Kæmpe ø-byggeri i Køge Bugt har vakt opsigt - men er det nu gået helt i stå?

Der mangler stadig en projekteringslov for ø-projektet Holmene, selvom der ved lanceringen af projektet i 2019 blev lagt op til en hurtig lovproces.

I Hvidovre drømmer man om at bygge et nyt erhvervsområde kaldet 'Holmene' på ni kunstige øer i Køge Bugt. 

Projektet har tidligere fået en hel del omtale, men nu har der efterhånden været stille om Holmene i lang tid. 

Det betyder dog ikke, at projektet er lagt i graven. Hvidovres borgmester satser stadig på, at Holmene bliver realiseret. 

- Med Holmene kan Storkøbenhavn som helhed vinde en masse arbejdspladser og derudover bidrage til den grønne omstilling, lyder det fra Anders Wolf Andresen (SF), der er borgmester i Hvidovre Kommune. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er visionen for Holmene?

  • Holmene skal have et samlet areal på 3,2 kvadratkilometer og hovedsageligt være et erhvervsområde. 0,7 kvadratkilometer skal dedikeres til rekreative aktiviteter og naturarealer. 


  • Holmene skal ligge i forlængelse af det nuværende Avedøre Holme, og på de ni øer skal der være plads til op mod 380 nye virksomheder og dermed cirka 12.000 nye arbejdspladser. 


  • Holmene skal rumme forskellige typer virksomheder – både i forhold til størrelse og brancher. Men fælles for dem er, at de vil have en grøn og bæredygtig profil.


  • Udgiften til at anlægge de ni øer bliver dækket af de penge, der kommer ind for at tage imod den overskudsjord, der skal bruges til Holmene. Kombineret med indtægten fra grundsalg er der et overskud, som blandt andet vil blive brugt på at styrke infrastrukturen i de områder, hvor Holmene vil skabe øget trængsel. 


Kilde: www.holmene.com

Idéen om Holmene er født i Hvidovre, og kommunen har indtil videre brugt 12,5 millioner kroner på projektet. Pengene er blandt andet gået til at udarbejde en masse rapporter om miljøforhold, økonomi, trafik og støj samt jord og opbygning.

Holmene blev lanceret for offentligheden i januar 2019, og der blev lagt op til en hurtig lovproces. Sådan er det dog ikke gået.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Planerne om Holmene ud for Avedøre blev annonceret under stor bevågenhed - men lever projektet endnu - og skal det gennemføres? Se TV-indslag om forsinkelsen af projektet

Både den daværende VLAK-regering og den nuværende S-regering har ellers givet opbakning til projektet. 

Blandt andet i regeringsudspillet 'Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling' fra maj 2021, hvori der står: 

"Regeringen vil gå i dialog med Hvidovre Kommune med henblik på at træffe beslutning om en projekteringslov for Projekt Holmene i første halvår 2022."

Det er bare endnu ikke sket. 

Anders Wolf Andresen, hvad har du fået at vide om, hvorfor der ikke bliver rykket på det her? 

- Indtil videre har vi fra Hvidovre Kommune afleveret en masse rapporter. Det, jeg får at vide, er, at man sidder og læser på det lige nu, og tilkendegivelsen er, at det ser positivt ud. Så nu venter vi på, at der kommer en officiel tilbagemelding, fortæller Anders Wolf Andresen.

Ikke gentage "uhensigtsmæssigheder"

Siden der blev givet opbakning i regeringsudspillet, har der været meget kritik af et andet projekt, der involverer en kunstig (halv)ø - nemlig Lynetteholm. Især dumpningen af slam i Køge Bugt fra anlægsarbejdet i København har optaget meget spalteplads.

I det hele taget har Lynetteholm og Holmene en del til fælles. Arealmæssigt er projekterne næsten lige store, og ligesom Lynetteholm skal Holmene bygges med overskudsjord og fungere som stormflodssikring. Det er også blevet sagt om begge projekter, at de skal hvile i sig selv økonomisk og altså ikke koste skatteborgerne en krone. 

- Men så stopper lighedspunkterne også der. Det er vigtigt for mig at sige, at der ikke skal dumpes noget slam fra Holmene. Projektet skal derimod bidrage positivt til miljøet, lyder det fra borgmesteren i Hvidovre. 

Han fortæller, at man i Hvidovre vil tage ved lære af de "uhensigtsmæssigheder", der har været i forbindelse med Lynetteholm og ikke gentage dem. 

Er du nervøs for, at det måske ikke vil være en vindersag for de politiske partier på Christiansborg at sige, at man ønsker at vedtage endnu et megaprojekt, som Holmene jo er? 

- Jeg tror på, at hvis politikerne på Christiansborg ser Holmene som et led i den grønne omstilling og forstår projektet på den måde, så vil de opfatte det positivt. Jeg forstår selvfølgelig godt, at hvis de ser Lynetteholm for sig, så kan Holmene blive opfattet negativt. Men jeg mener altså ikke, at de to projekter har særlig meget med hinanden at gøre, lyder det fra Anders Wolf Andresen.   

TV 2 Lorry har i en uge forsøgt at få et interview i stand med indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S). Vi ville gerne have spurgt, om der fra regeringen fortsat er opbakning til Holmene, og hvad der i så fald er tidsplanen. Han har dog ikke haft mulighed for at stille op.  _

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Hvalpefabrik 1

Dyrepoliti har givet pote, men Dyrenes Beskyttelse advarer mod nyt fænomen

hærværk simon spies plads

Simon Spies murmaleri udsat for hærværk – nu skal det males helt over

Nisse

Maria havde en svær barndom - nu skaffer hun julgaver til udsatte børn

beboer

Mjølnerparken fortsætter kampen: John mister sin bolig og skal genhuses


Hvidovre


Forsiden lige nu

Se flere