Charlotte indsamler brugte briller: "Kan gøre en stor forskel i Afrika"

Hvis man ligger inde med et par gamle briller, man ikke længere bruger, så vil Charlotte Strandfeldt fra Hvidovre meget gerne tage i mod dem. Hun giver dem videre til børn i Tanzania.

Det er de færreste svagtseende i Danmark, der ufrivilligt går rundt uden briller eller kontaktlinser - men i Tanzania er briller en luksus, som de fleste ikke har råd til.

Derfor indsamler Charlotte Strandfeldt fra Hvidovre gerne alle de gamle aflagte briller, som borgere rundt omkring i landet har liggende gemt eller glemt i skuffer og skabe.

Det er nemlig ikke alle steder i verden, at folk har råd til briller, selvom de har brug for dem - og det vil Charlotte Strandfeldt gerne være med til at gøre noget ved.

- Til trods for, at Tanzania er et land, hvor alle tilbydes skoleundervisning, så nytter det ikke noget for de af børnenene i klasserne, der ikke kan se, hvad der foregår oppe på tavlen, siger Charlotte Strandfeldt.

Idéen til at indsamle briller og gøre noget for befolkningen i Tanzania startede for 3,5 år siden, hvor Charlotte Strandfeldt og familien var på Safari. Her endte hun med at give penge til en chauffør, og siden da har hun haft lyst til at hjælpe de økonomisk svagtstillede i landet.

- Han tjente jo kun en lille brøkdel af, hvad man gør i Danmark. I Tanzania lever 20 procent af befolkningen under fattigdomsgrænsen med et rådighedsbeløb på ca. 7 kroner om dagen, så det at få råd til et par briller er en luksus, de færreste har råd til, siger Charlotte Strandfeldt.

Her kan du aflevere dine gamle briller:

700 par briller afleveret - flere forhåbentligt på vej

I løbet af de forgangne år har hun haft omkring 700 par briller med til Tanzania - men behovet er endnu større.

- Projektet er vokset, og nu er jeg blevet en del af foreningen Østafrikas Venner, og brillerne udleveres blandt andet via ”KCMC”, Kilimanjaro Christian Medical Centre, som er et stort hospital for et område der dækker 15 mio. mennesker. Det er også dem, der tjekker, hvilken styrke, børnene har brug for siger Charlotte Strandfeldt.

Herhjemme tjekkes brillerne inden de bliver sendt afsted, så man med sikkerhed ved, om de fungerer - og hvilken styrke, de har.

- Jeg har fået lavet et samarbejde med uddannelsen i Optometri på KEA i København, hvor jeg afleverer brillerne, når jeg har modtaget dem fra folk. De bruger det som en del af undervisningen til at uddanne nye optikere. I løbet af et år kan de hjælpe med at tjekke omkring 3.000 par briller, og jeg er meget taknemmelig for det samarbejde, vi har fået lavet, siger Charlotte Strandfeldt.

Næste gang, der skal afleveres briller til optikerskolen er fredag den 30 august - så inden da håber Charlotte Strandfeldt bare, at hun kan få indsamlet så mange briller som muligt - til stor glæde for de mindre velhavende børn i Tanzania. 

- Lige nu har jeg fem kasser rundt omkring i landet, hvor man kan aflevere brillerne. Men man er velkommen til selv at starte en indsamling og så bare komme forbi hjemme hos mig og aflevere det hele samlet, hvis man har mulighed for det, siger hun.

 
 
Foto: Charlotte Strandfeldt