De var helt på røven men har aldrig været gladere: "Vi snakker alt for lidt om at sige op"

Nadia Zinck og Camille Gudmand Lange sagde det faste job op med ønsket om et liv med mere ægte glæde og frihed. De har taget deres lyttere med på rejsen helt fra den allerførste dag uden et fast job i podcasten 'De Grønne Grises Klub'.

En tydeligt berørt Camille Gudmand Lange ringer sin chef op. Hun fortæller ham, at nu har hun endeligt besluttet, at hun ikke vender tilbage efter sin barsel.

Efter 13 år på den samme arbejdsplads siger hun altså op.

Sådan starter podcasten 'De Grønne Grises Klub'. En Podcast om at bryde med hamsterhjulet, træde ud af det traditionelle arbejdsmarked og finde ind til det, der gør dig ægte glad.

quote Jeg synes, vi snakker alt for lidt om at sige op. Jeg havde været 13 år på min arbejdsplads, og jeg anede ikke, at der var en verden udenfor.

Camille Gudmand Lange

Podcasten er produceret af veninderne Camille Gudmand Lange og Nadia Zinck, som begge sagde deres job op for et år siden.

Helt uden nogen plan B.

Og de er langt fra alene.

Flere og flere danskere lægger nemlig det traditionelle job bag sig. En tendens som særligt er udsprunget af corona-pandemien. Og som TV 2 Lorry sætter fokus på i denne uge.

Antiarbejde-bevægelsen

Det bliver kaldt 'The Great Resignation' - den store tilbagetrækning - eller 'The Age of Anti-Ambition' - antiambitionens tidsalder. I en dansk kontekst kaldes fænomenet ofte for antiarbejde-bevægelsen.

Fænomenet opstod, da coronapandemien lagde store dele af verdens samfund ned. Pandemien betød for mange, at vi i løbet af 2020 arbejdede mere hjemme end nogensinde før. Det fleksible hjemmearbejdet kombineret med en forhøjet arbejdstid på hjemmekontoret fik folk til at stille spørgsmålstegn ved den måde, vores arbejdsliv er indrettet på.

'The Great Resignation' blev den amerikanske middelklasses svar på utilfredsheden. Pludselig sagde massevis af mennesker deres job op i forsøget på at bryde med udbrændthed, meningsløshed og hamsterhjul; ifølge tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium forlod en amerikaner et job flere end 43 millioner gange i 2021. Og alene i november 2021 sagde 4,49 millioner amerikanere op.

Ønsket om mere fritid er også kommet i Danmark. Akademikernes A-kasse kunne i en nylig undersøgelse konkludere, at balance mellem arbejdslivet og fritidslivet er den absolut vigtigste prioritet for akademikere, når de skal finde job. God løn indtager en fjerdeplads. Både Karnov og Djøf har ligeledes vist, at tendensen er meget udtalt i advokatbranchen, hvor 71 procent går med tanker om helt at forlade sin arbejdsplads inden for de næste år, fordi arbejdsdagene simpelthen er for lange.

Da Politiken for nylig spurgte nyuddannede på en karrieremesse, hvilke tanker de havde om deres kommende arbejdsliv, var et hyppigt svar, at de ikke ønskede et arbejde, der fyldte alt i livet.

Kilder: Altinget, Politiken og Føljeton.

Selvom det kan komme tæt på, når man deler en  personlig oplevelse, som det at sige jobbet op, i en podcast, mener Camille Gudmand Lange og Nadia Zinck, at det er en yderst vigtig mission, de har sat sig for.

Og det har derfor også været deres mål at være de forbilleder, sparringspartnere eller måske nærmere testkaniner, de selv manglede, da de sagde deres job op.  

En mission, der nu har varet lidt over et år.

Har ikke fortrudt

TV 2 Lorry har besøgt de to podcastere et år efter, at de har lagt arbejdsmarkedet bag sig.

Et år, hvor økonomien har været stram. Et år, hvor panikken og angsten for at fejle har trængt sig på. Og et år, hvor skammen over at være arbejdsløs og på dagpenge har luret tæt på.

Men også et år med meget mere arbejdsglæde. Et år med mere fleksibilitet og tid til familien. Og et år med følelsen af at stå med sit eget liv i egne hænder for første gang i årevis. 

- Er vi stadig på skideren over det? Spørger Nadia Zinck henvendt mod Camille Gudmand Lange.

- Ja ... en lille smule, svarer Camille Gudmand Lange med et grin.

De havde begge faste stillinger i Danmarks Radio, før de sagde op.

De var hverken sygemeldte med stress, blev fyret eller var i en situation, der pressede dem til at sige op. Men de havde begge en fornemmelse af, at der måtte være noget mere til det der arbejdsliv.

Og nu her et år senere er de ikke i tvivl om, at de dengang tog den rette beslutning.

Nadia: "Vi har ikke fortrudt, vel?"

Camille: "Nej."

Nadia: "Men shit, det har været hårdt!"

Camille: "Ja!"

Nadia: "Og det er stadig hårdt."

Camille: "Jeg tror, det er en fed beslutning, fordi den her måde at føle sig på røven på er på en eller anden måde super befriende."

quote - Vi må gerne kræve at være glade, og vi må gerne tage de valg, der skal til for at blive glade. Og det er virkelig vigtigt, at vi taler om det, når der er så mange, der er syge med stress og trivselssygdomme lige nu.

Nadia Zinck

Og så slår de begge også et slag for, at hvis man har lyst til at sige op, så skal man gøre det og lægge skammen på hylden.

- Hvis du har lyst til at sige op, så er det faktisk grund nok. Så må du gerne sige op. Man skal i hvert fald ikke holde sig tilbage af tanker som: "Det kan jeg ikke tillade mig", "det har jeg ikke råd til" eller "Det bliver en byrde for min arbejdsplads, hvis jeg ikke er her", siger Nadia Zinck.

Camille Gudmand Lange supplerer:

- Der er et sikkerhedsnet i Danmark, som gør, at vi kan gå på dagpenge. Og kan få økonomisk støtte, hvis vi er i en situation, hvor vi ikke er glade på vores arbejde og ikke kan få det til at fungere. Det, synes jeg ikke, man skal være for fin til at undersøge muligheden for.

Hvis du selv går med overvejelser om at sige op, har Nadia og Camille tre gode råd til hvilke overvejelser du skal gøre dig først.

Tre gode råd fra 'De Grønne Grises Klub' til dig, der overvejer at sige op.

1. Få overblik over din økonomiske muligheder. Gør dig det klart hvad du har af udgifter, og hvad du kan nøjes med af indtægter. Undersøg hvilke muligheder du har for dagpengene. Hvis du har en A-kasse og fagforening, så ring til dem og hør, hvordan du kan blive hjulpet, mens du måske leder efter nyt job eller vil starte selvstændigt. 

2. Find nogen som du kan spare med. Ræk ud til grupper af andre, som måske står i samme situation som dig. Eller bare en god ven eller veninde, som er god til at lytte. Det får man brug for i processen, da der vil være mange store følelser, som skal have aflad et sted.  

3. Arbejd med eventuelle følelser af skam og usikkerhed. Begynd at øve dig på at lytte til, hvad du ægte gerne vil. Og ikke hvad andre vil, for det kan være meget svært. Vi er vores egen værste fjende til at sætte forhindringer op, når vi skal tage en stor beslutning om noget nyt, som virker skræmmende. 

Og selv hvis du ikke har mod på til at forlade jobbet, er der stadig mange knapper, man kan skrue på, hvis altså man tør se indad for at finde ud af, om det, man arbejder med, gør én ægte glad.

Det kan blandt andet være antallet af arbejdstimer, arbejdsopgaver eller mængden af fleksibilitet i arbejdsdagen.

Vi skal blive ved med tale om at sige op 

Selv nu, et år senere, er Camille Gudmand Lange og Nadia Zincks nye arbejdsliv stadig i en proces. 

Nadia har startet en forretning med at designe byg-selv-møbler, som stadig ikke har fundet sin endelige form. Dog er ideerne kommet væltende, siden hun sagde jobbet op, fortæller hun.

Og Camille har flere forskellige bolde i luften, men arbejder lige nu meget mindre, end hun har gjort, fordi hendes familieliv kræver det af hende. 

Hun ser det som et kæmpe privilegie, at hun nu har mulighed for at tilpasse sit arbejde fuldstændig efter sin familie. Selvom det kan betyde, at hun nogle gange må sidde oppe til klokken 02:00 og arbejde, fordi dagens timer har været brugt på familien.  

Og så er de slet ikke færdige med at snakke om at sige op. Faktisk har de to veninder besluttet at udvide deres podcast med et stort show. 

- Vi havde brug for at folde det helt ud og lave et stort show, som fortæller folk, hvordan de bryder med det (red. hamsterhjulet) og finder ud af, hvad der gør dem glade og tager dem i en ny retning i deres liv, siger Camille Gudmand Lange om showet, der skal stå sin prøve på Bremen Teater til oktober.

Og det er ikke en helt tilfældig lokation, forklarer Nadia Zinck.

- Det er ligeså meget en øvelse i at gøre, hvad vi synes, er sjovt. Hvis vi skal holde et show, så skal det ikke bare være på et bibliotek et eller andet sted. Så går vi all in og lejer Bremen. Det er det, der er sjovt. Det er det, der giver os sommerfugle i maven, siger hun.

Du kan se Nadia og Camille til showet den 10/10, og ellers i videoen øverst i artiklen her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik