Ukendt antal vævsprøver forsvundet – indeholder sandsynligvis ikke kræft

Hvidovre Hospital ved endnu ikke, hvor mange vævsprøver der præcist forsvandt den 29. maj. Vicedirektør understreger, at læger ikke har haft konkrete mistanker om kræft i indsendte prøver.

Når Hvidovre Hospital skriver, at der er forsvundet 256 vævsprøver, er der kun tale om de vævsprøver, der er registreret elektronisk. Det oplyser vicedirektør Kurt Stig Jensen til TV 2 Lorry. Derfor er det præcise omfang af antallet af vævsprøver, der ved en fejl blev smidt ud den 29. maj, ikke fastlagt.

Det manglende overblik skyldes blandt andet måden, som lægerne bestiller prøverne på. Oftest bestilles prøverne elektronisk ved at sende en besked om, at der er en prøve på vej, hvorefter prøven sendes fysisk i en kuvert, der bliver samlet op på hospitalet. Men det hænder, at der sker fejl:

-Der er en lille usikkerhed i det, da nogen glemmer at meddele os om, at de har sendt prøven afsted. Nogle kommer til at meddele, at man sender to prøver selvom man kun sender en. Det ved vi erfaringsmæssigt kan ske. Derfor er vi lidt forbeholdne på at give det præcise tal, siger Kurt Stig Jensen.

40 kan ikke få ny prøve

Ifølge Hvidovre Hospital kommer 191 af de forsvundne vævsprøver fra det nationale screeningsprogram for livmoderhalskræft. Hvidovre Hospital har bedt lægerne, der har lavet de elektroniske bestillinger af de nu forsvundne vævsprøver om at kontakte de 191 patienter og sikre en eventuel ny undersøgelse.

40 andre patienter får desværre ikke samme mulighed. Deres forsvundne vævsprøver udgjorde nemlig det område, hvor de var i tvivl, om der var kræft. Det drejer sig om gynækologiske vævsprøver fra livmoderhalsen og livmoderslimhinden samt hudbiopsier. I disse tilfælde kan patienterne ikke få en diagnose.

Hvidovre Hospital har kontaktet alle de læger, der har sendt vævsprøver. De skal også hjælpe de 40 berørte patienter, der ikke kan lave en ny vævsprøve:

-Vi har opfordret lægerne til at kontakte patienterne og tage dem ind til en konsultation og aftale at lave en kontrol inden for en passende tid. Dermed kan de se, om der er kommet nye forandringer, der skal reageres på, siger Kurt Stig Jensen.

De forsvundne vævsprøver

Der er forsvundet cirka 256 prøver fordelt på cirka 232 CPR-numre.

 

191 er celleprøver fra nationale screeningsprogram for livmoderhalskræft.

 

17 gynækologiske vævsprøver fra livmoderhalsen og livmoderslimhinden. Nogle af dem kan tages om, men nogle har fået fjernet hele vævsforandringen. Derfor kan de ikke tages om.

 

21 hudbiopsier med formodede godartede forandringer, der ikke kan tages om, da forandringen sandsynligvis er fjernet helt. Patienterne kan ikke få en diagnose.

 

To ortopædkirurgiske vævsprøver og to vulvabiopsi med formodede godartede forandringer. Kan ikke tages om. Patienterne får ikke en diagnose.

 

Et keglesnit med påviste celleforandringer i tidligere udtagne vævsprøver og dermed tidligere forstadier til livmoderhalskræft. Prøven kan ikke tages om.

Ingen indikationer på kræft

De berørte patienter kan ifølge Kurt Stig Jensen se frem til at blive kontaktet af deres læger snarest:

-Jeg ved, at alle læger har taget positiv imod, at vi har kontaktet dem og deres umiddelbare reaktion er, at de kalder patienterne ind med det samme, siger Kurt Stig Jensen.                    

Han kan af gode grunde ikke afvise, at der er kræft i de forsvundne vævsprøver, men der er ifølge ham ikke indikationer på det:

-Vi kan ikke fuldstændig afvise, at der er noget, men når vi har været i kontakt med lægerne, har de oplyst, at de har sendt det ind for en sikkerhedsskyld og ikke fordi de så klare indikationer på, at der var kræft, siger Kurt Stig Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik