Jordemødre sender skarpt bekymringsbrev: Nu svarer regionsrådsformanden

105 jordemødre har sendt et brev til ledelsen på Hvidovre Hospital og til politikerne i Region Hovedstaden, hvori de advarer om, at deres arbejdsforhold på sigt kan få fatale konsekvenser.

Jordemødrene på landets største fødeafdeling må dagligt gå på kompromis med deres faglighed såvel som patienternes sikkerhed på grund af travlhed og mangel på personale.

Det er budskabet i et brev, som 105 jordemødre fra Hvidovre Hospital har sat deres underskrift på og sendt til hospitalets ledelse og politikerne i Region Hovedstaden.

'Vi skriver ikke til jer, fordi vi ikke kan nå på toilettet eller spise vores madpakker, det kan vi ikke, og det er slemt nok, men virkeligheden er langt værre end det,' lyder et kort uddrag af brevet, der kan læses i sin fulde længde her.

Bliver jordemødrenes arbejdsmiljø ikke markant forbedret, så kan det få fatale konsekvenser for både fødende og nyfødte på Hvidovre Hospital, lyder det i brevet.

En af brevets forfattere og underskrivere er Malene Bergmann, der er jordemoder og tillidsrepræsentant på Hvidovre Hospital, og hun understreger, at hun frygter, at der kan ske skader på både mor og barn, hvis tingenes tilstand ikke ændrer sig:

- Vi er bange for, at vi ikke laver den overvågning, der skal til, og som vores retningslinjer foreskriver, og på den måde så synes vi ikke, at vi kan sikre, at det ikke kan ske, siger hun til TV 2 Lorry.

Malene Bergmann og hendes 104 medunderskrivere efterspørger en konkret løsning fra politikerne - og det skal gå stærkt.

- Vi har brug for at se en plan for, hvordan de vil få os ud af den her situation, siger hun.

Er i ikke bange for med brevet at skræmme dem, der skal føde på Hvidovre Hospital?

- Vi har allermest lyst til, at vores gravide skal være trygge, men vi er også et sted, hvor vi bliver nødt til at fortælle, hvordan virkeligheden er, og det kan vi ikke gøre uden at skrive det brev, siger Malene Bergmann.

Direktør er påvirket af brevet

Ledelsen på Hvidovre Hospital anerkender overfor TV 2 Lorry, at der er et massivt arbejdspres på fødeafdelingens jordemødre, men det er svært for dem at skaffe de 25 jordemødre, der mangler.

Birgitte Rav Degenkolv, der er direktør på Hvidovre Hospital, forklarer til TV 2 Lorry, at det blandt andet skyldes, at nyuddannede stiller høje krav til løn, fordi de kan arbejde i mindre stressende forhold og til flere penge uden for det offentlige hospitalsvæsen.

quote Jeg har jo kæmpe respekt for det arbejde, de laver dernede, så selvfølgelig bliver jeg da både ked af det og påvirket

Birgitte Rav Degenkolv

- Der kan være et stort lønkrav, som jeg som direktør ikke kan indfri, for hvis jeg tildeler alle de penge, jeg får til den enkelte, så bliver de heller ikke flere, og det er jo også et stort ønske. Pengene kan jo kun bruges en gang, siger Birgitte Rav Degenkolv til TV 2 Lorry.

Direktøren siger, at hun er påvirket af de 105 jordemødres brev:

- Jeg har jo kæmpe respekt for det arbejde, de laver dernede, så selvfølgelig bliver jeg da både ked af det og påvirket.

Nøglen er flere jordemødre

Lars Gaardhøj, der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden og dermed en af dem, som brevet er målrettet, fortæller til TV 2 Lorry, at han tidligere onsdag har holdt møde med flere af jordemødrene på Hvidovre Hospital om deres arbejdsforhold.

- Det gør et stort indtryk, og jeg er da også berørt af det møde, jeg har haft med jordemødrene i dag. Det er tydeligt, at det er en medarbejdergruppe, der er presset. Det er et arbejdsmiljø, som slet ikke er der, hvor det skal være, og det er absolut noget, jeg tager meget alvorligt, forsikrer han.

- Det var et godt møde, synes jeg, og det var også et ærligt møde, hvor rigtig mange jordemødre fik sagt deres ærlige mening til mig som formand, og de fik også peget på en række steder, hvor problemerne er, og hvor de også forventer, at der kommer nogle løsninger.

Det, jordemødrene især efterspørger, er en helt konkret plan for, hvordan og hvornår deres arbejdsforhold bliver bedre.

Til det krav siger Lars Gaardhøj, at regionen længe har arbejdet på en plan, der fokuserer på fastholdelse af de jordemødre, der er tilbage på Hvidovre Hospitals fødeafdeling, samt på rekruttering af nyt personale.

- Vi arbejder lige nu med et fastholdelsestillæg, og det skal vi fortsætte med. Vi skal holde fast i de gode medarbejdere, vi har, og så skal vi række ud til alle dem, der har forladt os, for dem skal vi have tilbage - vi skal også række ud efter de nyuddannede, der er på vej ud fra skolen, siger han.

Regionsrådsformanden fastholder, at løsningen på problemet er at skaffe flere jordemødre.

- Vi har brug for flere jordemødre. Det er det, der er nøglen.

Lars Gårdhøj siger, at regionen i sidste uge lavede en konstitueringsaftale med alle partier, hvori der var enighed om, at fødselsområdet skal løftes.

- Det går ikke, som det er lige nu, og vi skal skynde os med det, og det var også det budskab jeg tog med min hjem i dag fra mødet. Der skal komme noget, og det skal komme hurtigt, siger han.

Adspurgt om jordemødrenes lønforhold svarer Lars Gaardhøj, at han synes, at det er en god idé, hvis regeringen finder penge til fødeområdet i finanslovsforhandlingerne.

Regionsrådsformanden understreger, at der ikke er grund til at frygte en fødsel på Hvidovre Hospital - eller på noget hospital i regionen.

- Man skal ikke være bange for at føde i Region Hovedstaden. Vi gør alt, hvad vi kan, og det er også med inddragelse af andre faggrupper og vikarer, så der er folk om bord til at sørge for fødslerne, siger han og fortsætter:

- Men det er ikke godt nok, som det er nu. Arbejdsmiljøet skal forbedres markant, og vi skal simpelthen have nogle flere jordemødre om bord.


_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik