Nu er udstilling forlænget 1.100 har haft butik på Hvidovrevej siden 1931

Flere end 1.100 mennesker har haft butik på et stykke af Hvidovrevej på 87 år. Nu åbner en udstilling om dem på Hvidovre Bibliotek.

Opdatering: Efter en meget stor publikumstilstrømning, er udstillingen nu blevet forlænget til og med den 14. januar kl. 17.00.

Prima Torskerogn, Levende Koge-Torsk og Fine blanke Foraars-Sild med Fyld!

Der var noget for enhver smag i fiskeforretningen, der lå på Hvidovrevej 221. Men butikken er for længst lukket og forsvundet.

Det samme gælder boghandleren og en hel masse andre forretninger, der i tidens løb har ligget på det cirka fire kilometer lange stykke af Hvidovrevej, der starter ved Roskildevej i Rødovre og går til Brostykkevej.

quote Det var tydeligt at omkring det tidspunkt, da Rødovre Centrum åbnede, så stoppede mange af de små butikker med at annoncere.

Jens Frederik Jørgensen, formand for Hvidovre Lokalhistoriske Selskab

Tiderne har ændret sig, og butiksdøden har hærget. Men i nogle få dage har de gamle butikker haft et nyt liv med en udstilling om det butiksliv, der har været på strækningen.

På Hvidovre Bibliotek kan man således opleve resultatet af Forstadsmuseet og Hvidovre Lokalhistoriske Selskab kortlægning af strækningen. De to parter ønsker at finde ud af hvilke butikker, der har ligget på Hvidovrevej - og hvem der har drevet dem. Foreløbig er de nået frem til omkring 1.100 butiksejere.

Butiksdøden kan blandt andet skyldes, at Rødovre Centrum åbnede i 1966.

 - Jeg har selv siddet og læst gamle numre af Hvidovre Avis for at finde flere eksempler på gamle butikker. Og det var tydeligt at omkring det tidspunkt, da Rødovre Centrum åbnede, så stoppede mange af de små butikker med at annoncere. Og dem, der er lukket - de findes jo ikke i dag. Der er mange tomme butikslokaler i området, siger Jens Frederik Jørgensen, der er formand for Hvidovre Lokalhistoriske Selskab.

En af Hvidovres gamle butiksfacader
En af Hvidovres gamle butiksfacader

Helt fra 1931

Den ældste af butikkerne, der er med i projektet, er fra 1931. De mange butikker er blevet præsenteret på en udstilling på Hovedbiblioteket i Hvidovre, hvor arrangørerne har skabt en slags tapet, som viser vejstrækningen - og der har man så plottet de mange forskellige butikker og oplysninger om dem ind.

Hver dag har besøgende på udstillingen kunnet bidrage med yderligere oplysninger.

 - Så er der for eksempel pludselig nogen, der kan huske, at dér lå der et antikvariat - og på den måde vokser det, fortæller Jens Frederik Jørgensen.

En af Hvidovres gamle butiksfacader
En af Hvidovres gamle butiksfacader

Udstillingen varer til torsdag den 10. januar, og målet er at få så detaljeret en kortlægning af butikslivet i området som muligt. Og siden er det planen, at udsætte Gammel Køge Landevej for et lignende projekt. Og dermed præsenterer man en væsentlig del af områdets historie.

Det er målet, at udstillingens oplysninger skal på en hjemmeside, hvor brugerne selv kan sidde og udforske Hvidovrevej og de hedengange butikker, så når du ikke at se den usædvanlige udstilling inden lukningen torsdag, så dukker den altså op på nettet.

Her lå der en tæppeforretning og en chokoladebutik. De er væk i dag.
Her lå der en tæppeforretning og en chokoladebutik. De er væk i dag.

  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik