Livsfarligt affald: Skraldemand nær ramt af gaseksplosion

Små gasflasker til grill og ukrudtsbrænder volder skraldemændene i Hvidovre problemer. Derfor kommer kommunen nu med en kraftig opfordring til borgerne.

Det var tæt på at gå galt, da en skraldemand i Hvidovre tidligere på ugen hentede affald.

Nogle beboere havde puttet gasflasker i beholderen til metalaffald. Der er tale om den type gasflaske, som for eksempel bruges til opvarmning i en gasgrill eller til en ukrudtsbrænder.

Da gasflasken blev presset sammen i skraldebilen, eksploderede den, og det var tæt på, at skraldemanden blev ramt.

I kølvandet på hændelsen opfordrer Hvidovre Kommune på både sin hjemmeside og Facebook-side borgerne til at huske på, at gasflasker aldrig må smides i beholderen til metal eller andre affaldsbeholdere for den sags skyld. 

Heller ikke hvis de er tomme.

- Det er farligt

Gasflasker skal i stedet altid bortskaffes som farligt affald og kan afleveres på genbrugspladsen eller til miljøbilen.

- Det er farligt. En skraldebil med ild i er jo ikke særligt fantastisk. Og alt efter, hvor stor sådan en flaske under tryk er – hvad enten det er gas eller hårlak – så kan det forårsage skade i den retning, det sprænger, siger Torben Koch, driftslederassistent i kommunen affald-og ressourceafdeling.

- Det handler også om, at der helst ikke skal gå ild i bilerne, hvis nu vi kører ude blandt borgere og skoleelever. For så skal vi jo gerne komme væk fra bebyggelse og folk, i og med vi ikke kan vide, hvor meget af det her, der er i bilerne.

Der har den seneste uge været flere eksempler, hvor kommunens skraldebiler, der indsamler glas og metal, har opdaget gasflasker i metalaffaldet.

- Hvis de sprænger inde i selve bilen, sker der ikke det store. Men hvis det er omme i skuffen, kan det skabe en del ballade. Det afhænger af størrelsen og mængden af gas, lyder det fra Torben Koch.

Gik ild i skraldebil

Han erindrer en episode fra sidste år, hvor en af kommunens skraldebiler måtte køre ud til en skraldeplads og tømme bilen for metalaffald, fordi der var opstået ild.

- Her fandt vi indtil flere af de her startpatroner, der bruges til Webergrill. Sådan nogle kan vi ikke se, når vi læsser dem ind, for der er høj indlæsning.

- Af frygt for at de her patroner var fyldt med rester med koncentrerede mængder gas, turde vi dengang ikke køre videre med dem. Tit og ofte slukker de jo sig selv, men det kan man ikke være sikker på, forklarer Torben Koch, der også har oplevet ild i skraldebiler på grund af aske fra brændeovne eller aske fra cigaretaskebægre, der ligger og ulmer.

Læs affaldsanvisningen på flasken

Han opfordrer borgere til at følge de affaldsanvisninger, der står på produkterne, og ellers huske på, at alle flasker under tryk såsom gasflasker, deodoranter og hårlak altid skal afskaffes som farligt affald på den lokale genbrugsplads.

- De fleste kommuner har informationsmateriale om det på deres hjemmesider. Men derfor kan det jo godt gå lidt for stærkt for nogen. Nu hvor grillsæsonen starter, og mange finder Webergrillen frem, så skal de huske at tænke sig om, siger Torben Koch. 

Og for lige at runde af ved skraldemanden, der nær kom galt afsted:

- Der er ikke sket ham noget, men han blev selvfølgelig noget forskrækket. Der er høj indlæsning på vores biler, så fragmenterne fløj ikke i hovedhøjde, siger Torben Koch.

Test dig selv her - har du styr på din affaldssortering?

Hvis du vil vide mere om affaldssortering, så har vi her på TV 2 Lorry tidligere lavet en quiz, hvor du kan teste din viden om, hvordan du skal bortskaffe dit affald. 

Testen er lavet med udgangspunkt i Københavns sorteringsregler. De kan afvige fra kommune til kommune.

Er du i tvivl om, hvor dit skrald skal hen, så søg på denne hjemmeside og få svar.

Det sker der med dit affald, når det er sorteret:

  • Bioaffald: Affaldet bliver brugt til at lave biogas. 12 kg madaffald genanvendes til biogas med samme energiindhold som en liter råolie.

  • Glas: Vinflasker gøres rene og bruges igen. Resten bliver smeltet om og brugt til nyt glas.

  • Restaffald: Restaffald køres på forbrændingen, hvor det bruges til fjernvarme og elektricitet.

  • Plast: Plasten sorteres efter kvalitet og bruges derefter til hye plastikprodukter.

  • Metal: Metal smeltes om og bruges igen og igen i eksempelvis nye dåser.

  • Pap: Pap genbruges i produktionen af nye papprodukter.

  • Papir: Papir sendes til papirfabrikker, hvor det bruges i nye papirprodukter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik