk Folkeparti skiftede pludselig lejr og skabte flertal bag Helle Adelborg. Det er en manøvre, der er blevet diskuteret meget siden hen, og hvad der egentlig skete i det borgerlige valgforbund, er der vidt forskellige udlægninger af. Det skabte især splid mellem Dansk Folkeparti og Hvidovrelisten.


Forudsigelsen:

Det er mest realistisk, at Helle Adelborg fra Socialdemokratiet fortsat vil være borgmester i Hvidovre efter kommunalvalget. Men hvis de andre partier er ivrige nok efter at få en ny borgmester, kan især Anders Wolf Andresen fra SF ende i en gunstig situation.

Der kan i det hele taget komme mange scenarier i spil. Det bliver formentlig en spændende valgnat. Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Hvidovre i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Hvidovre. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Hvidovre Kommune: