Dankortsvindel: Butiksejerne må selv dække tabet

Når en kunde betaler med et stjålet dankort, så er det butiksejeren, som kan ende med at dække tabet. En butiksejer i Hvidovre vil have lavet loven om.

Egentlig vil Jacob Rashwan bare gerne sælge masser af slik til folk i Hvidovre.

Men alene i år har han vinket farvel til omkring 100.000 kroner, vurderer han selv. Det er, fordi dankortsvindlere snyder i butikken, og pengene får han ikke igen.

Svindlerne kommer blandt andet med kreditkort, som de har stjålet, og en pinkode som de har afluret. 

Odds-kuponer for store beløb

Jacob Rashwans butik hedder 'Slikland', og den ligger i Hvidovre. Her sælger han også odds-kuponer.

Den 3. og 4. november i år kom to mænd ind i butikken. Første dag købte de odds-kuponer for 18.000 kroner. Anden dag kom de igen og købte for 10.000 kroner.

quote Jeg ærgrer mig over, at det virker, som om politikerne ikke tager det her alvorligt. Det er jo ikke kun folk som mig, det går ud over. Masser af store og små butikker mister penge på det her.

Jacob Rashwan, indehaver af Slikland Friheden, Hvidovre

Men kuponerne blev købt med et stjålet dankort. Et kort som tyvene også havde pinkoden til. Og det betyder, at Jacob Rashwan som ejer af slikbutikken nu står tilbage med en stor regning.

Banken dækker 4.000 for hver af de to beløb, men resten af tabet skal han selv dække. Det er en udgift på omkring 20.000 kroner.

- Jeg ærgrer mig over, at det virker som om politikerne ikke tager det her alvorligt. Det er jo ikke kun folk som mig, det går ud over. Mange mindre og større butikker mister penge på det her, siger Jacob Rashwan.

Overvågningsvideo på Facebook

Nu håber Jacob Rashwan, at han kan få politikerne til at reagere. Derfor har han valgt at lægge en overvågningsvideo ud på Facebook, hvor man kan se de to mænd i butikken.

-   Jeg ved godt, at man ikke må lægge de her billeder ud. Men det her er et forsøg på at få en reaktion. For det her kan ikke blive ved med at gå, siger han.

Hos Nets har de ansvaret for sikkerhed og it omkring dankortet. Her er meldingen klar. Når kunder vil købe for store beløb i en butik - Odds-kuponer eller andet - så skal man for at sikre sig selv bede om at se legitimation.

-  Banken dækker kun op til 4.000,  hvis man ude i butikken tager imod penge via et dankort. Derfor er det ekstra vigtigt, at man beder om at se legitimation, når folk køber for de her store beløb. For der er en risiko ved det, lyder det fra Søren Winge, der er pressechef i Nets.

Jacob Rashwan ved godt, at han skal bede om legitimation, og han beklager, at det ikke skete. Men han mener samtidig, at det er helt urimeligt, at han og andre butiksindehavere ikke får deres tab dækket.

Han vil have politikerne til at ændre reglerne. Så nu har han i strid med loven lagt overvågningsvideoen på Facebook.

Han håber, at det betyder, at de to dankortsvindlere bliver fundet. Og at der bliver sat en stopper for de mange sager med dankortsvindel i butikkerne.