Hospital tester coronasmittede mænds sæd for virus i nyt studie

Forskere fra Amager og Hvidovre Hospital forbereder et studie af, hvordan en covid-19 påvirker mænds sædkvalitet.

50 danske mænd kan nu være med til at hjælpe forskere på Amager og Hvidovre Hospital til et projekt, som kan give  fingerpeg om, dels hvorvidt covid-19 dels kan smitte gennem sæd og dels om, hvorvidt infektionen påvirker mandens sædkvalitet.

Men et studie, der kun inkluderer 50 deltagere, er ikke stort, og derfor bliver der ikke tale om endelige konklusioner, når studiet er færdigt. Studiet bliver dog sammenholdt med andre undersøgelser, der er gennemført rundt om på kloden - og på den måde kan det give en fornemmelse af sammenhængen mellem infektion og sædkvalitet.

Afdelingslæge ph.d. Mette Petri Lauritsen vil i samarbejde med professor Henriette Svarre Nielsen, overlæge ph.d. Nina la Cour Freiesleben fra Fertilitetsklinikken og forskere fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling afdække, om man kan finde spor af coronavirus i sædprøver fra mænd, som er testet positiv for SARS-CoV-2 ved svælgpodning. 

Mændene skal være testet positive inden for de sidste syv dage, og når sædprøven afleveres, skal det gå hurtigt derefter. Den må nemlig kun være omkring en time gammel.

En eventuel forekomst af virus i mandens sæd er vigtig at blive klogere på, mener Mette Petri Lauritsen.

- På et tidspunkt var man jo bekymret. Er den her virus lige som Zikavirus, som kan overføres seksuelt fra smittede mænd til deres gravide partnere, siger hun i en pressemeddelelse fra Hvidovre Hospital. 

Men forskerne forventer dog ikke at kunne konstatere, at virus påvirker testiklerne. 

- Men i betragtning af sygdommens omfang er det vigtigt at få mere viden om en mulig effekt på mandlig fertilitet, siger hun.

25 mænd har meldt sig

Mette Petri Lauritsen siger til TV 2 Lorry, at de første 25 mænd allerede har meldt sig, og hospitalet oplyser, at de medvirkende mænd skal være i alderen 18 til 60 år. Prøverne skal indsamles inden for en uge efter den positive corona-test. Tre måneder senere gennemføres en opfølgende test.

I testen indgår en sædprøve, en blodprøve, der skal vise deltagerens hormonprofil, og en svælgpodning.

Da der skal bruges deltagere med ny covidsmitte, kan de selvfølgelig ikke møde op på sygehuset.

Til studiet er der ansat en projektmedarbejder, som tager hjem til deltagerne iført værnemidler. Medarbejderen har ikke kontakt til sygehusets patienter i øvrigt.




 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik