Svenskere dropper samarbejde med Aalbæk efter klap i numsen

Peter Aalbæk Jensen må ikke længere optræde som producent på film, der optages i svensk filmby. Det sker på baggrund af hans udtalelser om sexchikane.

Den svenske filmstøtteorganisation Film i Väst meddeler sammen med filmselskabet Zentropa, der holder til i Filmbyen i Avedøre, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere kan optræde som producent på film, der støttes af Film i Väst.

Det står fast, efter parterne mødtes tirsdag aften.

Svenskerne har kritiseret den danske filmmand for ikke at tage tilstrækkeligt afstand fra seksuel chikane.

Peter Aalbæk Jensen har blandt andet sagt, at han flere gange har klappet kvindelige kolleger bagi. 

Fælles værdigrundlag

Samarbejdet med Film i Väst er af stor betydning for Zentropa, der blandt andet har optaget mange af instruktøren Lars von Triers film i den svenske filmby Trollhättan nord for Göteborg.

Mødet mellem Film i Väst og Zentropa har også medført en aftale om et fælles værdigrundlag, der bygger på nultolerance mod alle former for chikane.

- Vi ser frem imod et fortsat godt samarbejde og fokuserer fremadrettet på at udvikle og producere nye film og tv-dramaer med høj kunstnerisk kvalitet og seermæssig succes, hedder det ifølge en fælles pressemeddelelse. 

Og selv om Peter Aalbæk Jensen  har vakt harme i Sverige med sine udtalelser om sexchikane, så er filmselskabet Zentropas samarbejde med den svenske filmby Trollhättan ikke i fare, har Zentropas administrerende direktør Anders Kjærhauge tidligere udtalt.

- Vi har arbejdet sammen med dem i 25 år, og det er jo ikke første gang, at vi er uenige.

- Vi respekterer, at Film i Väst måtte have issues omkring hvad Zentropa gør, og hvad Peter siger. Det løser vi, ligesom vi har gjort det før, siger Anders Kjærhauge.

Peter Aalbæk Jensen er ikke længere producent på Lars von Triers film, og at han har heller ikke været med til at finansiere intruktørens kommende film. 

Ingen fortrydelse

Der er ingen fortrydelse at spore hos filmmanden Peter Aalbæk Jensen, selv om hans udtalelser betyder, at han ikke længere skal være med til at lave film i Sveriges svar på Hollywood.

Han var ikke med til mødet itrsdag aften, men fik beskeden på sms og er dagen efter afklaret med situationen.

- Jeg har nægtet at underkaste mig en sindelagskontrol. Og jeg er gammel og erfaren nok til at vide, at hvis man nægter at underkaste sig, så har det en pris. Og den tager jeg uden at kny, siger han til Ritzau.

Peter Aalbæk Jensen har ikke ønsket at moderere sine udtalelser og komme svenskerne i møde, selv om det måske kunne bløde op på situationen.

- Man kan selvfølgelig diskutere, hvor stædig en gammel mand skal være.

- Det er helligt for mig, at jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, men jeg respekterer også, at Film i Väst kan gøre og sige, hvad de vil.

- Jeg kan jo ikke give dem mindre frihedsgrader, end jeg selv kræver, siger Peter Aalbæk Jensen.

Filmanden var frem til sin 60-års-fødselsdag sidste år direktør for Zentropa, men har siden haft en rolle som producent, der kan sættes ind, hvor der er behov for det.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

def_thumb,50_percent

playOplev i vinterferien: Giv storbyfuglene husly

Take away restauranter

Københavnerne har købt over halvdelen af kuverterne til madfestival

def_thumb,50_percent

playGrønlands selvstændighed er både absolut nødvendig, men samtidig absolut umulig, siger forfatter Kim Leine

Hvidovre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere