Nyt tiltag skal hjælpe forældre til spædbarnsdød gennem sorgen

På neonatalafsnittet på Hvidovre Hospital har de indført en mindeæske, som skal hjælpe forældre, der mister deres spædbarn, gennem sorgen.

Fem gange om året sker det, at forældre mister deres spædbarn på neonatalafsnittet på Hvidovre Hospital.

Tabet af et nyfødt barn er noget, der sætter dybe spor i forældre og pårørende. Derfor gør læger og sygeplejersker på afsnittet alt, hvad de kan, for at støtte familierne.

Og nu skal en ny indsats hjælpe forældre med at tage afsked med det barn, de har mistet.

Sygeplejerskes ide

Neonatalafsnittet har indført en mindeæske, hvor forældre - og andre familiemedlemmer - kan gemme minder om barnet. Det skriver hospitalet på deres hjemmeside.

Det er nemlig gennem familiernes minder, at barnet skal leve videre. Det fortæller sygeplejerske Geraldine Holtum, der har indført tiltaget.

- Både forældre, søskende og deres familier kan have gavn af genstande, der kan hjælpe med at markere en afsked.

- Æsken kan tages med hjem, bruges som et lille alter, eller anvendes som det giver mening for familierne, forklarer Geraldine Holtum.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Mindeæskens indhold

Frivilligt tilbud

Afsnittet har - foruden mindeæsken - også indført en særlig vugge, der skal hjælpe i sorgprocessen.

For at sikre, at der er god tid til nærværet og til at tage afsked med barnet, kan forældrene benytte en såkaldt ’cuddle cot’, som er en vugge med en kølemadras. 

På den måde kan familierne uforstyrret tage afsked med barnet - enten på neonatalafsnittes familiestuer eller i familiens hjem. Geraldine Holtum understreger dog, at det er op til familierne, om de vil benytte sig af tilbuddet.

Hvidovre Hospital oplyser, at der allerede er to familier, der har taget godt imod tilbuddet.

Alle forældre, der mister et barn på neonatalafsnittet, bliver desuden også tilbudt en krisesamtale med en psykolog og en henvisning til et videre forløb.  

Spædbarnsdød skabte debat

Det er langt fra første gang, at hjælpen til forældre, der mister deres barn, har været på dagsordenen.

Tilbage i februar oprettede københavnerparret Louise Holm Jacobsen og Daniel Hugo Sørensen et borgerforslag, der skulle være med til at sikre hurtig hjælp til familier med spædbarnsdød.

Parrets borgerforslag kom efter, de i efteråret sidste år blev ramt af det værste, der kan overgå et nybagt forældrepar. Deres otte måneder gamle datter, Eira, døde i sin seng efter en tragisk ulykke.

På lidt over 48 timer fik forslaget opbakning i form af underskrifter fra flere end de 50.000, der kræves for at komme på politikernes dagsorden.

Du kan læse mere om den historie i artiklen herunder: