Førstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Hvidovre Hospital får alligevel ikke lov til at sende førstegangsfødende hjem efter otte timer. Det skuffer på hospitalet, men glæder Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

Det var meningen, at Hvidovre Hospital fra april ville sende førstegangsfødende hjem otte timer efter fødslen.

'Hvis du føder ukompliceret og får et sundt og raskt barn, tager du hjem inden for otte timer efter fødslen,' lød det i et brev, hospitalet i december sendte ud til kommende forældre med termin det kommende forår.

Den plan er nu droppet.

Det afgjorde et enigt Sundhedsudvalg i Region Hovedstaden onsdag, hvor det blev besluttet, at afvise Hvidovre Hospitals ønske om hjemsendelse af førstegangsfødende efter otte timer.

- Det handler om at give tryghed, og det handler om at give ro. Det er en stor ting at blive forældre, og derfor er det en rigtig god beslutning med et tilbud om to overnatninger på barselsafsnittet. Det er en investering, siger formand for Sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt (K).

quote Der skal sikres god stabilitet omkring starten på et lille nyt liv, ikke "hu hej" efter få timer og hjem i en kold lejlighed

Christoffer Buster Reinhardt

Som en del af det nye tiltag, havde hospitalet iværksat planer om flere former for støtte og vejledning til de førstegangsfødende efter hjemsendelse. Det indebar blandt andet en barselshotline, tilgængelig døgnet rundt, samt tilbud om videobesøg af en jordemoder.

Men Christoffer Buster Reinhardt mener ikke, at det kan veje op for, at man ville sende de førstegangsfødende hjem efter otte timer:

- Ethvert barn er unikt og forskelligt, og det er hvert forældrepar også. Der skal sikres god stabilitet omkring starten på et lille nyt liv, ikke "hu hej" efter få timer og hjem i en kold lejlighed, siger han.

Forslaget fra Hvidovre Hospital kom som led i, at hospitalet skal flytte, og at der derfor vil være dårligere plads på barselsafsnittet. Man så sig om efter en måde at spare - og gøre plads.

Og det økonomiske aspekt anerkender Christoffer Buster Reinhardt, men:

- Jeg synes ikke, man skal skære ind til benet altid. Der er værdier, der er vigtige. Det her er familiepolitik for mig. Jeg er med på, at det rent klinisk godt kan være et behov, men det her er rent menneskeligt, siger han.

Skal også gælde på Riget

Det er forskelligt, hvad hospitalerne i Region Hovedstaden tilbyder. På Rigshospitalet skal alle førstegangsfødende uden komplikationer eksempelvis hjem igen efter cirka fire timer.

Overfor TV 2 Lorry sagde den konservative udvalgsformand i oktober 2019, at det er godt at have mange muligheder, så de fødende kan vælge det tilbud, der passer bedst til dem:

quote Man bliver jo påvirket af selv at blive forælder, som det er tilfældet for mig. Det vil jeg ikke lægge skjul på

Christoffer Buster Reinhardt (K)

- Jeg synes, at det er vigtigt, at man som udgangspunkt holder sig for øje, at man ikke er syg, fordi man skal føde et barn. Det er også det, vi har arbejdet med i Region Hovedstaden, sagde Christoffer Buster Reinhardt i 2019.

Nu ser han dog anerledes på sagen efter selv at være blevet far. I den forbindelse befandt han sig to dage på barselsafsnittet på Nordsjællands Hospital, fortæller han:

- Man bliver jo påvirket af selv at blive forælder, som det er tilfældet for mig. Det vil jeg ikke lægge skjul på. Jeg mener stadig ikke, man er syg, fordi man har født, men det er stadig vigtigt, man får ro, og for eksempel får professionel hjælp til at få amning i gang, og der er nogen, der kan svare på de tusinde spørgsmål, man har, siger han.

Det skal være muligt på Rigshospitalet, at førstegangsfødende kan blive længere end fire timer, mener Christoffer Buster Reinhardt, som understreger, at det er en sag, han vil tage med videre og arbejde for.

Længere tid på hospitalet betyder ikke mere tryghed

På Hvidovre Hospital er ledende ​overlæge, Charlotte Wilken-Jensen, og chefjordemoder Dorte Dahl, overrasket over Sundhedsudvalgets afvisning:

- Det kom da bag på os, at vi fik den afvisning. Vi kunne godt se, med mange henvendelser fra forældre og fra pressen, at vi måske nok ikke ville få det igennem, men vi havde alligevel troet og håbet på, at det vil lykkedes, siger Charotte Wilken-Jensen.

quote Det bliver sagt og skrevet, at det giver tryghed og ro at blive her. Ro giver det ikke. Måske tryghed, men den er nogengang falsk

Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge

Overlægen påpeger, at man flere steder i Jylland gør brug af lignende tilbud, og chefjordemoderen understreger, at diskussionen især handler om kultur på tværs af landet.

Dorte Dahl siger desuden, at hun ikke mener, at Hvidovre Hospital har haft mulighed for at gøre kommende forældre trygge ved den nye ordning:

- Fordi det har skulle gå så relativt hurtigt, så har det været svært for os at kommunikere det ud, og vi har ikke nået at gøre borgerne rolige og skabe den tryghed omkring tiltaget, vi godt kunne tænke os, der var.

Hverken Charlotte Wilken-Jensen og Dorte Dahl mener, at det giver mere tryghed til de førstegangsfødende at blive på hospitalet for længe:

- Det bliver sagt og skrevet, at det giver tryghed og ro at blive her. Ro giver det ikke. Måske tryghed, men den er nogle gange falsk. Vi tror, det kan give mere ro og tryghed, at de lærer de basale ting her, og så sender vi dem hjem med mulighed for at kontakte hos 24/7, lyder det.

Charlotte Wilken-Jensen påpeger desuden, at det at sende dem hjem, der kan, ville give mere luft til dem, der af forskellige årsager er nødt til at blive på barselsafsnittet længere tid, enten fordi moderen og barnet er syge, eller fordi familien mentalt ikke er rustet til at komme hjem..

Så når Sundhedsudvalget afviser at sende førstegangsfødende hjem fra Hvidovre Hospital efter 8 timer, så:

- Ja, så får vi fortsat travlt på barselsgangene, som vi har nu. Hvis Sundhedsudvalget havde godkendt det, ville vi opnå, at der var mere ro for dem, der har brug for det, siger Charlotte Wilkens-Jensen.

- Der er sket en kobling: At to overnatninger på en barselsgang er lig med, at alt er trygt og godt og nemt. To nætter på en barselsgang betyder dog ikke, at man har fundet ud af, hvad der er op og ned med at være nye forældre.

Der sker altså alligevel ikke en ændring på Hvidovre Hospital, og førstegangsfødende kan derfor fortsat blive i 48 timer, hvis de ønsker det.

Hvidovre Hospital oplyser, at man endnu ikke har meldt noget ud til de kommende forældre, der modtog brevet om ændringen i første omgang, fordi hospitalet ikke har fået en officiel melding om afvisningen fra Region Hovedstaden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik