Mentorordning sikrer nye sygeplejersker en god start

Mange nyuddannede sygeplejersker kæmper med stress. På Hvidovre Hospital har man fundet en løsning, der sikrer nye sygeplejersker en god start.

Alt for store arbejdsopgaver, stress og manglende faglig støtte er desværre en del af den hverdag, der møder de nyuddannede sygeplejersker på hospitalerne.

Det giver sig udslag i et alt for højt sygefravær, viser en analyse fra Dansk Sygeplejeråd.

quote De sover dårligt om natten, de har svimmelhed, trykken for brystet, gråd og hukommelsesbesvær. 

Vibeke Westh, kredsformand i hovedstaden for Dansk Sygeplejeråd

Mistrivslen og det store fravær har fået flere af Region Hovedstadens hospitaler til at lægge hovederne i blød - blandt andet på Hvidovre Hospital, hvor man arbejder med en ny strategi for at hjælpe de nye sygeplejersker.

En af dem er Emilie Petersen, der tilbage i marts måned i år startede som nyuddannet sygeplejerske på Hvidovre Hospital. Det var starten på en ny hverdag, der på mange måder var svær at føle sig helt forberedt på.

- Man har ikke samme overblik som nogle af de erfarne. Der er masser af ting at lære som nyuddannet, man ikke har lært som studerende, og det kan være enormt uoverskueligt og overvældende med alle de opgaver, man får, siger hun til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Noget af det, der ifølge Emilie Petersen kan give en del bekymringer, er blandt andet tidspresset og frygten for at begå fejl.

Arbejdspres stresser mange nyuddannede

Men Emilie Petersen er langtfra den eneste, der har den oplevelse. En analyse lavet af Dansk Sygeplejeråd undersøgte tidligere på året et højt sygefravær blandt nyuddannede sygeplejersker.

Her svarede fire ud af fem blandt andet, at et alt for stort arbejdspres var en af de største problemer i deres nuværende arbejde

Ifølge Vibeke Westh, kredsformand i hovedstaden for Dansk Sygeplejeråd, lider rigtig mange nyuddannede sygeplejersker af stresssymptomer.

- De sover dårligt om natten, de har svimmelhed, trykken for brystet, gråd og hukommelsesbesvær. Det, man kan gøre, er, at man tilrettelægger nogle anderledes, gode introduktionsforløb og sørger for, at sygeplejersker ikke er alene, siger Vibeke Westh til TV 2 Lorry.

Mentor-ordning fungerer som hjælpende hånd 

Det er netop sådanne tiltag, man allerede har taget hul på på Hvidovre Hospital, hvor man blandt andet har startet en mentor-ordning.

- Det betyder, at når man er nyuddannet og bliver ansat her på hospitalet, så får man tilknyttet en mere erfaren kollega, som man følger den første måned, eller hvor lang tid man nu skønner, det er nødvendigt, fortæller Janne Elsborg Larsen, vicedirektør på Hvidovre Hospital, til TV 2 Lorry.

Janne Elsborg Larsen er vicedirektør på Hvidovre Hospital.
Janne Elsborg Larsen er vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Ordningen skal fungere som en hjælpende hånd og sikre, at de nyuddannede aldrig står alene.

- Vi håber jo, at det betyder for de nyuddannede, at de hurtigere bliver trygge og lære hospitalet og arbejdsgangene at kende. Vi ser det som en investering i fremtiden, at vi sikrer, at vores nyuddannede ansatte kommer godt fra start, siger Janne Elsborg Larsen.

For de nye sygeplejersker på hospitalsgangene som eksempelvis Emilie Petersen har det en kæmpe betydning.

- Det er rart at stå op om morgenen og gå på arbejde. Det er trygt, selvom man er nyuddannet, og man ved, at presset kan være stort. Det gør, at man ved, at man bliver grebet, hvis man får brug for det, siger hun.

På både Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital arbejder de nu også med nye tiltag, der kan give bedre arbejdsvilkår for de nyuddannede sygeplejersker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik