Børn smides i koldt gys og får blå læber: Politiker lægger sig fladt ned

Seks uger efter at TV 2 Lorry fortalte om børn, der kommer hjem med blå læber, når de har været til svømning, er der stadig ikke fundet en løsning.

En "giftig" cocktail mellem kommunale bygninger og en lokal svømmeklub skaber lige nu ballade i Hvidovre Kommune.

Ikke mindre end 60 af medlemmerne i Hvidovre Svømmeklubs forældre har i perioden mellem den 14. og 16. september klaget til Hvidovre Kommune over koldt vand helt ned til 18 grader.

quote Der kan jeg ikke andet end at lægge mig fladt ned

Maria Durhuus (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Hvidovre Kommune

Men den information er ikke givet videre til de ansvarlige politikere.

Det fortæller Maria Durhuus (S), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Hvidovre Kommune, til TV 2 Lorry.

- Hvis de (Center for kultur og fritid i Hvidovre Kommune, red.) bare har behandlet dem (klagerne, red.) og sendt dem videre til Center for Teknik og Miljø, så er det meget ærgerligt, at jeg ikke har fået noget at vide endnu, siger hun og anerkender sit ansvar:

- Der kan jeg ikke andet end at lægge mig fladt ned.

Kan ikke selv gøre noget

Tilbage i september kunne TV 2 Lorry fortælle, at flere forældre følte sig magtesløse i forsøget på at råbe kommunen op. Deres børn kunne ikke holde til at være i vandet i svømmehallen på Langhøjskolen, fordi det simpelthen var for koldt.

Dengang havde svømmeklubben over flere måneder forsøgt at få kommunen til at gøre noget ved problematikken, og alt imens væltede kritikken ind i indbakken hos den lokale svømmeklub.

quote Den direkte konsekvens er, at der er medlemmer, som stopper

Lars Siegumfeldt, Bestyrelsesformand, Hvidovre Svømmeklub

Problemet for Hvidovre Svømmeklub er, at svømmehallen ved Langhøjskolen er en kommunal ejendom. Derfor har de ikke adgang til og mulighed for selv at gøre noget ved problemet, der da også viser sig at kræve meget mere end at justere temperaturen på varmeanlægget.

TV 2 Lorry har fået aktindsigt i kommunens interne og eksterne kommunikation omkring problemerne i svømmehallen, og heri fremgår det i en mailudveksling mellem foreningskoordinatoren i Hvidovre Kommune og Hvidovre Svømmeklub, at der formentlig skal et helt nyt anlæg til.

Det er i sidste ende op til politikerne i Hvidovre Kommune at tage stilling til, om der skal installeres et nyt anlæg. De er bare ikke blevet orienteret af deres forvaltning.

Koster medlemmer

Ansvaret for svømmehallens varmeanlæg ligger hos Center for Trafik og Ejendomme, der hører under Teknik- og Miljøudvalget i Hvidovre Kommune. 

Her har formanden, Steen Ørskov Larsen (uden parti), godt hørt, at der har været problemer med temperaturen, fortæller han til TV 2 Lorry:

- Jeg har set forældrene skrive om det på Facebook, hvorefter jeg kontaktede forvaltningen om klagerne.

quote Den direkte konsekvens er, at der er medlemmer, som stopper

Lars Siegumfeldt, Bestyrelsesformand, Hvidovre Svømmeklub

Umiddelbart er der sympati for sagen, men en egentlig løsning er endnu ikke på bordet, lyder det fra Steen Ørskov Larsen.

- Det er ikke noget, man lige gør "over-night". Det er ikke en hurtig løsning. Det seneste, jeg har hørt, er, at man ville undersøge mulighederne. Det afventer jeg stadig svar på, siger han til TV 2 Lorry.

Efter at TV 2 Lorry er gået ind i sagen, fortæller Steen Ørskov Larsen, at han nu vil rykke for svar på sine tidligere spørgsmål.

- Alt efter hvad svaret er, så er min holdning, at vi bare skal til at komme i gang med at få den hal bragt i orden.

Og der er brug for, at der sker noget. Det fortæller Lars Siegumfeldt, der er bestyrelsesformand i Hvidovre Svømmeklub:

- De sidste fire uger har svømmehallen været mere eller mindre lukket ned på grund af vandkvaliteten. Den direkte konsekvens er, at der er medlemmer, som stopper.

Ifølge Lars Siegumfeldt har klubben siden september modtaget 20 udmeldelser - alene fordi vandet er for koldt. Det er en tredjedel af dem, der har klaget. Og det kan mærkes.

- Det er mange penge, vi mister. Det går ud over mange af børneholdene, som holder til i den svømmehal, siger Lars Siegumfeldt og uddyber:

- Vi har fået at vide, at den (Hvidovre Kommune, red.) vil kigge på det (anlægget, red.), men vi har ikke fået nogen besked om, hvornår der sker noget.

Blandt de dårligste idrætskommuner

Problemerne i svømmehallen ved Langhøjskolen kommer samtidig med, at en helt ny undersøgelse fra Danmarks Idræts Forbund (DIF) viser, at Hvidovre Kommune halter efter, når det kommer til at skabe de bedste rammer og vilkår for idrætsklubberne i kommunen.

quote Selvfølgelig vil jeg som formand gå uhyggeligt langt for at sikre, at vores foreninger har de bedste forudsætninger

Maria Durhuus (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Hvidovre Kommune

Ud af 34 kommuner indtager de en 31. plads, og derfor gør det også indtryk på formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Maria Durhuus (S), at forældrene melder deres børn ud af svømmeklubben:

- Det er ikke optimalt, at det er et anlæg, der sætter bremsen i på den måde.

Maria Djurhuus har også taget kontakt til Hvidovre Svømmeklub, efter at TV 2 Lorry er gået ind i sagen. Hun vil undersøge, hvad Kultur- og Fritidsforvaltningen kan gøre for at understøtte dem.

Tilbage står en frustreret bestyrelsesformand, der er ved at være godt træt af, at han løber panden mod muren:

- Vi har fået at vide, at de vil kigge på det, men vi har ikke fået nogen besked om, hvornår der sker noget. Jeg kan ikke bruge det der med, at de kigger på sagen og så sender den videre til deres pedel.

Og noget kunne tyde på, at Lars Siegumfeldts bøn er blevet hørt. I hvert fald hvis formanden for Teknik- og Miljøudvalget kan få politisk opbakning:

- Min holdning er, at den (svømmehallen, red.) skal bringes i stand, så den kan bruges igen, og hvis det kræver et nyt anlæg, så er det det, der skal til, siger Steen Ørskov Larsen til TV 2 Lorry.