Sten producerer Danmarks bedste honning

Blomstrende villahaver i Hvidovre giver basis for en honning, der er så god, at den er kåret som landets bedste.

Sten Holmgaard Sørensen fra Hvidovre producerer Danmarks bedste honning. Privatfoto.

Det må være et godt samarbejde, de har - Sten Holmgaard Sørensen og hans bier.

For med udgangspunkt i haver i Hvidovre producerer han sammen med de flittige flyvere det, der netop er kåret som Danmarks bedste honning - intet mindre!

Hvert år afvikles Danmarksmesterskaberne i honning i forbindelse med International Food Contest, der er fødevareerhvervets årlige udstilling.

Men i år spændte coronaepidemien ben for arrangementet, som blev aflyst, men dommerne havde dog mulighed for at mødes - og dermed også bedømme honning fra producenter over hele landet.

Og i år deltog 46 forskellige honningproducenter. De leverede honning i fire forskellige kategorier, og den honning, der på tværs af alle kategorier fik flest point, løb med ærespræmien - og titlen som Danmarks bedste honning.

Krystalklar honning

Og det var Sten Holmgaard Sørensen, som bor i København - men har bistader stående i Hvidovre, der snuppede titlen med, som det hedder i en pressemeddelelse fra Danmarks Biavlerforening, "en krystalklar, flydende honning".

- Det er ikke en stor produktion, jeg har - så det er nærmest afsat på forhånd til eget forbrug og til venner og bekendte, siger Sten Holmgaard Sørensen til TV 2 Lorry.

Han høstede årets honning 1. september efter en blomsterrig sommer.

- Den stammer fra blomsterne i de mange haver i parcelhuskvarteret. Det er et virkelig godt område, hvor bierne har kunnet hente nektar i havernes blomster igennem hele sæsonen, fortæller han.

Læs også Sjældne bier summer på populær, nyudsprunget blomstermark

Sten Holmgaard Sørensen begyndte som biavler i 2014 og har deltaget i danmarksmesterskaberne de seneste tre år.

Hver gang har det været med flydende honning fra parcelhushaverne . Og hver gang er Sten Holmgaard Sørensens honninger blevet præmieret. Først med to sølvmedaljer og i år med guld- og ærespræmie.

Ved danmarksmesterskaberne bliver honningerne bedømt ud fra ydre fremtoning, duft, konsistens/viskositet, mundfølelse og smag/eftersmag.

Dommernes ord om Stens honning

I spidsen for dommerpanelet stod Zofuz Knudsen, som selv har vundet verdensmesterskaberne i honning i 2017 sammen med sin bi-kollega Lars Fischer. Han beskriver den flydende, københavnske honning således:

 

- Årets bedste honning står skarpt og klart i glasset og præsenterer sig, i en smuk rødgylden sensommerlig farvetone, der matcher dens duft af højsommerens frugt og rosin. Honningen smelter behageligt i munden, mens den gavmildt afgiver sin markante smag af malt, med et strejf af lindetræernes bitterhed. I eftersmagen afrundes honningens mørkere smagstoner, med en hilsen fra sommerblomsternes mere lette og mildt parfumerede smagsnuancer

Styr på etiketten

I bedømmelsen af ydre fremtoning lægges der vægt på håndværket, og her giver dommerne Sten Holmgaard Sørensens honning anerkendende kommentarer om, hvor krystalklar honningen er.

Der lægges sågar også vægt på, hvordan etiketten sidder på glasset, og her har Sten Holmgaard Sørensen en fordel.

Læs også Nyt forskningsprojekt skal afdække muligheder for dansk honningeventyr

- Jeg er uddannet mejeritekniker og har været vant til at mejeriprodukterne skal være forsynet med korrekt mærkning og at etiketterne sidder lige. Den erfaring har jeg haft gavn af i forbindelse med honningbedømmelserne, og der er ikke én af mine etiketter, der sidder skævt, fortæller Sten Holmgaard Sørensen.

Sten producerer sin honning i haven i Hvidovre. privatfoto.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik