Ny gen-test skaber etiske dilemmaer for gravide

Ny gentest til gravide, der tilbydes i både Hvidovre og København, kan give flere svar end de kommende forældre måske ønsker at få at vide.

Foto: TV 2 Lorry

Et enkelt stik.

Mere kommer det måske ikke til at kræve, hvis en gravid kvinde i fremtiden vil vide, hvad hendes fosters risiko for Downs Syndrom, døvhed eller overvægt er. Ved hjælp af en ny teknologi vil det nemlig være muligt at få præcise informationer om barnets kromosomer og DNA af en enkelt blodprøve fra moderen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I første omgang er målet dog kun at fokusere på Downs Syndrom, når tre store sygehuse fra efteråret tager en ny genetisk test af gravide i brug. På hospitaler i Hvidovre, Aarhus og København skal testen NIPT være et alternativ til den moderkageprøve, gravide kan få i dag. Hvor der med en moderkagebiopsi er en lille fare for abort, er NIPT en ufarlig blodprøve, der giver indsigt i fostrets kromosomer, forklarer Anne-Marie Gerdes, der er klinikchef på Rigshospitalets klinisk genetiske klinik.

De foreløbige resultater af brugen af NIPT er ifølge Anne-Marie Gerdes helt på højde med internationale erfaringer, og hun tror på, at tilbuddet med tiden vil blive indført nationalt. Hun er dog også opmærksom på de etiske dilemmaer, der kan opstå med den nye test.

- Testen har potentiale til at forudsige andre sygdomme og viser både informationer om forstrets og moderens kromosomer. Det er sket i USA, at man med undersøgelser har kunnet se, at moderen havde kræft eller kromosomfejl, som kunne give en alvorlig sygdom. Så spørgsmålet er, hvor meget mødrene skal have at vide, og hvordan man informerer om det, siger hun.

Anne-Marie Gerdes tilføjer, at sygehusene har fokus på at sikre grundig rådgivning til parrene, om hvilke muligheder de har.

- Det kræver meget information. Teknologien udvikler sig hurtigt, og man vil kunne nogle ting om få år, som vi ikke kan i dag. Det er vigtigt at have befolkningen med og have fokus på, at det skal være til gavn for dem.

Journalist og forfatter Klavs Birkholm finder det dog problematisk, hvis den genetiske test skulle blive et nationalt tilbud. I sin tid som medlem af Det Etiske Råd var han med til at vejlede om fosterdiagnostik og advarede netop mod nye typer test, som ifølge ham kan give for mange informationer om barnet, inden graviditetens 12. uge.

- Der vil være tale om en overvældende mængde af informationer om fostrets genetiske dispositioner. Det betyder, at vi er på vej mod en situation, hvor vi får alt at vide om de kommende børn, før grænsen til fri abort er nået, og vi ved endnu ikke, hvad konsekvensen af det vil være.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik