Ukendt antal vævsprøver forsvundet – indeholder sandsynligvis ikke kræft

Hvidovre Hospital ved endnu ikke, hvor mange vævsprøver der præcist forsvandt den 29. maj. Vicedirektør understreger, at læger ikke har haft konkrete mistanker om kræft i indsendte prøver.

Når Hvidovre Hospital skriver, at der er forsvundet 256 vævsprøver, er der kun tale om de vævsprøver, der er registreret elektronisk. Det oplyser vicedirektør Kurt Stig Jensen til TV 2 Lorry. Derfor er det præcise omfang af antallet af vævsprøver, der ved en fejl blev smidt ud den 29. maj, ikke fastlagt.

Det manglende overblik skyldes blandt andet måden, som lægerne bestiller prøverne på. Oftest bestilles prøverne elektronisk ved at sende en besked om, at der er en prøve på vej, hvorefter prøven sendes fysisk i en kuvert, der bliver samlet op på hospitalet. Men det hænder, at der sker fejl:

-Der er en lille usikkerhed i det, da nogen glemmer at meddele os om, at de har sendt prøven afsted. Nogle kommer til at meddele, at man sender to prøver selvom man kun sender en. Det ved vi erfaringsmæssigt kan ske. Derfor er vi lidt forbeholdne på at give det præcise tal, siger Kurt Stig Jensen.

40 kan ikke få ny prøve

Ifølge Hvidovre Hospital kommer 191 af de forsvundne vævsprøver fra det nationale screeningsprogram for livmoderhalskræft. Hvidovre Hospital har bedt lægerne, der har lavet de elektroniske bestillinger af de nu forsvundne vævsprøver om at kontakte de 191 patienter og sikre en eventuel ny undersøgelse.

40 andre patienter får desværre ikke samme mulighed. Deres forsvundne vævsprøver udgjorde nemlig det område, hvor de var i tvivl, om der var kræft. Det drejer sig om gynækologiske vævsprøver fra livmoderhalsen og livmoderslimhinden samt hudbiopsier. I disse tilfælde kan patienterne ikke få en diagnose.

Hvidovre Hospital har kontaktet alle de læger, der har sendt vævsprøver. De skal også hjælpe de 40 berørte patienter, der ikke kan lave en ny vævsprøve:

-Vi har opfordret lægerne til at kontakte patienterne og tage dem ind til en konsultation og aftale at lave en kontrol inden for en passende tid. Dermed kan de se, om der er kommet nye forandringer, der skal reageres på, siger Kurt Stig Jensen.

De forsvundne vævsprøver

Ingen indikationer på kræft

De berørte patienter kan ifølge Kurt Stig Jensen se frem til at blive kontaktet af deres læger snarest:

-Jeg ved, at alle læger har taget positiv imod, at vi har kontaktet dem og deres umiddelbare reaktion er, at de kalder patienterne ind med det samme, siger Kurt Stig Jensen.                    

Han kan af gode grunde ikke afvise, at der er kræft i de forsvundne vævsprøver, men der er ifølge ham ikke indikationer på det:

-Vi kan ikke fuldstændig afvise, at der er noget, men når vi har været i kontakt med lægerne, har de oplyst, at de har sendt det ind for en sikkerhedsskyld og ikke fordi de så klare indikationer på, at der var kræft, siger Kurt Stig Jensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

Hvidovre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere