Testpersoner søges: Drik shot med ormeæg mod tarmbetændelse

Et forsøg med behandling med æg fra piskeorm mod tarmbetændelse er sat i gang på Hvidovre Hospital. Forsøgspersoner søges.

Omkring 25.000 danskere lider af den invaliderende tyktarmsbetændelse colitis ulcerosa, der ofte giver ondt i maven og blodig diarré flere gange om dagen.

Et forsøg med noget utraditionelle midler undersøger derfor nu, om man ved brug af æg fra piskeorm kan mindske patienternes behov for medicinindtag.

Forsøget startede sidste år på Hvidovre Hospital, men der er stadig behov for flere forsøgspersoner.

- Patienter med colitis ulcerosa har mange gener og forringet livskvalitet på grund af deres sygdom. Med forsøget håber vi, at vi kan dæmpe deres symptomer og bringe sygdommen i ro og reducere brugen af binyrebarkhormon, siger forsøgsleder Andreas Munk Petersen, der er overlæge på Gastroenheden på Hvidovre Hospital, i en pressemeddelelse.

For en stor gruppe af patienter med tarmbetændelsen colitis ulcerosa indebærer den traditionelle behandling af sygdommen, at de skal tage medicin hver dag.

Fakta om colitis ulcerosa

Med medicinindtaget følger dog ofte flere forskellige bivirkninger i form af svækket immunforsvar, hovedpine og ledsmerter. Men med forsøget med behandling med æg fra piskeorm er der håb forude. 

- Æggene udvikles ikke fuldt ud i mennesker, men opholder sig kortvarigt i tarmen og stimulerer tarmcellerne til at danne de immunstoffer, der kan dæmpe sygdommen. Vi tror, vi samtidig kan reducere de uønskede mikroorganismer, som tænkes at være årsag til patientens betændelse i tarmen, siger professor Christian Kapel fra Københavns Universitet og CEO i ParaTech A/S, der producerer behandlingsproduktet.

Derefter nedbrydes æggene.

Et shot hver 14. dag

Behandlingen er et lille glas – eller shot – med en opløsning med parasitæggene fra svin, som patienterne skal drikke en gang hver 14. dag.

Drikken er uden smag og har stort set ingen bivirkninger, men når først patienten har indtaget sit shot, går æggene i gang med at arbejde.

Ægopløsningerne er fremstillet under kontrol fra Lægemiddelstyrelsen for at sikre, at de er helt rene, og behandlingen er godkendt af samme styrelse. Derudover er opløsningen grundigt tjekket for bakterier og virus af Statens Serum Institut.

De patienter, der efter ansøgning bliver tilbudt at være med i forsøget, er dem, der har sygdommen i moderat grad.

- Det er de patienter, hvor vi har størst forventning om, at behandlingen vil hjælpe. Der går lidt tid, før behandlingen har effekt, og patienter med svær colitis ulcerosa har brug for en behandling, der virker hurtigere. Men på sigt håber vi at kunne forebygge, at patienter udvikler sygdommen fra mild til moderat eller svær grad, siger Andreas Munk Petersen.

De første patienter er gået i gang med behandlingen i juni 2018. I alt 120 patienter skal indgå i studiet.  

Forsøget går under navnet PROCTO (Probiotisk behandling af Colitis ulcerosa-patienter med Trichuris suis Ova) og er et samarbejde mellem Hvidovre Hospital, Herlev Hospital, Bispebjerg Hospital, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og ParaTech A/S. 

Læs mere og kontakt de ansvarlige her, hvis du ønsker at deltage i forsøget.

Faktaboks