Stjæler julepynt fra andres gravsteder: "Det er simpelthen så lavt"

På Risbjerg Kirkegård i Hvidovre oplever både besøgende og personale, at der stjæles gravpynt internt fra hinanden.

Ved juletid er kirkegårde særligt stemningsfulde - oplyst af levende lys og prydet med smukke dekorationer til ære for vore kære, der ikke er her mere.

Hvis altså gravpynten får lov til at blive på gravstederne.

Og det er netop problemet på Risbjerg Kirkegård i Hvidovre, der med sine godt 60.000 kvadratmeter er blandt omegnskommunernes største kirkegårde.

Her oplever flere pårørende til afdøde, at lys, blomster og andet gravpynt simpelthen forsvinder fra gravstederne.

I Facebook-gruppen 2650 Hvidovre skrev en besøgende på kirkegården således få dage før juleaften, at lyset, der var sat på faderens gravsted, pludselig stod på et andet gravsted. Ifølge den besøgende stod der navn på lyset, men det var delvist visket væk.

quote Føj - tænk at synke så dybt

Hvidovre-borger

Flere Hvidovre-borgere skriver under opslaget, at de også har oplevet problemer med gravpynt, der pludselig er væk, og det får flere vrede borgere til tasterne. De skriver blandt andet:

"Folk har ingen skam."

"Det er simpelthen så lavt.. Glædelig jul trods alt."

"Føj - tænk at synke så dybt."

"Det er så usselt."

"Nogen mennesker har bare ingen hjerter."

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan der bliver stjålet blomster på en kirkegård i Herfølge. Det kan du læse mere om her. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Risbjerg Kirkegård er en af de større kirkegårde i omegnskommunerne.
Risbjerg Kirkegård er en af de større kirkegårde i omegnskommunerne.
Foto: Privatfoto

"Det er så skamfuldt"

Anja Nicole Keuer-Petersen har tre gange på fem år oplevet, at ting er forsvundet fra faderens grav.

For omkring fem år siden fandt hun sit eget lys - med navn på - på en anden persons grav og konfronterede de pårørende, der tilfældigvis kom forbi, med det.

- De nægtede bare og blevet meget tavse, siger Anja Nicole Keuer-Petersen.

Senest forsvandt et lys fra graven juleaftensdag i år.

- Jeg havde pyntet med gran, lys og en dekoration for tre uger siden, og da jeg så kom op på graven juleaften, var lyset væk. Så måtte jeg køre derop med et nyt lys, siger hun.

- Jeg bliver ked af det. Jeg bruger jo tid på at gøre det hyggeligt og pænt deroppe. Det er så skamfuldt, at nogen kan finde på at gøre det, siger Anja Nicole Keuer-Petersen.

quote Jeg bliver ked af det. Jeg bruger jo tid på at gøre det hyggeligt og pænt deroppe. Det er så skamfuldt, at nogen kan finde på at gøre det

Anja Nicole Keuer-Petersen

På Risbjerg Kirkegård er der en særlig plads, hvor gravpynt bliver placeret af kirkegårdens personale, hvis det står på steder, hvor det ikke må i forhold til gartnernes arbejde med at vedligeholde kirkegården.

Der ledte Anja Nicole Keuer-Petersen efter lyset juleaftensdag - men det var der ikke.

Her er lyset på Anja Nicole Keuer-Petersens fars gravsted - inden det blev fjernet.
Her er lyset på Anja Nicole Keuer-Petersens fars gravsted - inden det blev fjernet.
Foto: Privatfoto

Kirkegårdsleder: Der er flere hændelser

Kirkegårdsleder Tommy Nilsson oplyser, at gravpynt, der bliver fjernet af personalet, aldrig bare bliver smidt ud, men netop placeres på den særligt indrettede plads. 

Til TV 2 Lorry bekræfter han også, at der er problemer med rapserier på kirkegården, der sammen med Hvidovre Kirkegård dækker Hvidovre Kommune. Han har fået flere henvendelser i de to år, han har været kirkegårdsleder.

Tidligere var Tommy Nilsson på en anden af de større kirkegårde i omegnskommunerne - Herstedvester Kirkegård i Albertslund - og der oplevede han meget sjældent, at der var problemer med interne tyverier.

- Men der er flere af de hændelser her. Vi udbyder blandt andet også gran-buketter, og i den forbindelse oplever vi, at folk, der har bestilt, fortæller, at de så ikke står på deres afdødes grave. Og det er jo det nemmeste i verden for andre folk at tage en granbuket fra en grav og stille den hen til sin egen grav, for de er jo helt ens, siger Tommy Nilsson.

- Det skuffer mig, men jeg er desværre ikke overrasket. Når jeg taler med kolleger fra andre kirkegårde, hører jeg ligefrem, at der bliver taget gravsten og andre personlige ting. Det er virkelig grelt. Men det, vi oplever, er også groft, for det går jo ud over folk i sorg, siger Tommy Nilsson.

Hvad kan I gøre for at komme det her til livs?

- Vi kan ikke være politimænd, og vi ved ikke, hvad alle folk stiller på gravene. Men vi opfordrer til at skrive navn på alle ting og kigge sig omkring, når man besøger kirkegårdene. Vi håber, det hjælper at gå ud i offentligheden med det her nu og appellere til folks dårlige samvittighed, siger han.

Kan eller må I sætte overvågning op?

- Det gør vi ikke. Jeg ved ikke, om vi overhovedet må gøre det. Men hvis det begynder at blive hærværk, så må vi have fat i politiet, siger Tommy Nilsson.

Må tænke i andre baner

Foruden problemer med internt tyveri på kirkegården understreger kirkegårdslederen dog også, at han og personalet ofte må tage en snak med besøgende om mængden af gravpynt.

På de traditionelle gravsteder med hæk omkring, må man gerne sætte eksempelvis et juletræ og lyskæder op, men der er andre regler på gravsteder, der ligger som en sten på en græsplæne.

Her må gartnerne ofte fjerne gravpynt, der ikke står på stenen. Og det bliver altså placeret på den særlige plads, hvor det så kan afhentes igen. I disse juletider drejer det sig blandt andet om lyskæder, lanterner og juletræer, oplyser Tommy Nilsson. 

På Risbjerg Kirkegård går Anja Nicole Keuer-Petersen nu med tanken om at tage nye metoder i brug for at undgå mere tyveri. 

- Jeg overvejer at sætte en kasse med lys ved min fars gravsted. Så hvis man ikke har råd, kan man tage et lys derfra. For det er altså ufint at blive ved med at tage fra andre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik