Flere forældre har købt huse efter skoledistrikter: Nu skal de ændres

I Hvidovre frygter forældrene kommunens planer om at ændre skoledistrikterne.

Stephan Rifbjerg er far til to små drenge på tre og fire år. Han er en af de forældre, der ikke ser positivt på Hvidovre Kommunes planer om at ændre i skoledistrikterne. 

- Jeg er super bekymret for mine børn og den måde, de kommer til at trives i deres folkeskoletid, siger Stephan Rifbjerg til TV 2 Lorry.

Sidste år købte han en ny grund for at sikre sig, at hans drenge skulle gå på Langhøjskolen, som flere af familiens generationer har gået på. 

Men nu kan kommunens planer om nye skoledistrikter fra næste skoleår spænde ben for den drøm - for i de nye planer hører familien nu til Engstrandskolens skoledistrikt. Udover bekymringer om trivsel fylder trafiksikkerheden også.

- De skal lige pludselig til at krydse nogle ret tunge veje, siger Stephan Rifbjerg.

Årsagen til at kommunen til ændre i fordelingen af skolebørn er, at der i 2017 blev født rekordmange børn i kommunen. Og de skal til næste år begynde i skole. 

quote Vi kommer til at have børn i pavilloner, hvis vi ikke gør noge

Anders Wolf Andresen, borgmester

- Vi har brug for at ændre på vores skoledistrikter nu af hensyn til de nye børn, der skal starte. De er simpelthen for skævt fordelt, så vi kommer til at have alt for store klasser. Vi kommer til at have børn i pavilloner, hvis vi ikke gør noget, siger Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre Kommune fra SF til TV 2 Lorry.

Stephan Rifbjerg står langt fra alene med sin bekymring

Flere forældregrupper - blandt andet fra Strandmarkskvarteret - er gået sammen om at indsamle underskrifter, de kan overlevere på det ekstraordinære møde der er mandag morgen i Børne- og Uddannelsesudvalget. 

Forældregrupperne mener, at processen er forhastet og udemokratisk.

- Vi føler os så magtesløse. Vi bliver ikke hørt, siger Mette Granzau Kabel, mor til et kommende skolebarn til TV 2 Lorry.

Hvidovre Kommune lægger op til tre forskellige modeller for, hvordan skoledistrikterne kan se ud. 

Tilbage i maj, hvor første oplæg kom, blev Strandmarkskvarteret ikke berørt, men det gør det i de nye modeller.

- Det er kommet med meget, meget kort varsel. Der var et oplæg tilbage i maj, hvor vi så på kortet, og der så kortet meget anderledes ud, og så kommer der et oplæg i Hvidovre Avis nu her, hvor de har lavet fuldstændig om på det, siger Stephan Rifbjerg.

Hvidovre står ikke alene med høje elevtal

Det samme billede går igen flere steder i hovedstadsområdet i disse år. 

Og udviklingen i antallet af fødte børn de seneste 10 år er større i hovedstadsområdet end i resten af landet, viser tal fra Danmarks Statistik.

Derfor skal man som forældre være opmærksom på, at nye skoledistrikter er et redskab kommunerne kan gøre brug af.

- Det er en glimrende mulighed at ændre skoledistrikter. Det sikrer, at man kan få nogenlunde fyldte klasser alle steder. Alternativet er, at man skal køre med ekstra klasser, og det kan blive enormt dyrt og ramme skolevæsenet og resten af kommunens service, siger Per Nikolaj Bukh, professor og ekspert i skoleøkonomi ved Aalborg Universitet til TV 2 Lorry.

Mette Granzau Kabels datter bliver også ramt. Hun kontaktede kommunen inden de købte hus for at forhøre sig om skoledistrikter.

- Den søde kvinde (fra kommunen), jeg talte med sagde, at hvis du vil være sikker på at kunne sende dine børn på Langhøjskolen, så skal du købe i midten af kvarteret. Så det gjorde vi. Vi sorterede sågar et hus fra, der lå i yderområdet, fordi jeg tænkte: Vi skal bare være sikre på, at hun kan få den skole, siger Mette Granzau Kabel.

quote Det er meget, meget vigtigt for mig, at de får en god oplevelse gennem folkeskolen.

Stephan Rifbjerg, far til to kommende skolebørn

Hvorfor ikke bare give en anden skole en chance?

- Det kunne jeg også sagtens gøre, men i virkeligheden handler det ikke om at give en anden skole en chance, det handler om, at jeg skal fortælle min datter, at hun ikke skal gå i skole med nogle af sine venner.

Borgmesteren lover dog, at forældrene bliver hørt.

Bliver der en reel forældrehøring?

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Sidste år købte Stephan Rifbjerg en ny grund for at sikre sig, at hans drenge skulle gå på Langhøjskolen, som flere af familiens generationer har gået på.
Sidste år købte Stephan Rifbjerg en ny grund for at sikre sig, at hans drenge skulle gå på Langhøjskolen, som flere af familiens generationer har gået på.
Foto: TV 2 Lorry

- Det er jo egentlig sådan formelt set, at det er skolebestyrelserne, som der er høringsberettiget. Og så ved jeg, at der er et politisk ønske – som jeg deler – om at vi skal høre forældrene så meget, som vi overhovedet kan. Og der synes jeg lige, man skal give udvalget lov til at mødes i morgen (mandag, red.) og så finde ud af, hvordan vi præcis gør. Men hørt – det bliver forældrene. Det er jeg sikker på, siger Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre Kommune fra SF til TV 2 Lorry.

Tilbage hos Stephan Rifbjerg er håbet, at der bliver handlet på forældrenes ønske, så drengene om et par år kan få en god start på skolelivet.

- Det er meget, meget vigtigt for mig, at de får en god oplevelse gennem folkeskolen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik