Kommune er træt af "misforståelser" og ønsker dialog om gigaprojekt i Køge Bugt

Hvidovres borgmester har sendt et brev til en række borgmesterkolleger, hvor han inviterer til dialog om projektet Holmene, der har mødt kritik.

"Kære borgmestre i Brøndby, Solrød, Ishøj, Vallensbæk, Greve, Stevns og Køge..."

Sådan indleder Anders Wolf Andresen (SF), der er borgmester i Hvidovre, en mail sendt i sidste uge. 

Han ønsker at starte en dialog med sine borgmesterkolleger langs Køge Bugt om gigaprojektet Holmene, der efter planen skal bygges ved Avedøre Holme.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Holmene?

  • Holmene er ni kunstige øer i forlængelse af Avedøre Holme i Hvidovre Kommune.

  • Holmene vil udgøre et nyt erhvervsområde på 3,2 millioner kvadratmeter. 

  • Der vil være plads til omkring 380 nye virksomheder.

Kilde: www.holmene.com

- Jeg synes, det er lidt underligt, at der er så meget omtale i medierne af vores projekt, hvor folk stiller spørgsmål til det, men der er ikke så meget dialog direkte med os, og det vil jeg selvfølgelig gerne have i stedet for, udtaler Anders Wolf Andresen til TV 2 Lorry.  

Misforståelser og urigtige oplysninger

For lidt over en uge siden var der den årlige "hop i havet"-dag. 

Det blev blandt andet markeret i Køge, hvor borgmester Marie Stærke (S) fandt badedragten frem for at fejre, at hun har været med til at stoppe dumpning - også kaldet klapning - af slam fra Lynetteholm på to klappladser ved Køge Bugt. 

I samme anledning fortalte hun, at kampen for Køge Bugt fortsætter, og at hun er særdeles bekymret for, hvad anlæggelsen af Holmene kommer til at betyde for havmiljøet. 

- Man skal jo forestille sig, at det er forurenet jord, som man putter ned i havet for at lave nogle kunstige øer. Så det er jo en forstyrrelse af havmiljøet. Det er forurenet jord, man putter ned. Vi risikerer jo at slå alt havmiljø ihjel der, hvor det skal placeres, udtalte Marie Stærke til TV 2 Lorry.

Dagen efter sendte Anders Wolf Andresen så en mail afsted til Marie Stærke og de seks andre borgmestre, der har dannet en form for kommunealliance for at beskytte havmiljøet i Køge Bugt.

Her skriver han, at han håber, borgmestrene vil deltage i et dialogmøde med ham om Holmene umiddelbart efter sommerferien. 

Anders Wolf Andresen mener nemlig, at der florerer mange misforståelser og urigtige oplysninger om Holmene. 

- Det handler for eksempel om klapning, som vi blandt andet har set det ved Lynetteholm. Det har vi ingen planer om at benytte os af. Tværtimod går vi meget op i, at det er et miljøvenligt projekt. 

- Hvis vi nu kunne tale med hinanden i et mødelokale i stedet for at tale om hinanden i medierne, så ville vi nok kunne komme ret meget længere, lyder det fra Anders Wolf Andresen.

"Jeg synes da, det er lidt sjovt, at jeg ikke må være med"

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt Marie Stærke, om hun også mener, der florerer mange misforståelser og urigtige oplysninger om Holmene, og om hun og de andre borgmestre fra kommunealliancen vil deltage i et dialogmøde med Anders Wolf Andresen. 

Marie Stærke har dog ikke haft mulighed for at stille op til interview. 

Kan du sige i dag, at Holmene ikke vil påvirke havmiljøet negativt?

- Nej det kan jeg ikke. Det er en del af den proces, som vi er i nu. Det, jeg kan sige, er, at det er vores ønske, at det bliver et positivt projekt til gavn for havmiljøet, lyder det fra Anders Wolf Andresen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anders Wolf Andresen (SF) blev borgmester i Hvidovre ved kommunalvalget i november 2021.
Anders Wolf Andresen (SF) blev borgmester i Hvidovre ved kommunalvalget i november 2021.
Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Men kan du ikke forstå, at dine borgmesterkolleger er utrygge ved projektet, hvis du ikke engang i dag kan garantere, at det ikke får en negativ påvirkning på havmiljøet?

- Jeg kan garantere, at det ikke er vores intention, og jeg kan garantere, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at det bliver et positivt projekt.

Synes du, at dine borgmesterkolleger langs Køge Bugt fryser dig lidt ude? Det er som om, du står ret alene, og de andre har rottet sig sammen?

- Jamen, jeg synes da, det er lidt sjovt, at jeg ikke må være med, for jeg er fuldstændig enig i ønsket om at skabe et så godt havmiljø i Køge Bugt som muligt. Jeg vil for eksempel gerne foreslå, at ingen af kommunerne langs Køge Bugt benytter sig af klapning. Det har man jo gjort. Altså vi har ikke, men andre har. Det vil jeg da gerne tale med dem om, og derfor tager jeg initiativet, afslutter Anders Wolf Andresen.

Visualisering af Holmene
Visualisering af Holmene
Foto: Urban Power for Hvidovre Kommune

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Miljø

ko på græs

Banebrydende forsøg: Sukker skal fjerne drivhusgas fra luften

Loppemarked

Grøn og gratis julegave: Københavns Kommune afholder Green Friday

genbrugsstation

Kommunens eneste genbrugsplads lukker, så snart må borgere køre til andre byer med skraldet

20201214-141221-L-6000x4000ma

playEfter kritik af Lynetteholm kommer direktør i selskabet bag nu med løfte til borgere


Hvidovre


Forsiden lige nu

Se flere